E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri Listesiİnfo Yatırım’dan Kontrolmatik Raporu---

İnfo Yatırım’dan Kontrolmatik Raporu

İnfo Yatırım’dan Kontrolmatik Raporu
26 Ocak 2022 - 11:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım: Kontrolmatik’i 220 TL hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile öneri listemize ekliyoruz. Şirketin hedef piyasa değerini İNA (%80) ve Benzer Şirket 23T FD/VAFÖK (%15) ağırlıklı ortalaması ile belirliyoruz.

Yeni atılımlar, yüksek karlı hızlı büyüme

Türkiye sistem otomasyon sektörünün (SOE) lider entegratörü. Kontrolmatik başta elektrik üretim santralleri, elektrik iletim ve dağıtım tesisleri olmak üzere petrol, gaz, şeker, gübre, kağıt, çimento, madencilik ve ulaşım sektörlerinde entegrasyon proje ve yazılımlarını gerçekleştirmektedir. Şirket bu projelerde tüm elektrik, elektromekanik, mekanik kontrol, izleme, yazılım ve haberleşme altyapılarının yanı sıra, siber güvenlik ihtiyaçları için gereken temel tasarım kapsamlarından başlayıp işletmeye alınmasına kadar gerekli tüm mühendislik, tedarik, inşa, test ve devreye alma hizmetlerini uçtan uca, anahtar teslim tek bir çatı altında sunmaktadır. Kontrolmatik, 2020 yılında Control Engineering tarafından yayınlanan Dünya’nın En Büyük Sistem Entegratörleri listesinde 37. sırayı alarak, sektörün en prestijli listesinin en genç firmalardan birisi olan şirket, 2021 yılında 28. sıraya yükselmiştir.

2018-2021 döneminde Kontrolmatik’in SOE gelirleri USD bazında 6x artırmıştır. 2021 yıl sonunda şirketin yeni sözleşme tutarı 2018 yılına göre 6.6x artarak 120 mn USD’ye çıkmıştır. Bu dönemde yapılan yeni sözleşme tutarı toplam 200 mn USD olmuştur. Bu dönemde alınan işlerin sözleşme büyüklüğüne göre %74’ü enerji üretim ve dağıtım, %17’si endüstriyel, %6’sı ulaşım ve %3’ü madencilik sektörlerindedir. Yurtdışı işlerden elde edilen gelirler 2017 sonunda şirketin toplam gelirlerinin %20’sine karşılık gelirken, bu oran 2021 yılı sonunda %70 düzeyine yaklaşmıştır. Şirket yurtdışında açtığı 8 temsilcilik ofisi ile ağırlıklı olarak Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’da projeler yürütmektedir. 2021 yılı sonu itibariyle şirketin backlog tutarı 1.1 milyar TL düzeyindedir ve bu tutarın %95’i yabancı para cinsindendir. Ocak 2022 itibariyle şirketin teklif verdiği yeni projelerin tutarı yaklaşık 1 milyar USD düzeyindedir. Şirket yönetimi bu tutarın yıl sonuna kadar 2 milyar USD’yi bulmasını beklemektedir. Finansal modelimizde şirketin bu yıl içinde 150 mn USD tutarında (%7.5 sözleşme/ teklif oranı) yeni sözleşme yapmasını öngörmekteyiz. Backlog tutarının 1.1 milyar TL (80 mn USD) olduğu göz önüne alınırsa 2022 yıl sonunda toplam SOE gelirlerinin USD bazında yıllık %75 artarak 1.9 milyar TL’ye (132 mn USD) ulaşmasını bekliyoruz. Şirketin SOE işlerinden elde ettiği gelirin 2021-2026 döneminde USD bazında yıllık %20 BYBO ile büyüyeceğini ön görmekteyiz. Türkiye’nin yıllık enerji yatırımlarının 5 milyar USD (üretim 3 milyar USD/dağıtım 2 milyar USD) ve global pazar büyüklüğünün 850 milyar USD düzeyinde olduğu düşünülürse Kontrolmatik’in ana SOE işi olan enerji sektöründeki dinamiklerin (özellikle Orta Asya ve Afrika bölgelerinde devam eden yüksek tutarlı elektrik üretim/dağıtım yatırımları) şirket için yaptığımız büyüme tahminlerini desteklediğini düşünüyoruz.

Kontrolmatik Türkiye’nin en büyük Li-Ion (LFP) batarya/pil üreticisi olmak için yatırımlara başladı. Kontrolmatik toplamda 1 GWh üretim kapasitesine sahip olacak Li-Ion batarya yatırımının birinci fazı için Ankara Polatlı’da sahibi olduğu 100 dönüm büyüklüğünde bir alanda inşaata başlamıştır. Şirketin %100 iştiraki olan Pomega Enerji Depolama Sistemleri AŞ’nin birinci fazda yıllık 350 MWh (250 MWh emre amade) kapasite ile Lityum Demir Fosfat (LFP) batarya üretimine 2022 yılı sonunda başlaması beklenmektedir. Birinci faz yatırım için toplam yatırım yaklaşık 55 milyon USD olup, %75/25 borç/özkaynak oranı ile finanse edilecektir. Türkiye’nin 2021 yılı toplam Li-Ion bazlı batarya ithalatının 305 mn USD düzeyinde olduğu göz önüne alınırsa Pomega’nın satışlarının 2023 yılında Türkiye’nin toplam ithalatının %10-15’ini karşılaması beklenmektedir. %28 civarında bir VAFÖK marjı ile çalışması beklenen yatırımın 2023-2026 döneminde Kontrolmatik’in toplam VAFÖK gelirlerinin %35-40’ını oluşturmasını beklemekteyiz. 2. ve 3. faz yatırımları finansal projeksiyonlarımızda yer almamakla birlikte bu yatırımlar hedeflendiği gibi gerçekleşirse, Pomega global Giga Batarya Fabrika (>1 GWh üretim) liginde yer alacaktır.

Enerji arz güvenliği ve yeşil dönüşüm elektrik depolama faaliyetlerini öne çıkarmaktadır. Kontrolmatik’in bağlı ortaklıklarından Progresiva Enerji Yatırımları A.Ş. yurt genelinde, müstakil 250MW bağlantılı ve 1 GWh kapasiteli elektrik depolama tesisi kurulum ve 30 yıl süreyle işletimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurmuştur. Li-Ion depolama birimleri ve sistemleri kullanacak olan tesisler öncelikle rüzgar ve güneş üreticileri olmak üzere yenilenebilir enerji sektörünün acil ihtiyacı olan etkin arz sunumu ve güvenliğini sağlayacak sistemleri kurmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır. Elektrik üretim ve dağıtım şirketleri için endüstriyel sayaç-öncesi (before-the-meter) ve son tüketici (konut, sanayi, e-şarj vb.) için sayaç-sonrası (behind-the-meter) enerji depolama donanım ve yazılımı çözümleri sunacak olan şirketin bu faaliyetlerden önemli bir gelir yaratmasını beklemekle birlikte beklentimizi finansal projeksiyonlarımıza henüz dahil etmiyoruz. İçinden geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yaşanan enerji arz sorunu enerji depolama sistemlerinin bir an önce kurulması gerektiğini göstermiştir. İlgili devlet kurumlarının açıklamaları da enerji arz güvenliği için gerekli adımların ivedilikle atılacağını teyit etmektedir.

Kontrolmatik kendi tasarımı olan Controlix markası ile Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında Türkiye’nin önde gelen oyuncularından birisi olmaya hazır. Kontrolmatik geçen 4 yılda yaptığı ARGE yatırımları ile IoT sektöründe kendi donanım ve yazılım çözümüyle (Controlix platformu) yer almak için hazırlıklarını tamamlamıştır. Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük tesis IoT çözümü olan İGA İstanbul havalimanında Kontrolmatik 5,000 analog cihazdan toplanan verileri LoRaWAN mimarisi ile toplayıp havalimanı yönetimine sunmaktadır. Bunun yanı sıra UK Prosperity Fund tarafından finansal ve eknik olarak desteklenen Bursa Akıllı Şehir Projesinde şirket geçen 6 ay yürüttüğü pilot POC (proof-of-concept) aşamasını başarıyla tamamlamıştır. Su sayaç okuma da dahil sulama, atık yönetimi ve aydınlatma başta olmak üzere Bursa’nın Akıllı Şehir Dönüşüm yatırımlarında Kontrolmatik’in çözüm ortağı olarak yer almasını beklemekteyiz. Hızla gelişmeye çok açık olan bu sektörde şirketin 2022-2026 döneminde önemli gelir yaratacağını ön görmekteyiz.

Kontrolmatik’i 220 TL hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile öneri listemize ekliyoruz. Şirketin hedef piyasa değerini İNA (%80) ve Benzer Şirket 23T FD/VAFÖK (%15) ağırlıklı ortalaması ile belirliyoruz. Tahminlerimize göre hisse 2023 sonunda beklediğimiz VAFÖK’e göre FD/VAFÖK çarpanı 3.2x ile işlem görmektedir. Li-Ion batarya üretimi ve IoT segmentinde beklediğimiz gelir artışı ile desteklenen VAFÖK marjında beklediğimiz sürdürülebilir yükseliş 21T-26T döneminde VAFÖK için USD bazında %45 YBBO ima etmektedir. Finansal modelimize göre hedef şirket değerlemesinde hisse 23T 8.5x FD/VAFÖK çarpanı ile işlem görecektir. Bizce hissenin güncel değerlemesi şirketin yeni dinamiklerini yansıtmamaktadır.

RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

İnfo Yatırım: 4Ç21 sonuçları güçlü geliyor

İnfo Yatırım'dan Birleşim Mühendislik Hisse Raporu

İnfo Yatırım’dan MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş. Raporu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 238,70
En Yüksek: 246,80
En Düşük: 238,50
Değişim -1,12 %
FK: 57,68
PD / DD: 24,68
İşlem Hacmi 629.297.666
Toplam Adet: 2.602.926
Ağırlıklı Ort.: 241,78
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)