E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiKanamayı durduran cihaz---

Kanamayı durduran cihaz

Kanamayı durduran cihaz
03 Temmuz 2021 - 20:49 borsagundem.com

Bir üniversite öğrencisi, bıçaklanma sonucu oluşan yaralanmalardaki büyük miktardaki kan kaybını durdurabilecek bir cihaz tasarladı.

Yeni cihaz uyluk ve karın gibi genellikle tedavisi zor olan bölgelerdeki kanamayı durdurmak için baskı uyguluyor. Cihaz silikon bir bölümden oluşuyor ve elde taşınabiliyor. Silikon bölüm yavaşça yaraya yerleştirilir ardından aktüatör adı verilen manuel cihaza bağlanır.

Yara aktüatör tarafından bulunduktan sonra, aktüatör iç kanamayı önlemek için belli bir seviyeye kadar genişliyor. Cihaz Londra’da bulunan Loughborough Üniversitesi’nde Ürün Tasarımı ve Teknolojisi bölümü öğrencisi olan Joseph Bentley tarafından tasarlandı.

Bentley, REACT adı verilen prototipin, kanamayı durdurmaya yönelik geleneksel yöntemlerden daha hızlı ve daha etkili olduğunu söyledi. Yara paketleme yöntemi (Wound packing) sağlık görevlileri tarafından kullanılır ancak bıçaklama olaylarında olay yerine ilk ulaşan polisler olur bu nedenle de Bentley kullanımı kolay bir ürün yapmayı amaçladığını belirtiyor. Bıçaklanan bir kişi beş dakika gibi kısa bir süre içerisinde kan kaybın sebebiyle hayatını kaybedebilir, dolayısı ile en önemli öncelik kan kaybını olabildiğince çabuk durdurmaktır.

Bentley, polis ve sağlık görevlilerinin genellikle gazlı bezleri içeren bir kanama kontrol kiti kullandıklarını ve yaranın üzerinde gazlı bezlerle birlikte büyük miktarda güçle bastırdıklarını belirtti. Bazı durumlarda gazlı bez, yara paketleme olarak bilinen bir prosedürle yaranın içine yerleştirilebilir. Gazlı bez yaranın içini doldurur, bölgeye içeriden basınç oluşturur ve kopmuş olabilecek damarları sıkıştırır. Ancak bu durum, karın bölgesi gibi bölgelerde bu yöntem kullanılmaz, zira boş alanı doldurmaya çalışırken gazlı bez bitebilir.

REACT’ın bu yöntemden daha hızlı ve daha basit olduğunu, sadece bir dakika sürdüğünü ve ilk seferde yeterince sıkı değilse çıkarılıp yeniden yapılması gerektiğini belirten Bentley, cihazın gazlı bezlerin aksine ameliyat sırasında güvenli ve kolay bir şekilde çıkarılabileceğini de söyledi. Zira, gazlı bez kullanıldığında, cerrahlar yaradan gazlı bezi çıkarmaya çalıştıklarında kan pıhtıları bozulur ve bu da kanamanın yeniden başlamasına neden olur. REACT ise kağıt hamurun içindeki balon gibi bir işlev görür, bu nedenle güvenli bir şekilde çıkarılabilir sonuç olarak da kan pıhtıları bozulmadan kalır.

Bentley, REACT cihazı için İngiltere’de patent başvurusunda bulundu ayrıca vücudun diğer bölgelerindeki yaraları içerecek şekilde prototipini geliştirmeyi hedefliyor.

Baş ağrınıza dikkat! Beyin kanamasına neden olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)