E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKadın yatırımcılar yeterince risk almıyor---

Kadın yatırımcılar yeterince risk almıyor

Kadın yatırımcılar yeterince risk almıyor
02 Ekim 2023 - 17:10 borsagundem.com

Son araştırmalara göre kadın yatırımcılar erkeklerden daha başarılı getiri sağlama potansiyeline sahip. Ancak aynı araştırmalar kadınların birikimlerinde yeterince risk almadığını da gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Para söz konusu olduğunda, kadınlar kendilerini yatırımcılardan ziyade tasarruf sahipleri olarak düşünme eğiliminde. Bu bakış açısına sahip olmak, kadınların zaman içinde servet kazanma yeteneklerini etkileyebilir.

CNBC’nin haberine göre yatırım firması Laffler Tengler’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler "Kadın portföyleri için en büyük risk, yeterince risk almamamızdır" diyor.

40 yıldan fazla bir süredir portföy yöneticisi olarak görev yapan Tengler, tüm mesleklerdeki kadınlara mesleğini söylediğinde bunun ters teptiğini fark ettiğini belirtiyor. Zira kadınların Tengler’a yönelik ortak tepkileri genellikle “Bu işleri kocam hallediyor” şeklinde oluyor. Söz konusu bakış açısı yatırım uzmanının bu alanda bir kitap yazması için dahi ilham oluşturmuş.

Fidelity Investments'ın 5,2 milyon hesap için yıllık performans analizine dayanan araştırmasına göre, kadın yatırımcılar borsada pozitif getiri elde etme konusunda daha başarılı ve araştırmaya göre kadınlar erkeklerden 40 baz puan daha iyi performans gösterme eğiliminde. Araştırma yine de kadınların çok fazla nakit tutma eğiliminde olduğunu ve yatırım yapmadan önce genellikle daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini tespit etti.

Tengler'e göre, hane halkı finansmanının yönetiminde kadınların aktif olarak yer almalarının farklı nedenleri de var. Bir kadının ilk boşanma yaş ortalaması 30 iken, kadınların dul kalma yaş ortalaması ise 59. Kendisi de 59 yaşında dul kalan Tengler bu sorunu ilk elden deneyimleyen bir isim.

Edward Jones ve AgeWave'in son araştırmalarına göre, kadınların emeklilikte finansal tehditlerle karşı karşıya kalma olasılığı erkeklerden daha yüksek.

Edward Jones Servet Yönetimi Danışmanlığı ve Çözüm Başkanı Lena Haas, “Kadınlar emeklilik hayatına başlamak için daha hazırlıksız. Kadınlar mali krizlerden daha sık etkileniyor ve finansal alanda düzenlemeler yapmak için daha az donanımlılar” ifadelerine yer verdi.

Tengler kadınların yaşamı kökünden değiştirebilecek olaylar karşısında kadınların yatırım portföyleriyle ilk kez karşılaşabileceğini ve bu sürecin çok daha zor olabileceği konusunda uyardı. Finans uzmanı yatırıma başlayabilecek kadınlara bazı tavsiyelerde bulundu:

1. Daha fazla risk almaya istekli olun

Araştırmalara göre kadınlar servetlerini yatırıma yönlendirmek yerine biriktirmeye daha eğilimli. Tengler, Boston Consulting Group’un araştırmasına atıfta bulunarak kadınların küresel çapta 93 trilyon dolarlık kontrol ettiğini tahmin ediyor.

Bireysel olarak kadınlar ancak yaşları ve hedef zaman çizelgeleri uygun olduğunda yatırımlarında risk alıyor ve bu yollar servet sahibi olabiliyor.

Tengler'e göre, bir yatırım portföyünün sadece %5'inin hisse senetleri yerine nakit olarak tutulması, yıllık toplam getiriyi %0,30 oranında azaltıyor. Bu stratejiye göre, 20 yıllık bir süre boyunca, hisse senetlerinin yıllık %9'luk bir ortalama getiri elde edeceği varsayılırsa, 100.000 dolar ile başlayan bir portföy için 30.000 dolarlık daha az büyüme kabul edilmiş oluyor.

2. Rotada kalın

Yatırım söz konusu olduğunda kadınlar stratejilerine tam olarak bağlı kalamayabiliyorlar. Örneğin, piyasalardaki volatilite dönemlerinde satışa geçmek ve kenarda oturmak cazip gelebiliyor.

Ancak bunu yapan yatırımcılar kayıplarını kilitliyor ve piyasalardaki nihai bir toparlanmayı da kaçırıyor olduklarını görebilirler. Tengler piyasaların yıllık ortalama %8’lik getiri sağladığını ancak piyasalardaki en iyi beş işlem günün bu getirilerin %6,2’sini oluşturduğunu söyledi.

Uzun yıllar boyunca borsalardaki en iyi günleri kaçırmak servet birikiminde önemli kayıplar anlamına gelir.

Tengler kendisi gibi kadın yatırımcılara yaptığı uyarıda, “Kadınlar daha uzun yaşıyor ve bu yüzden yatırım sürecine katılmamız gerekiyor. Yeterince risk almanın önemini öğrenin” açıklamasında bulundu

3. Bildiğiniz şirketlere yatırım yapın ve araştırın

Yatırım yapılacak şirketleri seçmek herkes için korkutucu görülebilir. Ancak Tengler’a göre bu böyle olmak zorunda değil.

Tengler aşina olunan şirket isimlerini seçerek iyi bir başlangıç yapılabileceğini belirtiyor. Dahası yatırım uzmanına göre bu şirketlerin görünümleri pozitif olmasa bile bu tür hisse senetlerini uzun vadeli olarak tutmak genellikle getiri sağlayan bir stratejidir.

Yatırım uzmanı Starbucks, Microsoft veya Apple gibi birçok şirketin hisselerinde yükseliş ve düşüş dönemleri olabileceğini hatırlattı.

Tengler, “Zamanla iyi şirketlerin kötü hisselerine güzel şeyler olacaktır” dedi.

Yatırım uzmanı ayrıca sağlıklı temettü ödeme eğiliminde olan büyük şirketlere uzun vadeli yatırımın da mantıklı bir fikir olabileceğini söyledi. Tengler’a göre alternatif olarak borsa yatırım fonlarına yönelmek de bir seçenek olabilir ve bu sayede piyasaya daha geniş çaplı bir erişim sağlanabilir.

Tengler profesyonel bir mali danışmanla çalışıyor olunsa bile yatırımlar hakkında bir miktar araştırma yapılmasını tavsiye ediyor:

“Bilgi sahibi olduğunuzda çok daha iyi bir müşteri olursunuz. Danışmanınız sizin daha fazla dikkat ettiğinizi bilir ve daha iyi getiriler sağlarsınız.”

Michael Burry haklı çıkacak mı?

 

Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: ABD borç krizine girecek

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)02 Ekim 2023 18:45

    Ana erkil ve davranışlarda bu içgübü ağır basıyor. Bir kadın ev ister.... ev demek güvenli yavurlarını doğurup büyütmesi demek. bu bağlamda yatırımlardada aşırı risk alamıyor, kendisi için değil, yavruları için sorumluluk hissettiği için... Erkek ise hem çatır çatır risk alıyor :D sonra dişinin yanında yemeklerini paylaşıyor, hatta içecek nakıtte bulup üzerine üzülecek çilingir sofrasını kuruyor... ARaştırma ekibine detaylı bilgi verebilirim ama bene sormamışlar demekki :D