E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanat but bize göğüs Avrupa'ya---

Kanat but bize göğüs Avrupa'ya

Kanat but bize göğüs Avrupa'ya
14 Mayıs 2014 - 04:43 borsagundem.com

Beyaz et sektörü Avrupa kapısının açılmasını istiyor. Ömer Görener, "Türkler butu seviyor, Avrupalı ise göğüs etini. Göğüs etini onlara satalım" dedi

650 milyon doları aşkın kanatlı eti ihracat rakamına ulaşan Türkiye, artık Avrupa kapılarını zorluyor. Ancak sektör temsilcileri Avrupa’daki ‘kanatlı lobilerinin’ Avrupa’ya ihracat için sorun çıkardığını ifade ediyor. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberinde Ankara ile Brüksel’in masada karşılıklı oturarak bazı konuların detayları konusunda anlaşmaları gerektiğini ifade eden Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Avrupa’daki lobiler Türkiye’nin pazara girmesini istemiyor. Hem üretici, istemiyor hem ithalatçı istemiyor. Avrupa’da çok ciddi ithalat var” dedi. Avrupa’ya kanatlı eti ihraç eden diğer ülkelerinde lobi yaptığının altını çizen Görener, “Brezilya ve Tayland gibi ülkeler Avrupa pazarını avcunun içine almış durumda. AB yönetimi Ankara’yı hastalıkları geç bildirmekle suçluyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil” dedi. 

1 MİLYON TON İTHALAT

Ömer Görener, şunları söyledi:

"İthalatçı da istemiyor çünkü girdiği zaman onların sistemleri bozulacak. Biz 1960'lı yıllarda imzalanan anlaşmaya göre gümrük değiliz kotaya tâbi değil. Brezilya Tayland falan değil. Onlar kotalara tâbi. Türkiye girdiği zaman oradaki ticaret biraz alt üst olacak. İthalatçılar ondan çekiniyor. Ankara’yı bir takım hastalıkları zamanında söylememekte suçluyorlar. Hâlbuki öyle bir şey yok. Ankara da masaya yumruğunu vurup, ‘yok öyle bir şey şunu çözelim’ demiyor. Ancak önünde sonunda açılacak. Avrupa çok önemli bir ihracat pazarı.” .

Avrupa’nın 1 milyon tondan fazla kanatlı eti ihrac ettiğini söyleyen Görener, 700 bin ton kadar da ithalat yaptığını söyledi. Türkiye’nin kanatçı ve butçu bir ülke olduğunu ifade eden Görener, “Avrupalı da göğüs eti seviyor. Yani bizim üretim miksimize çok uygun bir ihracat pazarı var. Yeterki Ankara bize destek versin. Biz göğüs etini Avrupa’ya satarız” diye konuştu.

HEDEF 450 BİN TON

Türkiye’nin ihracatının her geçen gün arttığını dile getiren Görener, “2013’te 390 bin ton olan ihracat bu yıl 450 bin tona ulaşacak. Türkiye kanatlı ticaretinde oldukça önemli bir yere geliyor. Bunun da sebebi çok önemli bir ithalatçı olan Ortadoğu ülkelerine çok yakın olmamız. Suudi Arabistan ülkeleri başta olmak üzere 6 ülke ithalat yapıyor. Avrupa pazarına da eninde sonunda yollayacağımıza da inanıyorum” dedi.

ROMANYA'DA KESİMHANE BAKIYORUZ

Banvit’in ihracattaki payının tonaj olarak bakıldığında yüzde 13 seviyelerinde olduğunu söyleyen Görener, “Dubai’de yeni bir şirket kurduk. Orada dağıtım yapıyoruz ve ramazan öncesi de bir lansman yaparak daha etkin olmaya çalışacağız. Romanya’da bir damızlık operasyonumuz var. Şu anda kesimhane bakıyoruz bulabildiğimiz taktirde orada üretime geçmek istiyoruz” dedi. Ömer Görener, Türkiye’de de Elazığ, İzmir ve Bandırma’da fabrikaları olduğunu belirtti.

8 YILDA BİR KERE KÂR ETTİK

2006 yılında kırmızı et sektörüne giriş yaptıklarını ifade eden Ömer Görener, sadece 2010 yılında bu sektörden para kazandıklarını söyledi. Görener, “Geçten yıl bu sıralarda 38 bin hayvanımız vardı şu anda 10 bindeyiz. Çünkü içerden alamıyoruz. Kars’a gidip haftada 500 tane 1000 tane hayvan alacağım desem karkas etin kilosu 18 liradan 28 liraya çıkar. Bu işe artık el atılmalı ve düzeltilmeli. Hala bu konuda Ankara’nın politikalarını değiştireceğine inanıyorum. Kâr etmediğimiz halde müşterilerimiz istediği için kırmızı et üretimine devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

JAPONYA'YA TAVUK PENÇESİ

Japonya’ya da ihracatın gündemde olduğunun altını çizen Ömer Görener, “Onlar da çok KDV’li ürünler alıyor. Yemediğimiz bir takım şeyleri yiyorlar. Mesela tavuğun kıkırdağını yiyorlar. Tavuk pençelerini de gönderiyoruz. Uzak doğu enteresan bir pazar” dedi. İşlenmiş ürünler pazarının daha hızlı büyüdüğünü belirten Görener, “Beyaz et sektörünün asılsız söylentilerle büyümesi yavaşladı. Ancak İşlenmiş ürünler çok iyi durumda çünkü insanlar artık işten eve geldiğinde en hızlı şekilde yemeğini hazırlamak istiyor. İhracat harici toplam satışımızın yüzde 90’ı taze ürünlerden oluşuyor. Geri kalanalı ise dondurulmuş ürünler. Ürünlerimizin yüzde 65’i parça tavuk. Geri kalanı ise bütün piliç olarak satılıyor” dedi. Görener, pazarın 300 bin tonunun ise şarküteri ürünlerinden oluştuğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)