E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyor---

Jackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyor

Jackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyor
28 Ağustos 2023 - 11:25 borsagundem.com

Powell’ın Jackson Hole’da yaptığı açıklamalar yatırımcıların odaklarını ekonomik verilere çevirmesine yol açtı. Hafta içerisinde açıklanacak Amerikan enflasyon ve istihdam verileri borsaların yönünü belirleyecek


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta ABD borsaları üç haftadır devam eden düşüş serisini sona erdirdi. Nvidia bilançosu ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole açıklamaları piyasalarda bir miktar volatiliteye sebep olsa da borsalardaki yapay zeka rallisi tahvil getirilerindeki yükselişleri dengeledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni haftada ise FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergelerinden olan temmuz ayı özel tüketim harcamaları endeksi ve istihdam verileri Wall Street’in merceği altında olacak. Yatırımcılar hisse senetlerinden geçen hafta elde ettikleri getirileri ekonomik atmosferdeki belirsizliğe rağmen koruyup koruyamayacaklarını değerlendirecek.

Cuma günü FED Başkanı Powell enflasyonun %2 hedefine ilerlediğine emin olunana kadar merkez bankasının faizleri daha fazla artırmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Powell son bir buçuk yılda sıkı para politikasının etkilerinin henüz tam olarak hissedilmemiş olabileceğini ve daha fazla faiz artırmaya ihtiyaç duyulup duyulmadığına emin olamadıklarını itiraf etti.

MarketWatch’un haberine göre Allianz Yatırım Yönetimi ETF Piyasa Stratejileri Başkanı Johan Grahn, “Powell, Grand Teton (ABD’de Wyoming eyaletinde yüksek bir dağ) zirvelerinden birine çıkmaya çalıştığı bir pozisyonda. Üstelik bunu duraksamadan ve nefeslenmeden yapıyor” ifadelerine yer verdi. Grahn, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) enflasyonu düşürmek için faiz artışları yoluyla “zirveye” mi, “zirvelerden birine” mi, yoksa “sahte bir zirveye” mi tırmandığı konusunu tartıştığını düşünüyor.

Grahn, “Powell’ın işlerini tamamladıklarına emin olabilmesi için ‘veri bulutlarında’ gereken işaretleri görmeye ihtiyacı var. Şimdi ile eylül ayı arasında bunu bilebileceklerine inanmıyorum” dedi.

Powell’ın merakla beklenen Jackson Hole açıklaması çip üreticisi Nvidia’nın bilançosundan iki gün sonra gerçekleşti. Yapay zeka çılgınlığının ön saflarında yer alan şirket bilançosuyla da beklentileri aştı. Şirketin güçlü bilançosunun en önemli sürükleyicisi üretken yapay zekâ teknolojilerini mümkün kılan çiplerden elde ettikleri gelirlerdi. Ancak analistler her iki gelişmenin de Wall Street beklentileriyle aynı yönde olduğunu belirtiyor.

Ancak piyasalar için en önemli gelişmelerden biri yaklaşıyor olabilir.

İkinci çeyrek bilanço sezonu sona yaklaşıyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak büyük ekonomik göstergeler 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek FOMC toplantısında FED’in ne kadar faiz artıracağına dair öngörü sağlayabilir.

Ameriprise Financial Baş Borsa Stratejisti Anthony Saglimbene, “Piyasaları gerçekten harekete geçirebilecek nitelikte kurumsal şirket haberlerinin eksikliği var. Bu da trader ve yatırımcıların dikkatlerini makro bileşenlere odaklayacağı anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Hafta boyunca piyasalar salı günü açıklanacak olan temmuz ayı açık iş ilanları ve işgücü cirosu anketini (JOLTS) ardından da çarşamba günü ADP’nin Ulusal İstihdam Raporu dahil istihdama dair bir dizi verileri inceleyecek. ABD Çalışma Bakanlığı kritik ağustos ayı tarım dışı istihdam verilerini ise cuma günü açıklayacak.

Dow Jones anketlerine göre ekonomistler ABD ekonomisinin ağustos ayında 175 bin yeni istihdam eklemesi bekleniyor. Bu rakam geçen ay ise 187 bin seviyesindeydi. ABD’deki %3,5 olan işsizlik oranınınsa değişmesi beklenmiyor. FED haziran ayında yayınladığı üç aylık projeksiyonda 2023 sonuna kadar işsizliğin %4,1’e tırmanacağını öngörmüştü. FED’in mart ayı tahminlerinde ise bu oran %4,5’ti.

Bu arada FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan özel tüketim harcamaları endeksi (PCE) temmuz ayı verileri de perşembe günü yayınlanacak.

Temmuz ayında yıllık ABD enflasyonunun yıllık bazda bir önceki aydaki %3,3'ten %3'e kadar gerilemesi bekleniyor. Tüketici fiyatlarının aylık bazda ise %0,2'lik hafif bir artış daha göstereceği öngörülüyor. Dow Jones anketine katılan analistlere göre çekirdek PCE’nin haziran ayında %4,1’den %4,2’ye hafif de olsa yükseleceği tahmin ediliyor. Çekirdek endeks gıda ve enerji gibi yüksek volatiliteli kalemlerin hesaplamalara katılmadığı enflasyon biçimi anlamını taşıyor.

Powell da Jackson Hole’daki konuşmasında asıl odağının çekirdek PCE olduğunu vurguladı. FED Başkanı, “Haziran ve temmuz aylarında çekirdek enflasyon için düşük aylık göstergeler memnuniyetle karşılandı. Ancak her iki aylık veri de enflasyonun hedefimize doğru sürdürülebilir bir şekilde aşağıya ilerlediğine dair güven oluşturmak için gerekenlerin sadece başlangıcıdır” dedi.

Yatırımcılarsa her göstergenin istenen sınırlarda kaldığı bir ‘Goldiocks’ senaryosuna ihtiyaç duyuyor. MW haberine göre Ameriprise’dan Saglimbene ekonomik büyümenin yavaşlaması ancak uçurumdan aşağı düşmemesi gerektiğini bu sayede FED’in faiz artışlarıyla işinin biteceğini öngörüyor: 

“PCE’nin veya istihdam raporunun beklentilerden daha sıcak olması gibi öngörülerden daha güçlü gelecek ekonomik veriler borsalar tarafından negatif karşılanabilir.”

 

Piyasalarda Powell iyimserliği

 

Powell’ın konuşması gerçek bir sürpriz yaratmadı

 

Dolar ve euroda haftanın ilk rakamları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)