E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte şart! Ukrayna Türkiye'nin korumasını istiyor---

İşte şart! Ukrayna Türkiye'nin korumasını istiyor

İşte şart! Ukrayna Türkiye'nin korumasını istiyor
17 Mart 2022 - 11:42 borsagundem.com

Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen müzakerelerde 15 maddelik anlaşma taslağı sızdı. Buna göre taslak, Kiev'in güvenlik garantileri karşılığında NATO'dan vazgeçmesini içerecek.

15 maddelik müzakere taslağında, aralarında Türkiye'nin bulunduğu ülkeleri kapsayan garantörlükle ilgili detaylar yer aldı. Financial Times'a konuşan beş kaynağa göre iki ülke ateşkes, Kiev'in tarafsızlığını ilan etmesi ve silahlı kuvvetlerine ilişkin sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya'nın geri çekilmesini içeren geçici barış planında önemli ilerleme sağladı.

Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçmeli

Gazeteye konuşan iki kişi, Ukraynalı ve Rus müzakereciler önerilen anlaşmayı ilk kez Pazartesi günü tam olarak görüştü. 15 maddelik taslağın Kiev'in NATO'ya katılma hedeflerinden vazgeçmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması karşılığında yabancı askeri üslere veya silahlara ev sahipliği yapmamaya söz vermesini içerdiği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna güvenliğine yönelik batı garantileri ve bunların Moskova tarafından kabul edilebilirliği ile 2014'te Rusya tarafından ele geçirilen ülke topraklarının statüsü gibi konular anlaşmanın önünde büyük bir engel teşkil edebilir.

'Her şey hakkında yalan söylüyorlar'

Moskova ve Kiev, anlaşma şartlarında ilerleme kaydettiklerini söyleseler de, bazı Ukraynalı yetkililer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırılarını sürdürmek için zaman kazanabileceğinden endişe ediyor. Bir kaynak "Bunun bir hile ve yanılsama olma ihtimali var. Her şey hakkında yalan söylüyorlar. Kırım, sınıra asker yığılması ve işgal konusunda da böyle demişlerdi" ifadelerini kullandı.

Rus birlikler tüm bölgelerden çekilecek

Zelenskiy'in kıdemli danışmanlarından Mykhailo Podolyak taslağın, işgalin başından beri ele geçirilen tüm Ukrayna topraklarından ayrılmasını içerdiğini ve bunun Karadeniz bölgesindeki yerler ile Kiev’in doğusu ve kuzeyini de kapsadığını söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgi verilen bir Rus kaynak, önerilen anlaşmanın, eğer kabul edilirse, her iki tarafa da savaşta zafer ilan etmek için güvenilir bir yol sağlayabileceğini söyledi.

Tarafsızlık statüsü

Putin'in basın sözcüsü Dmitry Peskov Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna için Avusturya veya İsveç'in statüsünde tarafsızlığa dayalı anlaşmanın olası olduğunu söyledi. Peskov, "Bu seçenek şu anda tartışılıyor ve tarafsız olarak kabul edilebilecek bir seçenek" demişti.(Habertürk)

Savaşa hayır pankartı açan gazeteciden Macron’un teklifine ret

Bulgaristan Rus gazını kullanmayacak

Rusya'yı terk eden ABD'li devler Türkiye'ye geliyor

'Rusya 3. Dünya Savaşı'nı başlattı'

Rusya, Japonya'da artık 'en çok kayırılan ülke' olmayacak

SWIFT'in Rus alternatifine de yaptırım geliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş18 Mart 2022 08:08

    biz barıstan yanayız,ukraynanın garantörlüğü bize düsmez,avrupa,abd ne güne duruyor,amacları bizi rusya ile türkiye,yi çarpıştırmak istiyorlar asla böyle bir yaklaşım doğru olmaz,eğer böyle bir hata yaparsak,suriyeden ypg,pkk,egeden yunanistan avrupa,amerika dedeağaçtan, rusyada karadenizden,ermeniler ve iran doğudan,barzani,de kuzey ıraktan saldıracak oyun çok büyük Allah muhafaza dikkatli olalım kardeşler.

  • Ali Taş17 Mart 2022 20:53

    Ukraynanın başındaki adam siyaseti bilmiyor Siyaseti bilmeyen barışıda tesis edemezBoşuna zaman ve insan kaybı yaşanıyor

  • EMEKLİ ASKER17 Mart 2022 20:12

    Barut kokusu PARFÜM KOKUSUNDAN GÜZELDİR.

  • Yorum17 Mart 2022 12:53

    He natoya ne oldu Türkiye ne sizin savaşınzdan bize ne kasin bunu abd li Pentagon ukraynanın kafasına sokmuştur

  • AHMET ÖZBİR17 Mart 2022 12:48

    MAZLUM coğrafya ve Ukranya TÜRK'ÜN ADALETİNE ve SEVGİSİNE sığınıyor. Tarih asla yalan söylemez, YALAN YAZAN tarihçi değil Türk düşmanıdır. Ceddim Osmanlı 600 yıl CİHANA ADALETİ YAYDI, ZALİMİN KÖKÜNÜ KURUTTU. Onun için bazı İslâm düşmanları OSMANLI'YI SEVMEZ. Mazlumlara sorun TÜRK değince KİME ve NASIL DÜÂ EDİYORLAR. Ukranya BAĞIMSIZDIR, ZALİMİN SALDIRISINA KARŞI İNSANLIK HAREKETE GEÇMELİDİR!..

  • boş iş17 Mart 2022 21:32

    boş iş

  • Gerçeklere bak hayalci17 Mart 2022 15:59

    Otur sıfır memleketi savaşa sürükleyecekler senin saçmalıklarına bak savaş bizim savaşımız değil yapacağımız şey kadına çıcuğa yaşlıya kapıyı açmak ki zaten açık saçmalamanın alemi yok çok övündüğümüz tarafları olsada hep iyi yerine bakma birazda ders al madem zamanında öyleydi de sonra ne oldu???

  • Erkam 17 Mart 2022 15:01

    👏👏👏👏👏

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 14:13

    Osmanlının hüküm sürdüğü hangi arap ülkesi mesela ? o dediğin mutlu mesut islamcı  ? :D Madem çok memnundular ne diye özgürlükleri bağımsızlıkları ve devlet kurmak için imparatorluktan ayrıldılar ?  salla gitin : ))  ordular coştu, ümmet uçtu. bayraklar açıldı şanlı tarihler yazıldı, uçuyor kartallar, göklerde atmacalar, piyadeler coştu, mehter çalıyor , yeni çeri koşuyor, sancak dalgalandı, osmanlı geliyor :D ver mehteri ver.. Ahmet coşun :D hava ciha işler hep...As bayrakları balkonlara as... :D

  • Öztürk17 Mart 2022 12:19

    Türkiye yi savaşa çekmek istiyorlar dünya nın gözü burda

  • Bir dost17 Mart 2022 12:18

    Kac ulkeyi savasa cekmek icin ugrasiyorlar

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 11:59

    Bu metin ABD , İngiliz ,Fransız ortak yapımıdır. Rus' larında büyük korkusu vardır oda  =  Türkiye  .. Ne alaka diyeceksiniz? ... Rusya içerisinde çok farklı islam , Türk kökenli geçmişimizin bir olduğu asimile edilmeyen bir çok toplum var. Rusya = Türkiye karşı karşıya geldiğinde Rusya soğuk savaş olsada içindeki etknik kökenlerin tepkilerinden çok büyük korku duyuyor. Hatta Rus ordusunda bir çok türk kökenli soydaşımız var. Rusya bunu bildiği için Türkiye ile ciddi karşı karşıya gelmek istemiyor. Gelelim ukrayna olayına, Türkiye bir şekilde sıcak savaşa girer ise, Nato için içine giricek diyerek, Bizleri destekleyen nato gelişmiş silah roket losijtik vb devreye girecek. Ama bizim kara gücümüz olmadan nato asla başarı felan inşa edemez. Bizler barışdan yanayız. Rus -Ukrayna savaşı bitsin. ortak devriyeler birleşmiş milletler satüsünde gerçekleşecektir. Birleşmiş milletler bunun için var.  

  • Ali17 Mart 2022 11:55

    Ukrayna topraklarından abd ve ingiltere pis ellerini çekmeli...Ukrayna bir an önce eski gücüne ekonomisine dönmeli