E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİtalya'ya sermaye çıkışı uyarısı---

İtalya'ya sermaye çıkışı uyarısı

İtalya'ya sermaye çıkışı uyarısı
12 Ocak 2015 - 20:58 borsagundem.com

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Başkanı Sinn: İtalya'dan sıcak sermaye çıkışlarına ilişkin sinyaller görülüyor.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Prof. Hans-Werner Sinn, İtalya'dan sıcak sermaye çıkışına ilişkin belirtilerine görüldüğünü bildirdi. 

Sinn, yaptığı açıklamada İtalya'dan sıcak sermaye çıkışlarına ilişkin sinyallerin görüldüğünü ve tek başına 2014 Aralık ayında İtalya'dan yurt dışındaki ülkelere "Avrupa Hedef Sistemi" aracılığıyla net 13 milyar euro transfer edildiğini ifade etti.

İtalya'nın Avrupa Merkez Bankası (ECB) sistemine olan borcunun 2014 Temmuz ayında 79 milyar euro iken Aralık'ta 209 milyar euroya yükseldiğini bildiren Sinn, "Bu son artış, İtalya'dan sıcak sermaye çıkışının olduğuna dair bir işarettir. Bu da euro krizlerinin sadece uykuda olduğunu ve henüz sona ermediğini gösteriyor" yorumunu yaptı.

Krizin köklerinin Güney euro Bölgesi ülkelerine dayandığına işaret eden Sinn, "Bu ülkeler, sözde iyi yıllarında euronun tetiklediği kredi balonu esnasında çok pahalı oldular. Sonuç olarak, ya özel ya da ECB'nin kurtarma paketleri ile sağladığı dış kredilere güvendiler. İrlanda haricindeki kriz ülkeleri, kendi fiyat rekabetlerini diğer euro Bölgesi ülkeleri karşısında radikal artırma konusunda başarısız oldular" ifadesini kullandı.

"İtalya'nın hedef borcu, 2011 yaz mevsimi ile 2012 yaz mevsimi arasında 289 milyar euroya çıktı"
Sinn, özellikle İtalya'nın bu duruma önemli bir tepki veremediğini ve fiyat endeksinin kriz boyunca diğer euro Bölgesi ülkeleriyle büyük ölçüde aynı seviyede hareket ettiğini aktardı. 

İtalya'nın hedef borcunun 2011 yaz mevsimi ile 2012 yaz mevsimi arasında 289 milyar euroya çıktığına dikkati çeken Sinn, şunları kaydetti:

"Çünkü İtalya Merkez Bankası, ülkenin ulusal matbaasını sermaye çıkışlarıyla başa çıkmak için ticari banklarına özel kredi sağlamakla kullandı. Ticari bankalar, öncelikle bu basılan paraları özel dış borçlarını kapatmak için kullandı, başka bir deyişle sermaye kaçışını önlemeye çalıştı. Buna ek olarak para ayrıca, net ithalatta ve İtalyanların yabancı varlık alımlarında yedek finansman olarak kullanıldı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)