E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiliz fon yöneticileri robotlar yenildi---

İngiliz fon yöneticileri robotlar yenildi

İngiliz fon yöneticileri robotlar yenildi
22 Aralık 2021 - 16:17 borsagundem.com

İngiltere’de aktif olarak yönetilen fonların sadece üçte biri pasif alternatiflerini geride bırakabildi. AJ Bell Analiz Başkanı Laith Khalaf aktif fon tercihlerinde yatırımcıların seçici olması gerektiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım platformu AJ Bell tarafından yapılan araştırmaya göre, İngiltere'deki aktif yönetilen hisse senedi fonlarının sadece üçte biri bu yıl pasif fon alternatiflerinden daha iyi performans gösterdi.

AJ Bell’in “Makinelere Karşı Fon Yöneticileri” raporu İngiltere Yatırım Birliği’ndeki 7 sektörde yaklaşık 800 açık uçlu perakende yatırım fonunun performansını analiz etti.

AJ Bell, aktif hisse senedi fonlarının yalnızca yüzde 34'unun pasif fonların bu yılki medyan performansını geride bıraktığını ortaya koydu.

Pasif rakiplere karşı aktif fonların performans oranı, küresel ve Kuzey Amerika hisse senedi fonları içinse sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 19'da durarak özellikle düşük.

Financial Times’ın haberine göre AJ Bell Yatırım Analizi Başkanı Laith Khalaf konuyla ilgili, "Pasif fonların konaklama yatırımlarını yönetmesi ve yatırımcılar için ortalama olarak daha iyi getiri sağlamasıyla nedeniyle 2021 yılı aktif fon yöneticileri için oldukça acımasız bir yıl oldu” açıklamasında bulundu.

Khalaf, “Özellikle küresel sektörde ve Kuzey Amerika sektöründe aktif fonlar arasında daha iyi performans gösterenlerin sayısı daha seyrekti. Bu sektörler yatırımcılar için çok önemlidir. Zira bu sektörler yatırımcıların parasının 270 milyar sterlinini (318 milyar euro) oluşturarak en popüler sektörlerden ikisini oluşturur” sözleriyle açıklamasına devam etti.

AJ Bell üst düzey yöneticisi, Kuzey Amerika sektörüne ilişkin açıklamasında, “10 yıllık periyoda bakıldığında bu resmin çok fazla gelişmediği görülüyor” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre pasif fonlar bir sektör endeksinin veya bir borsa endeksinin performansını otomatik olarak taklit eden fonları ifade ediyor. Söz konusu fonların aktif bir şekilde yönetilmeyi gerektirmemesi yönetim gider kesintilerini de aynı oranda düşürüyor. Aktif fonlar ise piyasalardaki hareketlere göre en yüksek getirileri sağlamak için fon yöneticileri tarafından aktif bir şekilde yönetilen fonları ifade ediyor. Söz konusu fonlar riskli yatırımlar aracılığıyla endekslerin ortalama kazançlarını geride bırakmayı hedefliyor. Ancak beraber çalıştıkları fon yöneticileri nedeniyle yönetim giderleri de yükseliyor.

Son 10 yılda Kuzey Amerika’daki aktif fonların sadece %22’si pasif fon rakiplerinin medyan performansını geride bırakabildi. AJ Bell'in raporuna göre, bu rakam son beş yılda ise %32'ye yükseldi.

Khalaf, "Bu sektörlerdeki aktif fonlardan görülen uzun vadeli düşük performans, nispeten az sayıda fonun pasif bir alternatiflerinden daha iyi performans kaydetmesinin yapısal bir nedeni olduğunu göstermektedir" dedi.

Borsa uzmanı "Söz konusu durumun ABD borsasının analitik açıdan aşırı derecede izlenmesine ve bu yüzden doğal olarak aktif yöneticilerin bir avantaj bulmakta zorlanmasına bağlı olduğu şüphesiz. Ancak az sayıda büyük teknoloji hissesinin piyasa hakimiyetini sürdürmesi de denklemi besliyor olabilir" dedi.

Khalaf, "Bu konu, ABD borsasının dünya endeksinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan bir boyutta büyümesinin ardından, küresel sektörü de giderek daha fazla etkiledi" diye de ekledi.

Aktif küresel fonların yaklaşık yüzde 40'ı pasif rakiplerini beş yıl içinde geride bırakabildi, yüzde 30'u ise bunu 10 yıl içinde gerçekleştirebildi.

Borsa uzmanı açıklamasında “Eğer yükselen boğa piyasası zarar görürse bu performans farkı baş döndürücü hale gelebilir. ABD’de küresel aktif fonlar pasif fon rakiplerine göre yaklaşık %8 daha az değerlenmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Khalaf, aktif fonların yüzde 56'sının son 10 yıl içinde bir pasif fon alternatifleri geride bıraktığına dikkat çekiyor. Borsa uzmanı, “Yatırımcılar aktif fon seçimine gelindiğinde seçici olmalı ve bu seçicilik aktif yöneticilerin seçileceği bölgeler için de geçerli olmalı” dedi.

2021'de aktif İngiltere hisse senedi fonlarının yüzde 41'i aynı sektördeki pasif fonların medyan performansını geçti. Bununla birlikte, aktif fonların pasif alternatiflerine göre daha iyi performans gösterme oranı son 10 yıl içinde yüzde 85'e yükseliyor.

AJ Bell'e göre, İngiltere dışındaki Avrupa’daki ve küresel gelişmekte olan piyasalardaki aktif hisse senedi fonları 10 yıl boyunca sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 72'lik bir oranla pasif rakiplerini geride bıraktı.

Fon yöneticileri kripto paralarda düzeltme bekliyor

 

Borsaların 2022’de odaklanacağı 3 alan

 

Halka arzlarda tarihi rekor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)