E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'e ihracat kısıtlaması yapılacak ürünler açıklandı---

İsrail'e ihracat kısıtlaması yapılacak ürünler açıklandı

İsrail'e ihracat kısıtlaması yapılacak ürünler açıklandı
09 Nisan 2024 - 09:09 borsagundem.com

Ticaret Bakanlığı, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Kısıtlama kararı, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar ürün gruplarını kapsıyor.

Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracat kısıtlaması getirildiğini açıkladı. Bakanlığın, İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor. Kısıtlamalar bugünden itibaren geçerli olacak.

Kuruluştan yapılan açıklama şöyle:

İsrail’in, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi’nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır.

Gazze Şeridi’nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkı, çağımızda benzeri görülmemiş biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele etmekte, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmaları İsrail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır.

Türkiye, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapmıştır.

Türkiye, İsrail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur.

Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır.

İsrail bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır.

Bu kapsamda,

• Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2728, 2720 ve 2712 sayılı kararları,
• Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ES-10/21 ve ES-10/22 sayılı kararları,
• Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin A/HRC55/L.30 sayılı kararı,
• Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal iddiasıyla açılan dava kapsamında aldığı 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararları,
İsrail’e çok açık biçimde ateşkese varması, ve BM ile tam işbirliği içinde, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere tüm temel insani yardımların kesintisiz şekilde sağlanmasına izin vermesi yükümlülüğü getirmiştir.

Özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın söz konusu kararları hukuken bağlayıcıdır.

Türkiye, tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır.

Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek’te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir.

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır.

Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir.

Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.

İSRAİL’E İHRACATI KISITLANAN ÜRÜN GRUPLARI

1. Alüminyum Profiller
2. Alüminyum Teller
3. Boyalar
4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
5. Beton Mikserleri
6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
7. Çelik Filmaşin
8. Çelik Kaplar ve Depolar
9. Çelik Köprü Aksamı
10. Çelik Kuleler
11. Çelik Profiller
12. Çimento
13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar
14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
15. Demir-Çelik Tüm Teller
16. Ekskavatörler
17. Elektrik Kabloları
18. Elektrik Panoları
19. Fayanslar
20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
21. Forkliftler
22. Granit
23. Halat ve Kablolar
24. Hırdavat Ürünleri
25. Hidrolik Yağlar
26. İnşaat Demiri
27. İnşaat Makinaları
28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
29. İnşaatta Kullanılan Camlar
30. Kimyasal Bileşikler
31. Kimyasal Gübreler
32. Klinker
33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
34. Kükürt
35. Madeni Yağlar
36. Makaralı Zincirler
37. Mermer
38. Metal İşleme Makinaları
39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
40. Mineral Gübreler
41. Motor Yağları
42. Paletler
43. Plastik Borular
44. Sandviç Paneller
45. Seramikler
46. Solvent Boyalar
47. Tel Çekme Makinaları
48. Testere Makinaları
49. Tuğlalar
50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
51. Vernikler
52. Vinçler
53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
54. Yassı Çelik Ürünleri

İsrail'den Türkiye'ye "ihracat kısıtlaması" misillemesi

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan İsrail açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk11 Nisan 2024 18:41

    Bop projesini savunanlar iktidarda degilmi.

  • Mucise Reis : )11 Nisan 2024 11:05

    ne oldu ? :D gümlmeye devam.. israile direk gidişler yerıne, mısır ürdün lübnan vb gidecek ürünler... sonra orada kullanılıyo sanarken İsraile paravan firmalar ile ürünler gitmeye devam decek. :D ya bırakın insan aklı ile alay etmeyi. tanımasak bilmesek yutucaz :D .. neymiş ben yardım uçarkalrı ile kargo yiyecek atarsam, ambargolarkalkar diyoruz. yardım uçakları bulgur prınç vb atacak gazzede, ozaman anbargolar kalkacak israile :D ne oldu ? nasıl bir pazarlık bu ambargo ? boş işler gerçekten. kendikendimizi kandırıp bişe yaptığımızı düşünüp, hiç bişe yapmamaktır bu. omurgalı durup dik hareket etmeden asla gerçekci çözümler sonuçlar göremezsınız. acı ama gerçek. boş laf salatası bu ambargo denen şey

  • Gerçek 10 Nisan 2024 01:19

    İsrail'e yiyecek kısıtlaması yaparsan Filistini cezalandırırsın,Filistin'e giden yiyecek İsrail'den geçiyor,Filistin marketlerinde Türk ürünleri var ve İsrail denetiminden sonra odaya gidiyor

  • ...11 Nisan 2024 18:40

    Hadi oradan.sacmalayanlara inanmis.

  • ALİ TEL09 Nisan 2024 22:22

    Biz bunu yapınca abd ve israil kurduğu pkk bugün emir verdi ki bir askerimiz K.Irak ta şehit oldu .....

  • E.g.09 Nisan 2024 16:11

    İSRAİL'E YİYECEK İÇECEK İHRACATI DA YASAKLANMADIR

  • E.g.09 Nisan 2024 15:29

    İSRAİLE SU UN ŞEKER SEBZE MEYVE GİBİ YÖYECEK İÇECEK MADDELERİNİN SATIŞI DA YASAKLANMALIDIR BU ÜRÜNLERİ TUTUKLANMALI MALLARI MÜLKLERİ AÇIK ARTTIRMA İLE SATILMASI İÇİN TMSF YE DEVREDİLMELİDİR

  • azmi09 Nisan 2024 12:52

    İhracatı kısıtlanan malların ne kadarı kısıtlandı acaba ? Belki % 5 i. 95 ini göndermeye devam...

  • Mucise Reis : )09 Nisan 2024 11:40

    işgal altındaki topraklar Kabeden önbce kıble idi. Efendimiz buradan cebrail ile arşa yükselmiştir. kutsal toprakdır. bu toprakların inmşasının dünya dışından olduğuda rivayetlerde vardır. yanı önemli kutsal topraklar işgal altındadır. hiç bir musluman o topraklarda can güvenliğim yok diye gitmez. ama filistinliler müsluman olarak o toprakalrda mermi altında ibadet edebılıyor ve kutsallığa sahip çıkıyor. 20 den fazla arap devlet bakıyor. muslumanım dıyenler bir dua okuyamamasıda ilginç :D milleti islamdan afaroz edenlerın , onun bunun kulu , gavur devletlerın kaynakları ile luks yaşayan sözde sakkılar çıkmasıda ilginç :D islamı da boyle giderse ataist dedikleri kişilerden öğrenecekler. nama zkılıpda belediyeleri boç bataklarına sürükleyen müslümanlara ne demeli? hz ömer örneği vermeleri hatta :D ya şarlatanlar temizlendikçe ülke dunya devi olacak. haramdan korkan çok fazla insanımız var çunku.

  • Mucise Reis : )11 Nisan 2024 12:22

    ya zülfikar, tarih bilmeyen senin gibiler hep kaybeder. Burada Filistin tek ve düzenli orduya geçmeli. Tek silahlı kuvvetleri olmalı. Böylece filisitn halkıda örgütlenecek ve milli kurtuluş savaşı yapacak.  hatta isaildeki diğer toprakları için silahlı direnişe geçecek. topyetük savaş var filistinde. ama halk kime güvenecek? kimde canı pahasına hizmet edecek ? Atatürk önce bütün kuvayi milliyeleri  tek çatı altına aldı. topladı. içeride isyankarla roldu onlarla mücadele edip yok etti. sonra tek düzenli orduya millet destek verip savaştı. savunmadan çıkıp iaşgal güçlerine sacaş ilan etti. Hamas ne şimdi ?? nasıl bir varlık ? senin benim onun söylemi deil, kendileri nasıl düşünüyor.=? hamas kazanı bağımsı zoldu diyelım, nasıl devlet kuracak ? iran baskılı?afganistan modeli, sudiarabistan krallığı ? vb? halk kıme ne için savaşıyor? nere tek flistin birliği? sorun bu.

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA09 Nisan 2024 22:20

    Evet doğru söylüyorsun fakat seçimlerden önce CHP genel başkanı özgür özel de HAMAS terör örğütü demiş idi.şimdi ise kıvırtıyor yalandan israil eleştiriyor.muhafazeker kesime göz kırpıyor .Aslın da hamas filistin in seçilmiş partisidir bunu bilmeyenler bu ülkeyi nasıl yönetecekler.Ak Parti malesef yine geç kaldı bunu seçimlerden önce yapsa idi büyük oy alır idi aynen ekonomik ve diğer kararlarda olduğu gibi doğru kararları malesef geç almaktadır.

  • Mucise Reis : )09 Nisan 2024 11:36

    Vatandaşın saçma sapan kola döken, raflardan kola meyva suyu kaldıran, starbookslara gidip nağra atan, abuk subuk kalitesiz protestolar yerıne. bılınçlı ınsanların baskıları, soylemlerı, sosylal medya gucu ile ilk olması gereken ambargo uygulandı. geç oldu hemde çok geç. biranelerde teblıg soyleyıp, lokantalarda teblığ anlatanlarınş. meclise gidip de israil için tebliği olmamasıda nasıl dın kardeşi :D dedirttiyordu bana. nerede garıban orta direk o kişilere içme oruçtut, kola alma gibi soylem yapıyorlar :D git meclıs lokantasına kardeşim. git tbmm ye anayasal haklarını avukattan oğrenıp protesto hakkını kullan dımı ? gömleğin ilk düğmesi ilk kez doğru iliklendi . keşke seçim çalkışmalarında şehirleri gezeceğine israile ambargoyu 1 ay önce yapabilse idi. 

  • Mucise Reis : )11 Nisan 2024 12:26

    ali haydar google denen şeyi prn harici aram ayapmayı öğrenmelisin :D yahu gir bakalım filistindeki coco kola fabrikası ve kımler ücreli olarak çalışıyor diye ? ülkende kaç kişi cola dan ekmek yiyor, turizimcisi, nakliyecisi, şöforu, esnafı? :D burada yerine ikame mal koymalısın önce, zaten satmışsın kolaturcanı, yahu uludağda bi rçok su firması ar, ruhsatlarına işletme hakkına kadar satmışsın haberın yok :D öğrenmiş colada cola, :D cep tel parçaların, otomobıl , akıllı çipler, bi rçok fabrıkan , vb. cola cola demek 5 yaşınca çocuk aklı ile kendini kandırmak demek. devlet akıl ile yönetilir, düşman zeka ile diz çöktürülür, sen topaç gibi adamsın, 5 kuruşa hizmetkar olan... büyük düşün google araştır biraz merak ettiklerını. herkez benim gibi yazmaz, bu adam öğrensin bişeler, cehaleti gitsindiye :D

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM09 Nisan 2024 22:21

    İşe Coca Cola içecekleri fabrikalarının kapatılmasından başlansa iyi olur idi.

  • acacu09 Nisan 2024 10:25

    30 binden fazla insan öldükten sonra nihayet akıllarına gelmiş.

  • Şenol 09 Nisan 2024 10:12

    Gıda ürünleri temizlik ürünleri tıbbi ürünler bunlar neden listede de yok göstermelik sembolik bir liste yapılmış

  • yorum09 Nisan 2024 09:34

    aman da aman ne kadar çok mal satarmışız itraile o adamlar tüccar para taciri mal almaz ama malını iyi satar boş haber, şu yukarıda yazanların yıllık 1 milyar dolar ticari hacmi bile yoktur