E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole öncesi borsalar yükselişte---

Jackson Hole öncesi borsalar yükselişte

Jackson Hole öncesi borsalar yükselişte
24 Ağustos 2023 - 11:44 borsagundem.com

Piyasaların merakla beklediği Jackson Hole toplantısından bir gün öncesinde tahvil faizleri düşüşe geçerken hisse senetleri ise değer kazandı. Piyasalar Nvidia bilançosunu zayıflayan ekonomik göstergeleri fiyatlandırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan hisse senetleri çarşamba günü yükselişe geçti. Bir süredir borsaları baskı altına alan uzun vadeli Amerikan tahvil faizleri ise rekor seviyesinden geriledi. Yatırımcılarsa küresel merkez bankası yetkililerinin bir araya geleceği Jackson Hole toplantısına odaklandı.

Wall Street’teki yükselişlerde teknoloji ve medya sektöründeki hisselerin rallisi etkili oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’nin %1,1 yükseldiği günde teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %1,6’lık artış kaydetti. Yapay zeka alanındaki gelişmelerden en büyük pay sağlayan şirket olan çip üreticisi Nvidia’nın %3,2’lik yükselişi bu rallinin en önemli sebepleri arasındaydı.

Bu yıl %200’ün üzerinde yükseliş kaydeden Amerikan çip üreticisi ikinci çeyrek bilançosuyla da beklentileri aştı.

Financial Times’ın haberine göre Interactive Brokers’ın Baş Borsa Stratejisti Steve Sosnick, “Bana öyle geliyor ki piyasa yeniden onaylanma değil tekrar performans göstermeyi bekliyor. Bir hisse senedinin bilançosunda bu kadar dramatik bir şekilde yükseldiğini gördüğünüzde bu yükseliş o şirkete atlaması gereken yeni bir yüksek engel oluşturur” ifadelerine yer verdi.

Nvidia’nın bilançosu şirketin bu engelin aştığını gösterir nitelikteydi. Nvidia hisseleri bilanço paylaşımının ardından kapanış sonrası işlemlerde yüzde 8 değer kazandı. Ancak bu hafta birçok yatırımcı için ana odak noktası devlet tahvili piyasalarındaki hareketler ve para politikasına ilişkin beklentiler olmayı sürdürdü.

10 yıllık ABD hazinesi tahvil getirileri hafta içerisinde 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından %0,13 düşerek %4,20 seviyesine doğru geri çekildi. İki yıllık tahvil getirisi ise %0,06 düşerek %4,97’ye geriledi. Tahvil getirilerinin fiyatlarla ters orantılı olarak hareket ettiği biliniyor.

Tahvil faizlerindeki düşüş S&P Global’ın imalat ve hizmet sektörü faaliyetleri göstergesi olan ABD Bileşik Satın Alma Yöneticileri (PMI) Endeksi’nin temmuz ayındaki 52 seviyesinden ağustos ayında 50,4’e düşmesinden sonra geldi. PMI verileri kasım ayından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Ekonomideki kötü haber borsada iyi haber oldu

Ekonomik aktivitedeki yavaşlama merkez bankalarının yakın zamanda para politikasını gevşetmeye başlayacağı beklentilerini destekleyebilir. Ancak bu senaryo piyasaların gördüğü en muhtemel sonuç değil.

Zayıf PMI verileri İngiltere ve Euro Bölgesi ticari faaliyetlerine ilişkin de benzer bir tabloyu yansıttı. Piyasalarda merkez bankalarının faiz artışlarını sınırlamaya zorlanacağı beklentilerinin artmasıyla çarşamba günü Almanya ve İngiltere tahvil faizlerinde de düşüş gözlemlendi.

Yaz boyunca art arda gelen güçlü ekonomik verilerin ardından yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken faizleri daha uzun süre yüksek tutabileceğinden endişe duyuyordu.

FT haberinde CitiGroup’un ABD Faiz Stratejileri Başkanı William O’Donnell, “İngiltere ve AB’den, özellikle de Almanya’dan, aldığımız ekonomik verilerin ciddi derecede zayıf olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

O’Donnell, “Avrupa ve İngiltere’de ortaya çıkan resesyon koşulları ve Çin’de görülen deflasyonist koşullar göz önüne alındığında ABD’nin neşeyle yoluna devam edeceğini hayal etmek benim için zor. Bana kalırsa insanlar tahvil yatırımlarına teşvik eden ayı piyasası öngörülerinin doğruluğunu sorguluyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar bu hafta Jackson Hole toplantılarına ve merkez bankası yetkililerinin parasal sıkılaştırma konusundaki yorumlarına dikkatlerini çevirdi. Piyasalar FED Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü yapacağı konuşmayı dikkatle takip edecek.

TD Menkul Kıymetler ABD Faizleri Strateji Başkanı Gennadiy Goldberg, “Powell muhtemelen enflasyon sona erdirmek zorunda olduklarını ve bu anlamda ekonomik büyümenin bir miktar yavaşlamasının etkin bir şekilde sağlanmaya çalışıldığını yineleyecek. Aslına bakılırsa bu yıl FED’in daha fazla faiz artışı yapmayacağını düşünüyoruz. Peki oranları bu seviyelerde ne kadar süreyle sabit tutacaklar. Bu gerçekten de milyon dolarlık soru” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar merkez bankasının mayıs ayında indirimine başlamasını bekliyor. Ancak Interactive Brokers’tan Sosnick ekonomik tablonun parasal genişleme politikalarını haklı çıkarmayabileceğini söyledi.

Sosnick, "Bence ekonominin istikrarlı kalması için yeterince yumuşak bir inişe sahip olabileceğinizi düşünmek ve faizleri düşürmeye istekli bir Fed görmek adil değil. Her ikisini birden beklemek zor" açıklamasında bulundu.

 

Powell, Jackson Hole’da borsaları yine ezecek mi?

 

Nvidia'dan 25 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

ABD'li çip üreticisi Nvidia, gelirlerini ikiye katladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)