E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte hata: Betondaki büyük taşlar binaları çökertti---

İşte hata: Betondaki büyük taşlar binaları çökertti

İşte hata: Betondaki büyük taşlar binaları çökertti
23 Şubat 2023 - 17:39 borsagundem.com

Adıyaman'da çöken binalarda inceleme yapan Heyet, yapı stokunun çok eski olduğunu, binalarda deniz kumu kullanılmadığını aksine büyük taşların demirle betonun arasında aderansı engellediğini belirttiler.

Kahramanmaraş merkezli 2 depremin ardından Adıyaman'daki çöken binalardaki hatalar incelendi.

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgesinde çöken binalarda inceleme yapmak üzere Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan uzman ekip istedi.

Mimar, inşaat ve jeoloji mühendislerinden oluşan 10 kişilik heyet, Adıyaman'a gitti. Akademisyenler, çöken binalarda inceleme yapıp numuneler aldı, hazırladıkları raporu da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sundu.

"YAPI STOKU MAALESEF ÇOK ESKİ"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü'nden öğretim üyesi inşaat mühendisi Dr. Ahmet Bal görevlendirildikleri Adıyaman merkez ve ilçelerinde 8 gün boyunca binaların enkazını incelediklerini söyledi.

Yapıların yıkım sebebini tespite çalıştıklarını belirten Bal, Adıyaman'da 1500'e yakın ağır enkaz bulunduğunu, kendilerinin 200 binayı inceleyip, kanıtları ve bilimsel verileri topladıklarını kaydetti.
Yapı stokunun çok eski olduğunu ve incelenen binaların yüzde 95'inin 1998 yılından önce yapıldığını ifade eden Bal, "Beklenenin neredeyse 3 katı büyüklüğünde binalara kuvvetler gelmişti ve hatta bizim Türkiye'deki fay hatlarında çok yaygın görünmez ama düşey ivmeler de vardı. Yani yapılarımız sadece doğu, batı, kuzey, güney istikametinde değil. Aynı zamanda düşeyde de salınım yaşamışlardı." dedi.

Bal, bu durumun olmasının en büyük sebebini ise "İki defa arka arkaya meydana gelmesi ve tabi bu beklenenin çok üzerinde ivmeler kaydıydı. Biz bilim heyeti olarak öncelikle bu ivme kayıtlarını ve yapılara gelen kuvvetlere hesapladık" diye açıkladı.

"BÜYÜK TAŞLAR DEMİRLE BETONUN ARASINDAKİ ADERANSI ENGELLEDİ"

Dr. Ahmet Bal, inceledikleri binalarda bilinenin aksine deniz kumu olmadığını belirterek, "Binaları yıkan sebep bizim agre dediğimiz beton içerisindeki taşlar. Bunların belli boyutta olması lazım. Donatı aralığını yani 2 santimetreyi geçmemesi lazım. Bizim gördüğümüz 7-8, 10 santim çapında elenmeden kullanılmış agregalar vardı." dedi.

Agreleri betonarmenin en temel ilkesi olarak açıklayan Bal, "Betonla çeliğin bir aderansıdır. Taş büyük olunca aderans sağlanmıyor ve maalesef beton vazifesini gerçekleştirmiyor. Bunun önemli bir sebebi de yapıların aniden göçmesine yol açıyor. Yani kolon boyutunda vesaire bir eksiklik olsa belki farklı bir göçme mekanizması olur ama burada elenmeden kullanılan, bilinçli kullanılmayan büyük taşlar demirle betonun arasındaki aderansa engellediğinden yapıların ani bir şekilde göçmesine yol açmıştır" diye konuştu.

"HAZIR BETON ÇOK SINIRLI"

Binaların çökmesine, mıcırların elenmeden kullanılmasının da neden olduğunu söyleyen Bal, "Normalde bu mıcırların belli bir boyutu geçmemesi gerekiyor. Bu da tabi yapının kesmeden dolayı ani bir şekilde göçmesine yol açıyor." ifadelerini kullandı.

Yapıların eski olduğunu ve o zamanlarda hazır beton kullanımının yaygın olmadığını sözlerine ekleyen Bal, "Bizim bölgede gördüğümüz şeylerden bir tanesi de hazır betonun çok sınırlı kullanımı. Çünkü yapıların hepsi eski hepsi 90, yani aşağı yukarı tamamı 1998 öncesi yapılar ve bu 98 yönetmenin öncesinde de hazır beton kullanımı bu kadar yaygın değildi. Maalesef elenmeden de bu agregaların kullanılması bence en büyük sebeplerden biri." dedi.

‘Geliyorum’ diyen felaket: Tahta, köpük, gazete küpürlü beton

 

'Kalitesiz beton' ve 'ucuz işçilik' 11 kişiye mezar oldu

 

Depremde yıkılan binalarla ilgili tutuklu sayısı 160'a yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş24 Şubat 2023 09:45

    Hükümete ve muhalefete açık çağrı İmar Affı yasaklansın

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 09:08

    Mail attım. Yeni kanun gelsin diye. Dedim ki... ilgili apartmanın beton atan kişi, denetleyen kişi. İlgili tarih ve gün olarak geniş çkim, dar çekim ve beton atılış anında cep telefonu kaydı ile çekim yapacak. ilgili çekim 1 dakikaya kadar mumkun olacka. çekimin bir örnetği ilgili kanunda açık ve net belirtilecek. Aynı avukatlar bigliğinin delil kullanma androig uygulaması gibi yapı kayıt altına alınıp, genel kullanımada ait olacak. Yapılan çekimler yapı denetim uzmanlarıncada esktradan incelenebilecek. Biz bu tarz oto kontrol yapabiliriz. yoksa sıvayı attınmı üzerine gizli saklı oluyor herşey. Biz teknolojık görüntüleme kullanmalıyız. Hata yapanın uzmanlık belgesi geçici iptal olacak 3-5-10 ay gibi. muteahıt ise ev yapması 1. derece akrabası üzeirnden ev yapması aysak olacak veya, 3 kat üzeri ev yapması yasak olacak. Böylece Depreme ağır denetimlerle gidicez. Nasıl ?

  • Malak23 Şubat 2023 20:15

    Niye eski binalari incelediniz ki? Son 10 yilda yapilip da yikilanlara bakmaniz lazimdi oncelikli olarak. Amac hedef sasirtma, yeni yapilan curuk binalara dikkat edilmesini onleme

  • Bik23 Şubat 2023 18:08

    Eski  binalarda nervürlü demir de kullanılmamış.