E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem oldu---

KGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem oldu

KGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem oldu
21 Aralık 2023 - 15:11 borsagundem.com

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından KKTC’nin kuruluşunun 40. yılı nedeniyle başkent Lefkoşa’da KKTC Uluslararası Medya Buluşması gerçekleştirildi. Çalıştay, gündeme damgasını vurdu.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından 13-16 Aralık 2023 tarihlerinde KKTC’nin kuruluşunun 40. yılı nedeniyle başkent Lefkoşa’da düzenlenen uluslararası medya çalıştayı, Türkiye, KKTC ve Kıbrıs Rum kesimde gündem oldu. Çalıştaya KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile 18’i Rusya, Gürcistan, Suriye, İngiltere, ABD ve Japonya ile Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan olmak üzere toplam 63 gazeteci ve KKTC medyasından temsilciler katıldı.

TATAR: YAHUDİ İSTİLASI YALANDIR

Azerbaycan kökenli gazeteci Nigar İbrahimova’nın sunduğu çalıştayın açılış bölümünde konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede İsrail askerlerinin kamp kurduğu ve tatbikat yaptığı yönünde basında çıkan haberlere tepki gösterdi.

KIBRIS MESELESİ DEĞİL MİLLİ DAVA

Tatar, “Güvenlik birimlerini arayıp sordum yok böyle bir şey dediler. Yahudiler ülkeden arsa alıyormuş, ülkeyi istila ediyorlarmış diye beşinci kol faaliyetleri yapılıyor. Bunlar yalandır. Bizim bekamıza zarar verecek bir şey olursa, buna karşı yapılacak bir şeyler vardır” dedi. Tatar, yasaların yabancıların hangi şartlarla arazi alabileceğini belirlediğini belirterek, “Ülkenin tarım topraklarının korunması gerekir. Türkiye’nin sağladığı su ile tarımda üretimi daha da arttı. Bu güne kadar ‘Kıbrıs Meselesi’ dedik, ancak bundan sonra özellikle uluslararası platformlarda ‘Milli Dava’ olarak anlatacağız. Mesele 1974 yılında Mehmetçiğin adaya ayak basmasıyla bitmiştir. Rumlar her gün barış istediklerini söylüyor. Dün akşam misafirim olan İngiliz bakan yardımcısının yüzüne ‘Asla Türkiye’den ve Türk askerinden vazgeçmeyeceğiz. Bu böyle biline’ dedim“ şeklinde konuştu.

“BİZE YAŞATILANLAR BUGÜN GAZZE’DE YAŞATILIYOR”

Kıbrıs Türk’ünün yaşadıklarına günümüzde Gazze’de Filistinlilerin maruz kaldığının altını çizen Tatar, “Biz onları anlıyoruz. Yapılanları şiddetle kınadık. KKTC’nin yapısının devam etmesi için inşaat sektörünün devam etmesi önemlidir. Ekonomik hayat kendi ayakları üstünde duramazsa refahta sıkıntı olur“ şeklinde konuştu.

TATAR: KGK DESTEĞİ DEĞERLİ

Federasyon deyip başkasının boyunduruğunun altına girmeye razı olamayacaklarını belirten Tatar, “Bu çalıştay bizim çabalarımıza medya desteği sağlıyor. Küresel Gazeteciler Konseyi’ne, tüm gazeteci katılımcılara ve değerli dostum konsey başkanı Mehmet Ali Dim’e bu değerli destek için çok teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

FEYZİOĞLU: ACIMASIZ BİR İZOLASYON

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise Kıbrıs Türklerinin her türlü yokluğa rağmen direndiğini ifade ederek, “Anavatanın yardımı yetişmese bugün KKTC’nin Gazze olmaması için hiçbir sebep yok” dedi. Feyzioğlu, “Rumlar şunu yapmaktadır; arkalarına AB’yi ve BM’nin müesses nizamını alıp Kıbrıs Türklerine karşı acımasız bir izolasyon sürdürmektedirler” dedi.

DİM: BİZİM SORUMLULUĞUMUZ

Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de konuşmasında konsey olarak kurulduğumuz tarihte ilk çalıştayımızı Mayıs 2019’da yine KKTC’nde yaptıklarını belirterek, 4 yıl sonra tekrar KKTC’nin tanınması ve tanıtılması için ellerini taşın altına koyduklarını söyledi. Dim, “Bu medya buluşması ve çalıştaya katılımcıların yüzde 80’i yakın coğrafyadan. Türkiye, Rusya ile tüm Türk devletlerinden, Gürcistan, Suriye ve Avrupa ile Amerika ve Japonya’dan temsilciler var” dedi. Genel Başkan Mehmet Ali Dim, “Çalıştayda sunulacak bildiriler ayrıca dijital kitap olarak yayınlanacak ve tarihe not düşülecek. Bu toplantımız Kıbrıs’ta BRT, Genç TV ile Türkiye’de Ekotürk, Ulusal, Ülke TV ve 20 kadar yerel kanal aracılığı ile dünyanın her yerinden canlı izlendi. KKTC’nin haklı davasını uluslararası platformlarda da meslektaşlarımıza sürekli anlatıyoruz, anlatmaya da devam edeceğiz. Bu KGK olarak bizim sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.

TUNÇ’A PLAKET

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim tarafından organizasyonun ana sponsoru olan MMT Tunç Grup Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Tunç’a teşekkür plaketi takdim edildi. Tunç, plaket için teşekkür ederek, “Biz asla İsraillilere mülk satmadık satmayız. Biz KKTC için her türlü desteği vermeye hazırız. KGK için de inisiyatif aldık ve almaya devam edeceğiz” dedi.

VE ÇALIŞTAY

Çalıştay kapsamında 8 ayrı konuda 8 konuşmacı bildiri sundu. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunu moderatör olarak KGK Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt, ikinci oturumu ise KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yönetti. İlk oturumda, tarihten bugüne Kıbrıs meselesi konusunda Celal Bayar, KKTC’nin tanınmasının önündeki engeller ve fırsatlar konusunda Ergün Olgun, Uluslararası alanda Kıbrıs’ta çözüm için atılan adımlar ve Rum tarafının tavrı konusunda Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve KKTC’nin tanınması ve izolasyonların kaldırılması için diplomatik ve siyasi girişimler konusunda Gülşah Sanver Manavoğlu birer bildiri sundular. İkinci oturumda ise, Rusya ve Türk devletlerinin KKTC politikası konusunda Gökhan Güler, KKTC ekonomisi, inşaat, turizm ve ticaret açısından fırsatlar konusunda Prof Dr Ata Atun, Avrupa’da KKTC algısı ve batılı turizmcilerin adaya bakışı konusunda turizm duayeni Hüseyin Baraner ve Tarih boyu KKTC basını ve Kıbrıs davasına gazetecilerin katkısı konusunda Akay Cemal birer bildiri sundular. Son bölümde ise konuşmacılar gazetecilerin sorularını cevapladılar.

KIBRIS’I KEŞFETTİLER

KGK konuğu gazeteciler, çalıştay öncesi ve sonrasında Kuzey Kıbrıs’ın tarihi ve turistik noktalarını gezdiler. Başkent Lefkoşa’nın tarihi eski şehrinde Selimiye camii, eski çarşı ve tarihi bedestenler ile Girne Kapısı’nı gören katılımcılar, KKTC Kurucu lideri Rauf Denktaş’ın anıt mezarını da ziyaret ettiler. Girne’de Bella Pais ve tarihi limanı gezen katılımcılar, Magosa turunda kapalı Maraş’ı da gezdiler. Bazı gazeteciler de kiraladıkları bisikletlerle Maraş’ı turladılar. Özellikle yabancı gazeteciler ilk defa geldikleri adaya, doğal ve tarihi güzelliklere hayran kaldıklarını ifade ettiler.

Dev röportaj! Finansgundem.com sordu, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar konuştu

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan İngiltere’ye kritik teklif!

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 'Kapalı Maraş' gerçeğini anlattı

Türk basınında Ersin Tatar fırtınası!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi21 Aralık 2023 15:47

    Gülen yüz göremedim. Büyük devlet olmanın önemi , destek olduğunuz , iş yaptığınız ülkelerin KKTC yi tanımasında ortaya çıkar. Var mı tanıyan...