E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIŞİD'i imha etmenin yollarını konuştular---

IŞİD'i imha etmenin yollarını konuştular

IŞİD'i imha etmenin yollarını konuştular
02 Nisan 2016 - 04:14 borsagundem.com

Türkiye'de "Erdoğan ile Obama görüşecek mi" sorusu nükleer zirvenin önüne geçmişti. Ve o görüşme önceki gece sürpriz şekilde Beyaz Saray'da gerçekleşti. 50 dakikalık zirvede neler görüşüldü?

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde yapılması planlanan ikili görüşme sürpriz şekilde önceki akşam Beyaz Saray’a alındı. 30 dakika olarak planlanan görüşme 50 dakika sürdü. Abdullah Karakuş'un Milliyet'teki haberine göre görüşmede IŞİD’in yanı sıra Suriye’nin kuzeyindeki özerklik tartışmaları, PYD, Türkiye’nin güvenliği, terörden arındırılmış bölge, mülteciler ve Türkiye-ABD ilişkileri öne çıkan diğer konular oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da bir araya geldi. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmede Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler ile terör örgütleri IŞİD ve PKK başta olmak üzere terörle mücadele ele alındı. İki lider IŞİD’İ geriletme ve ortadan kaldırmaya yönelik ortak çabaları daha artırmak için neler yapılabileceğini konuştu.

50 dakikaya uzadı

Erdoğan ile Obama’nın dün gündüz Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde yapması planlanan ikili görüşmesi sürpriz şekilde önceki akşam Beyaz Saray’a alındı. İki lider, Obama’nın Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna Beyaz Saray’da verdiği yemek sonrası bir araya geldi.

Türkiye saati ile sabaha karşı 04.25’te başlayan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. 30 dakika planlanan görüşmenin planlanandan uzun sürmesi dikkati çekti. Görüşmenin ana gündemini terör ve terörle mücadele oluşturdu. İki liderin görüşmesinde öne çıkan sekiz başlık ana ekseni oluşturdu. Görüşmede IŞİD, Suriye’nin kuzeyine yönelik özerklik tartışmaları, Türkiye’nin güvenliği, PYD, terörden arındırılmış bölge, bölgesel güvenlik, mülteciler, Türkiye-ABD ilişkileri masaya yatırıldı.

Zirveden konuşulanlarla ilgili ilk açıklama Beyaz Saray’dan yapıldı. Açıklamada liderlerin IŞİD ile mücadele konusunu masaya yatırdıkları ve terör örgütünü zayıflatma ve yok etme çabalarını görüştükleri kaydedildi.

Diyarbakır için taziye

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise iki liderin Beyaz Saray’da ikili görüşme gerçekleştirdikleri belirtilerek, “Görüşmede, bölgesel güvenlik, terörle mücadele ve mülteciler ile alakalı olarak Türkiye-ABD arasındaki işbirliği konusu ele alınmıştır. ABD Başkanı Obama, şahsı ve halkı adına, Diyarbakır’daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için de şifa dileklerini ileterek, Türkiye’nin güvenliği ve terörizme karşı ortak mücadele hususundaki desteklerini teyit etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’i geriletme ve ortadan kaldırmaya yönelik ortak çabaları daha artırmak için neler yapılabileceği konusunu da ele almışlardır” denildi.

‘Birbirinden farksız’

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, görüşmede bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konuşulurken son dönemde PKK ve IŞİD’İn saldırılarına hedef olan Türkiye’nin güvenliği de ele alındı. Erdoğan’ın özellikle PKK’nın ve IŞİD’İn Türkiye’deki şehirlerde artan eylemlerini anlatarak PYD ve YPG’yi gündeme getirdiği, eylemlerin benzerliklerine dikkati çektiği öğrenildi.

Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmelerde üzerinde ısrarla durduğu Suriye’nin kuzeyinde yeni yapılanmaya yönelik kaygılarını Obama’ya da ilettiği ifade edildi. Erdoğan, Biden ve Kerry’e Suriye’nin bölünmesine ve PYD ve YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde özerklik ilan etmesine müsaade etmeyeceklerine yönelik açık mesajlar vermişti. Biden da Türkiye’nin hassasiyetlerini anladıklarını belirterek, Mümbiç bölgesinde yapılacak operasyonla ve ortak hedeflerle ilgili bir plan üzerinde çalışılacağını söylemişti. Neler yapılacağına yönelik de önümüzdeki günlerde Ankara’da ABD’li heyetinde katılacağı bir görüşme yapılması kararlaştırılmıştı.

Erdoğan’ın PYD kamplarında eğitilen PKK’lıların Suriye’den gelerek Türkiye’yi vurduğuna yönelik mesajlar verdiği ve PKK, PYD ve YPG’nin birbirinden farkı olmadığı düşüncesini ilettiği de ifade edildi.

‘Bir an önce çözülmeli’

Erdoğan’ın Suriye konusunun bir an önce çözülmesinin bölgedeki huzur ve tüm dünyadaki terörle mücadele için şart olduğunun altını çizdiği öğrenildi. Terörle mücadele için uluslararası ittifakın şart olduğunu belirten Erdoğan’ın her ülkeye görevler düştüğünü kaydettiği belirtildi.

Erdoğan’ın özellikle Esad’sız döneme bir an önce geçilmesini dile getirdiği ifade edildi.

Mülteciler de konuşuldu

Edinilen bilgiye göre, Suriye’den gelen mülteciler konusunun da masaya yatırıldığı görüşmede Erdoğan, AB ile yapılan mülteci müzakerelerini gündeme getirdi. Mülteci sorununu çözmede en önemli adımın Suriye sınırında acil olarak terörden arındırılmış bölge ve uçuşa kapalı bölge ilan edilmesi olduğuna yönelik mesajlar veren Erdoğan’ın böylece mültecilerin Suriye’de kalmasının sağlanabileceğini kaydettiği ifade edildi. Erdoğan’ın mülteci sorununun kalıcı olarak çözülmemesi halinde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere batı ülkelerinin sorunlar yaşayabileceği üzerinde durduğu öğrenildi.

İlkeli duruş bekliyoruz

Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan ile Obama görüşmesine yönelik Türkiye saati ile sabahın erken saatlerinde yaptığı açıklamanın hemen ardından Türkiye saati ile 07.00 sularında Erdoğan’ın Diyarbakır’daki saldırıya yönelik açıklamasını paylaştı. Saldırıyı lanetlediğini belirten Erdoğan, “İnsanlık dışı yüzünü saldırılarıyla defalarca ifşa eden terör örgütüne karşı uluslararası toplumun da ilkeli ve tutarlı bir duruş sergilemesini bekliyoruz” vurgusu yaptı. Erdoğan, şunları kaydetti:
“Güvenlik güçlerimizin kararlı ve hassas mücadeleleri neticesinde büyük bir darbe alan ve kendi kazdığı hendeğe gömülen terör örgütü, bu tür hain saldırılarla yaşadığı yıkımı gizlemeye çalışmaktadır. Terörle mücadelemiz bu menfur eylemlerle asla sekteye uğramayacak, kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu zorlu süreçte en büyük güven kaynağımız, başta bölgedeki kardeşlerimiz olmak üzere aziz milletimizin sabrı, basireti ve desteğidir. Diyarbakır’da şehit düşen polislerimize tekrar Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Samet02 Nisan 2016 14:21

    Ne görüştüler derseniz, bir şans daha ver bu sefer olacak görüşmesi

  • başkanla görüşmek iyi değildir 02 Nisan 2016 14:02

    abd başkanıyla resmi iki nedenle görüşülür : 1- bir konuda yardım istemek (bazen yalvarmak af dilemek) ya da 2- adam talimat vermek için çağırır gider fırçanı yer çıkarsın