E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF'den Türk ekonomisine karamsar tablo---

IMF'den Türk ekonomisine karamsar tablo

IMF'den Türk ekonomisine karamsar tablo
09 Nisan 2014 - 01:48 borsagundem.com

IMF, Dünya Ekonomik Görünümü 2014 ilk raporunda Türkiye, Brezilya, G. Afrika ve Rusya gibi ülkeler için düşük büyüme hızı beklendiği belirtildi

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisi toparlanma sürecine girmesine karşın aşağı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti.

IMF’nin yılda iki defa yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü (World Economic Outlook – WEO) raporunun Nisan 2014 sayısı Washington’da IMF Araştırma Bölümü Direktörü Olivier Blanchard tarafından düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. 

Dünya ekonomisindeki toparlanmanın daha çok gelişmiş ülkelerde gözlemlenen talep artışı üzerinden gerçekleştiği vurgulanan raporda, büyümenin 2014 -2015 döneminde de devam edeceği dile getirildi. Raporda, gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun beklentilerin altında kalmasının potansiyel altı gelişmeye işaret ettiği vurgulandı.

Büyümenin yeniden başlamasına karşın küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin geçen yıla göre azalmakla beraber devam ettiğinin altı çizilen raporda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin toplam riskinin artışı, beklenenden düşük enflasyon ortamı ve jeopolitik sorunların "su üstüne çıkışı" başlıca risk unsurları olarak sayıldı.

DÜŞÜK BÜYÜME BEKLENTİSİ

Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya gibi büyük gelişmekte olan ülkelerde gerek politik zayıflıklar gerekse sıkılaşan iç ve dış finansman olanakları veya yatırım ve tedarik kısıtları yüzünden büyüme hızlarında düşüş beklendiği kaydedilen raporda, 2015 yılında özellikle gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de Gayrı Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) mütevazi ölçülerde yeniden artacağı bilgisine yer verildi.

TÜRKİYE ÇOK FAZLA ETKİLENİYOR

Avrupa’nın gelişmekte olan piyasa ülkelerinde 2013 yılında gerçekleşen büyümenin büyük ölçüde artan dış talep sayesinde olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye ve Baltık ülkelerinin GSYH artışının ise iç talep kaynaklı olduğu belirtildi. Büyümeye bağlı olarak işgücü piyasalarında hafif bir canlanma gözlemlendiği ifade edilen raporda, geçen yılın ikinci yarısında bu gruptaki pek çok ülkenin karşılaştığı sermaye çıkışının Türkiye’de yaşanmadığı vurgulandı. Raporda, Türk ekonomisin makro ekonomik döngülerden bölgedeki diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiği dile getirildi.

Raporda ayrıca aralarında Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’nın da bulunduğu kimi gelişmekte olan piyasa ülkelerinde para politikalarındaki sıkılaştırma ve politika faizlerinde artışın etkisiyle kredi genişlemesinde yavaşlama gözlemlendiği kaydedildi.

KURDAKİ SIÇRAMA, FAİZLERDEKİ YÜKSELİŞ

Raporun öngörüler bölümünde ise 2013 yılında GSYH’sı yüzde 4,3 artan Türkiye’nin 2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,1 büyüyeceği tahminine yer verildi. Türkiye’nin net ihracatında artış beklenmesine karşın alınan makro ihtiyati tedbirlere bağlı olarak, özel tüketimdeki sert düşüş, döviz kurundaki sıçrama ve faizlerdeki yükseliş, büyüme hızını aşağı çeken unsurlar olarak sıralandı. Raporda kamu yatırımlarının 2014 bütçe hedefleriyle uyumlu seyredeceği görüşü de paylaşıldı.

GSYH TAHMİNİ % 6.3

Rapora göre, Türkiye'de geçen yıl yüzde 7,5 oranında artan tüketici fiyatlarının 2014 yılında hafif bir sıçramayla yüzde 7,8’e yükseldikten sonra 2015 yılında yüzde 6,5’e inmesi bekleniyor. Geçen yıl GSYH’nin yüzde 7,9’una karşılık gelen cari işlemler açığının da 2014 ve 2015 yıllarında büyüme hızındaki düşüşe paralel olarak GSYH’nin önce yüzde 6,3’üne daha sonra yüzde 6,0’sına gerileyeceği de tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)