E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİsrail-Hamas savaşı küresel piyasaları nasıl etkiler?---

İsrail-Hamas savaşı küresel piyasaları nasıl etkiler?

İsrail-Hamas savaşı küresel piyasaları nasıl etkiler?
09 Ekim 2023 - 14:15 borsagundem.com

Hamas militanları ve İsrail arasındaki savaş küresel piyasaları da etkiliyor. Uzmanlara göre İran’a yönelik yaptırımların sertleşmesiyle önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarında artışlar görülebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cumartesi günü Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği sürpriz saldırının ardından petrol tüccarları yakın vadede ham petrol fiyatlarının desteklenmeye devam edeceğini söyledi. Tüccarlar İran’ın Hamas’ın saldırılarında oynadığı role ve ülkenin küresel petrol ihracatındaki potansiyel etkisine odaklandı.

Çatışmalar Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan görüşmeleri de sekteye uğratabilir ve bunun piyasalar üzerinde de sonuçları olabilir.

MarketWatch’un haberine göre Chicago merkezli emtia firması Price Futures Group’un Analisti Phil Flynn, “Kısa vadede arz üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da önümüzdeki 24 ila 48 saat içindeki gelişmelerin işlerin nasıl yürüyeceğini değiştirebileceği açıktır” dedi.

Brent ham petrol vadelileri pazar günü yaşanan çatışmaların arından %3’ün üzerinde değer kazandı. ABD borsaları ise vadeli işlemler piyasasında düşüş gösterdi. Çatışmaların başlamasıyla birlikte geleneksel güvenli limanlar olan altın ve ABD Doları küresel piyasalarda değer kazandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İsrail güçleri ile İran destekli Hamas militanları arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girdi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları sürerken, İsrail'in güneyinde de Hamas militanlarıyla çatışmalar devam ediyor. Hamas'ın saldırısı sonucunda İsrail tarafında en az 700 kişi hayatını kaybederken; İsrail’in saldırılarında ise 3 günden bu yana Gazze'de 91'i çocuk, 61'i kadın 436 kişi yaşamını yitirdi.

Wall Street Journal, İranlı güvenlik yetkililerinin Hamas'ın saldırıyı planlamasına yardım ettiğini bildirdi. Raporda, ABD'li yetkililerin İran'ın katılımına dair kanıt görmediklerini söyledikleri belirtildi.

RBC Capital Markets Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Helima Croft, pazar sabahı yayınladığı bir notta, "İran çok büyük bir joker olmaya devam ediyor ve Hamas'a silah ve lojistik destek sağlayarak bu saldırıları kolaylaştırdığı için İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Tahran'ı ne kadar güçlü bir şekilde suçladığını izleyeceğiz" dedi.

Croft, İran'ın ham petrol ihracatının son yıllarda arttığını ve bunun Biden yönetiminin yaptırımların uygulanmasına yumuşak bir yaklaşım benimsemesinden kaynaklandığını söyledi. Bazı analistler, İran'ın ham petrol üretiminin günde 3 milyon varilden fazla olduğunu ve ihracatını günde 2 milyon varilin üzerinde yapıldığını hesaplıyor. WSJ haberine göre bu rakamlar 2018’de Trump yönetiminin ABD’nin İran ile nükleer anlaşmasından çekilmesinden bu yana en yüksek seviyeleri işaret ediyor. ABD’nin İran yaptırımlarını yeniden uygulamaya sokmasıyla 2020’de İran’ın petrol satışları günde 400 bin varile kadar düşmüştü.

Dünyanın en önemli enerji tüccarlarından biri olan hedge fon yöneticisi Pierre Andurand, bir sosyal medya gönderisinde, önümüzdeki günlerde petrol için büyük bir fiyat artışının olası olmadığını söyledi, ancak piyasanın İran'a odaklandığını vurguladı.

Andurand açıklamasında, “Son altı ayda, yaptırımların zayıf uygulanması nedeniyle İran arzında çok büyük bir artış gördük. Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının arkasında İran da olduğu için, ABD yönetiminin İran'ın petrol ihracatına yönelik bu yaptırımları daha sıkı uygulamaya başlaması ihtimali yüksek. Bu, petrol piyasasını daha da sıkılaştıracaktır. Ayrıca bunun İran'la doğrudan çatışmaya yol açma olasılığı da sıfır değil” ifadelerine yer verdi.

WSJ haberine göre cuma günü geç saatlerde Suudi Arabistan ile Beyaz Saray arasında yapılan görüşmelerde ham petrol fiyatlarının yüksek kalması ihtimalinde gelecek yıl Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırmaya istekli olacağı bildirildi. Petrol üretiminin artırılması ve Suudi Krallığı’nın İsrail’i tanıması, karşılığında ABD ile bir savunma anlaşması yapmak için ABD Kongresi’nde iyi niyet kazanmayı amaçlayan çabaların bir parçası niteliğinde.

Suudi Arabistan temmuz ayında petrol üretiminde uyguladığı günde 1 milyon varillik kesintiyi yıl sonuna kadar devam ettireceğini açıklamıştı. Kararın ardından Brent ham petrol geçen haftaki geri çekilme öncesinde varil başına 100 dolar eşiğine kadar yaklaşmıştı. ABD Batı Teksas petrolü ise geçen hafta kısa bir süreliğine de olsa 13 ay içerisinde ilk kez 95 dolar sınırını aşmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara dair açıklamasında her iki tarafın da artan şiddeti durdurması ve itidalli davranması yönünde çağrıda bulundu. Suudi yetkililer, “devam eden işgalin, Filistin halkının meşru haklarından mahrum bırakılmasının ve kutsallıklarına karşı sistematik provokasyonların tekrarlanması bir sonucu olarak durumun patlamasının tehlikeleri konusunda” sürekli olarak uyarılarda bulunduklarını tekrarladı.

RBC'den Croft ise İsrail hükümetinin benzeri görülmemiş bir yanıt verileceği sözünü vermesinin ardından, "Suudi normalleşme görüşmelerinin vahşi bir askeri karşı saldırıya paralel bir yolda nasıl ilerleyebileceğini tasavvur etmek zor" dedi.

Petrolün de ötesinde Orta Doğu’da çoğu sorunun gidişatı da çatışmanın genişlemesine bağlı olarak değişebilir.

Amerikan borsaları, ABD Hazine tahvillerindeki getirilerinin artmasıyla temmuz ayı sonlarında belirlenen 2023'ün en yüksek seviyelerinden geri çekilerek tökezledi. 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçen hafta 23,2 baz puan yükseldi ve cuma günü sonunda %4,941 seviyesine kadar ulaşarak 20 Eylül 2007’den bu yana en yüksek orana ulaştı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise 3 Ekim’de %4,80 zirvesine geldi ve 8 Ağustos 2007’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD tahvil piyasası Kolomb Günü nedeniyle bugün kapalı olacak. Ancak Amerikan borsaları işlem görmeye devam edecek.

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi geçen hafta %0,5 yükselerek dört haftadır devam eden düşüş serisini sonlandırdı. Dow Jones Endeksi’nin %0,3 düştüğü haftada Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,6 yükseldi.

Spartan Capital Menkul Kıymetler Baş Borsa Ekonomisti Pter Cardillo MW’deki açıklamasında Gazze’deki çatışmalara ilişkin, “Bana kalırsa negatif bir reaksiyon olacaktır. Yine de bir çöküş beklemiyorum” açıklamasında bulundu.

Altın, dolar ve ABD tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları ise güçlü bir yükseliş görebilir. ABD Hazinesi tahvillerindeki fiyat artışları da getirileri aşağı çekebilir.

Borsa araştırmaları firması Yardeni Research Başkanı Kıdemli Ekonomist Ed Yardeni, “Orta Doğu’daki jeopolitik krizler genellikle petrol fiyatlarında yükselişe ve hisse senedi fiyatlarında düşüşe neden olur. Çoğu zaman bu gelişmeler borsada alım fırsatı oluşturma eğilimi gösterir” açıklamasında bulundu.

Yardeni krizin daha geniş bir piyasa tepkisi oluşturması için İsrail ile İran arasında bir savaş gibi çok daha büyük bir gelişme olması gerektiğini düşünüyor. Ancak ünlü ekonomiste göre her ne kadar gerilim artsa da böyle bir savaşın ortaya çıkma olasılığı muhtemel değil.

Borsa uzmanı, “Petrol fiyatı daha geniş çaplı bir çatışma olasılığını değerlendirmek için iyi bir yol olabilir” dedi.

İsrail ordusu yığınak yapıyor: Gazze'ye kara harekatı yaklaşıyor mu?

 

Ortadoğu'da kan gölü: İsrail ve Hamas çatışmaları tırmanıyor!

 

Goldman Sachs'tan petrol tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum10 Ekim 2023 00:30

    İranın abd ile bazı konularda anlaşabilmesi ve ambargonun hafiflemesi İsraili gereğinden fazla korkutması İsraili böyle bişey itmiş mısır İsraili uyarmış ama bellliki İsrail bu saldırıyı çok önceden beri biliyormuş bence hamsın içinde üst düzey mosada çalışan veya istihbaratlı kişiler var fena bir tezgah var sanki hamas bilmiyor mu bu savaşın kazananı olamıyacağını biraz cesaret biraz mühimmatla İsrail istediğine kavuşmuş gibi gözüküyor bu olay Joe biden hükümetiyle İsrail arasındaki son dönemdeki soğukluğu ortadan kaldırır İran ile abd arasında yeni yakınlaşma veya benzer şeylerin önünü kapatır abd nin iranla normalleşme hamleleri Ermenistana lojistik yardımlar için olabilir karedeniz Rusyanın ve Türkiyenin kontrolünde olması abdyi orta vadeli böyle Bi plana itmiş gibi gözüküyor ama İsrail tüm bunları bozdu gibi gözüküyor

  • azmi10 Ekim 2023 14:35

    Bence İsrail , Gazze'yi vs ilhak eder , sınırlarını genişletir. Gazze'de sağ kalanları da bize gönderir. Ancak Hizbullah ile kapışırsa küresel anlamda etkisi olur

  • Sargon09 Ekim 2023 23:04

    Piyasalara bir iki gün dışında hiçbir etkisi olmaz. Yakupun kurnaz torunları kendi organize ettiği işi gazzayi sıfırlayıp ilhak ederek bitirir sonra kudüs tarafında son kalan parçaları da alıp konuyu kapatır. Filistinliler en yaşlısından beşiğe kadar kendi 8 milyonluk ordusunu kurup tek yürek ve her saat mücadele etmezse topraksız mülteci halk olarak erir ve akadlar urartular sümerler gibi tarihten silinir. Çünkü kimse onlara yardım etmeyecek.

  • azmi10 Ekim 2023 14:32

    Ensar Ülkesi ne güne duruyor , oraya giderler

  • Mucise Reis : )09 Ekim 2023 21:41

    Hamas gerilla taktiği yapıyor. Yani motorlarla ilerledi, paraşütler ile ilerledi, bazı hafif araçlar ile ilerledi.. peki nereye ilerledi? baskın yaptı... peki yanlarına nasıl bir silah var ak 47  ve biraz mermi... İsrail kontrolü git gide alacak. hava gücü, uydular, iha, siha ile izlemeler, ambargolar, karada hareket kabiliyetini engelleyecek baskıcı kontroller... yani hamas  1 mermiye muhtaç kalacak, lojistik ihtiyacı olacak, yani İsrail gibi düzenli ordu ve teknolojı sahibi bir güç bunları rahatlıkla engelleyecektir. Hamas şunu yapabilir.   canlı bomba tarzı adımlar atabilir, bol miktarda bu tarz farklı yerlerde imhalar olabilir. Bu durumdada Filistin halkı ve siviller daha sert tutum göecek gibi. Maksimum yapılabilecekler bunlardı bence. İbre israil kontroüne geçecek biçimde dönecek. Teknolojı düzenli ordu iletişim vb  israilde

  • Muhammed 09 Ekim 2023 18:30

    İsrail borsası bile bizden sağlam durdu.

  • azmi09 Ekim 2023 17:22

    İran , fiilen savaşa girmez, desteklemekle kalır. Girerse sonuçları ağır olur , yönetim değişebilir...

  • YORUM09 Ekim 2023 15:36

    her an barış haberi gelebilir dikkat derim aracılar arabulmaya hazırlanıyor

  • tv09 Ekim 2023 15:08

    piyasaları bırakın insanlık ölüyor  bm  uyyuyor