E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor---

Kimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor

Kimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor
08 Ağustos 2023 - 13:06 borsagundem.com

ABD ekonomisi için resesyon olasılığı artık neredeyse kimse tarafından dillendirilmiyor ancak veriler bunun aksini işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi için çalan resesyon tamtamları sona ermiş gözüküyor. Ekonominin dirençli yapısı ve piyasalardaki olumlu hava bir durgunluk olasılığını artık kimsenin aklına getirmiyor. Ancak veriler bunun tersini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, herkes ABD ekonomisinin bir resesyondan kurtulacağı noktasında hemfikir. Ancak tam suların güvenli olduğunun düşünüldüğü anda işlerin ters gitme ihtimalinin de akıllardan çıkarılmaması gerekiyor.

Tam sular durulduğunda…

Barron’s’tan Teresa Rivas’ın haberine göre, tam her şey olumlu seyrederken köpekbalıkları sahillere geri dönmüş olabilir. ABD’de Ağustos ayı için üç endeks de kırmızı renkte seyrederken ekonomik veriler de kimsenin gerçekleşeceğine inanmadığı bir durgunluğa işaret ediyor olabilir.

Geçen ay, stratejistler S&P 500 Endeksi için hedeflerini yükseltiyor ve resesyon tahminlerini geri çekiyordu çünkü yavaşlayan enflasyon ve dirençli ekonomik veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını bu milenyumun başlarında görülen seviyelere yükseltirken bile sert bir inişten kaçınmayı başardığını gösteriyordu.

Ancak piyasanın gerçekten de garip bir çalışma şekli olduğunu unutmamak gerekiyor. Piyasalar endişe duvarlarına inatçı şekilde tırmanabiliyor ve herkes fazla iyimser olduğunda da satılabiliyor. Gerçekten de borsalarda bir satış ihtimali giderek yükseliyor. Yardeni Araştırma Başkanı Ed Yardeni, “Tüm zamanların en yaygın şekilde beklenen durgunluğu artık geniş çapta beklenmediğinde ve artık ‘durgunluk yok’ kampında dirsek dirseğe bir konsensüs oluştuğunda, karşıt içgüdülerimiz tam anlamıyla alarmda oluyor” diye yazıyor.

Endişenin başlangıcı iş gücü piyasasında

Yardeni'nin endişeleri, ekonomistlerin beklentilerini karşılamayan Temmuz istihdam raporuyla başlıyor. İstihdam yeni bir rekor seviyeye ulaşmış olsa da, her ay sadece yüzde 0,1 oranında artıyor. Daha da endişe verici bir şekilde Yardeni, Temmuz raporunun ABD gayri safi yurtiçi hasılasının gidişatını yakından takip ettiği bilinen Çakışan Ekonomik Göstergeler Endeksinin (Index of Coincident Economic Indicators) üç bileşeninin de zayıfladığını gösterdiğini savunuyor.

Yani, Yardeni, gerçek kişisel gelirin, yani enflasyona göre ayarlanmış gelirin geçen ay düşmüş olabileceğini belirtiyor. Veriler, gelirler yeniden yükselirken, ortalama çalışma haftasının da bir miktar düştüğünü gösteriyor ve bu da, daha yüksek fiyatların etkisi göz önüne alındığında çalışanların Temmuz ayında ücretlerinde küçük bir düşüş görmüş olabileceği anlamına geliyor.

Yardeni, buna ek olarak, imalat ve bayii satışlarının üçte birini oluşturan perakende sektöründeki istihdamın Temmuz ayına göre temelde sabit kalması nedeniyle, gerçek ticari satışların da geçen ay düştüğünü belirtiyor. Aynı şekilde, imalatta istihdam hem aydan aya hem de yıldan yıla yatay seyrediyor ve bu da sanayi üretiminde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Bu, Conference Board'un Temmuz ayı sonlarında Öncü Ekonomik Göstergeler Endeksi’nin Haziran ayında art arda 15. ayda düştüğünü duyurmasından sonra geliyor. Conference Board, bunun iş çevriminde daha fazla yavaşlamaya işaret ettiğini savunuyor ve 2024'ün başlarında bir durgunluk öngörüyor.

Piyasalardaki kayıtsızlık sürebilir

Huzursuzluk hisseden tek kişi Yardeni değil. Sevens Reports'un kurucusu Tom Essay de, 2023 rallisiyle birlikte piyasanın şimdiden ‘yılın başında herkesin umabileceği en iyi sonucu’ fiyatladığını belirtiyor ve “Hisse senetlerini buradan önemli ölçüde yukarı çekmek için başka bir şey gerekecek” diyor. Bu arada UBS, geçen hafta piyasadaki kayıtsızlığın tüm ay sürebileceği konusunda yatırımcıları uyarırken piyasa anlatısının bir yönde veya başka bir yönde kayda değer bir şekilde değişmesi için Ağustos verilerinin ve Eylül Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının beklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Fundstrat'ın bu yılki yerinde tahminleriyle ünlü analisti Tom Lee bile borsa getirileri açısından Ağustos ayının sönük siciline işaret ediyor ve mevsimselliğin hisse senetlerinin son zamanlarda yaşadığı zorluklardan kurtulmasını zorlaştırmasını beklediğini ifade ediyor. ‘Eylül Etkisi’nin yaklaşık bir yüzyıldır piyasanın en kötü aylık getirilerine hükmettiği göz önüne alındığında, tarihi veriler de sabırlı yatırımcılara yakın vadede pek umut vermiyor.

Olumlu işaretler

Yine de son verilerde sevindirici haberlerin olduğunu da belirtmekte fayda var. İstihdam sadece 54 yılın en düşük seviyesinde seyretmekle kalmıyor, aynı zamanda rakamlar, Fed'in Eylül ayında başka bir faiz oranı artışına yol açması pek mümkün olmayacak kadar olumlu görünüyor. Yavaşlayan ücret artışı aynı zamanda potansiyel olarak enflasyonu daha da soğutma imkanını da beraberinde getiriyor.

Yardeni, ABD'nin yüzde 85 olasılıkla resesyondan kaçınma ihtimalini öne sürerek, çok fazla düşüş eğiliminde olmadığını altını çiziyor. Bununla birlikte, boğa piyasası 2024 yılında bir noktada daha ciddi bir şekilde yeniden başlamadan önce, yıl sonu S&P 500 hedefini 4.600 puana sabitleyen son baş döndürücü kazanımlardan sonra piyasanın çok daha fazla toparlanabileceğini düşünmediğini de ekliyor.

Yine de 2023 yılının, düşüş eğiliminde olanlara meydan okuduğunun unutulmaması gerekiyor. Dalgalı suların, yatırımcıları bir süre başıboş dolaşmak zorunda bıraksa da, mutlaka bir sorun denizine yol açmayabileceğinin de dikkate alınması gerekiyor.

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?

 

Fed resesyon öngörmüyor

 

Resesyon hala mümkün mü?

 

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında

 

ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran09 Ağustos 2023 05:47

    8.5milyar  nüfusun bir şekilde referans aldığı bir ekonomide resesyon olması normla şartlarda mümkün olamaz.  Ama çzellikle çıkartılan savaş ve tahribat  vs. silah tüccarlarını beslemek amaçlı olunca bu soykırımcı köle tücacralarının yapmayacağı şey yoktur.