E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİran-İsrail gerilimi hangi tema fonları öne çıkarıyor---

İran-İsrail gerilimi hangi tema fonları öne çıkarıyor

İran-İsrail gerilimi hangi tema fonları öne çıkarıyor
21 Nisan 2024 - 16:17 borsagundem.com

İran ile İsrail'in karşılıklı saldırıları yatırımcıları güvenli limanlara sevk ediyor. Yatırımcıların odaklandığı dört ana tema belirginleşiyor: Altın, gümüş, tarım ve petrol temalı fonlar

İran ile İsrail'in karşılıklı olarak gerçekleştirdikleri saldırılar Ortadoğu'da gerilimi artırırıken bölgesel bir savaş riskini de yükseltiyor. Bu jeopolitik gelişme yatırımcılara nasıl yansıyor? Zeynep Aktaş, ekonomim.com'daki analizinde bu sorunun yanıtını veriyor. 

Zeynep Aktaş, yatırımcıların ilgi gösterdiği dört tema fonla ilgili şunları yazdı: 

Petrol ve diğer emtialar, tarım, altın, gümüş fonları Ortadoğu gerilimi ile öne çıkan fon temaları. Faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı endişeleri ile zaten gündemde olan bu fonlar şimdi de gerilimin getirdiği alım dalgası ile ön planda yer alıyor. Küresel ekonomide ticarette yaşanacak sıkıntılar petrolden atlına, demirden bakıra ve tüm tarım emtialarına kadar fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

Petrol ve Emtia Fon Sepeti Fonları

Kuveyt Türk Portföy Kıymetli Madenler Katılım Fonu, Ak Portföy Petrol Yab. BYF Fon Sepeti Fonu, Azimut Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu yıllık bazda yüzde 89, 82 ve 76 oranında getiriler sağladı.

Altın fonlarında %100 getiriler

Altın fonları yatırımcılarına son bir yılda yüzde 100 kazandırdı. Bu nedenle yatırımcılar tercihlerinde altın fonu bulundurmaya devam ediyor. En fazla kazandıran 10 altın fonundaki yatırımcı sayısı 205 bin oldu. 10 altın fonunun portföy değeri ise 79,4 milyar TL oldu.

Gümüş fonlarında getiriler %77’nin üzerinde

Gümüş fonlarında yıllık getiriler yüzde 77 ile 90 arasında gerçekleşti. Gümüş fonlarındaki yatırımcı sayısı sadece 116 bin. Bu fonların toplam portföy değeri ise 14,2 milyar TL.

Tarım fonları %80 kazandırdı

Tarım fonları son bir yılda yüzde 45 ile 80 arasında kazandırdı. Deniz Port. Tarım ve Gıda Değ. Fonu yıllık bazda yüzde 80,90 oranında yükseldi.

Hisselerde sektörel bazda öne çıkanlar

Petrol, Maden, Gıda Ve İçecek Sektörü Hisseleri Ortadoğudaki gerilimle birlikte yatırımcıların radarına girdi. Sektör hisselerinde yıllık bazda yüzde 500’lere varan getiriler oluştu. Piyasa değeri 354 milyar TL olan Tüpraş’ın yıllık getirisi yüzde 171 oldu.

Pasif fonlar borsaların sonunu getirebilir mi?

 

Yatırım fonlarında yüzde 200’ün üzerinde yıllık getiriler

 

Nitelikli yatırımcının yeni gözdesi döviz fonları

 

Yatırımcı borsa yatırım fonlarına akın etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Nisan 2024 08:46

    İsrailin esir alınan askerleri salınmadı filistin güçlerince. Bu durum İsrailde iç kargaşayı ve protestoyu tetikliyor. ABd bile öcne sözde bir ateşkes uazlaşma ve israilli esrielr salınsın, netan yahu böylece esirsiz biçimde yenıden operasyone gitsin sitedi. Ama bunu Rusya ve çin kararları ile ters onay yaptı. Böylece İsrailde netanyahuya gruplaşan isyanlar, birazda savaş karşıtları ve münaistler adım atınca israilde içsel bir tetiklenme oldu. Bu önemli bir nokta. çünku çoluk çocuk öldüren bir katil yönetici, kendini seçenelrden sonsuz korkan bir kişi. İsrail kendisi ve siyaseti ile yüzleşmeli. İsrail halkı gerçekleri görmeli. Hiç bir devlet ve millet çocuk kanı üzerinden adım atıp başarı elde edememiştir. O millet soykırımcı olarak damga ymeiş heryerde sevilmeyen millet olmuştur. İsrailin imajı netanyahu tarafından ırkçı olarak empoze edilmeye devam etmektedir.Ge.mişte yaşadıklarını çocuklara yaşatan biri katil bir ülke , katil bir ırk olarak anılacaktır.