E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİlk maaşı sadece 12 dolardı---

İlk maaşı sadece 12 dolardı

İlk maaşı sadece 12 dolardı
11 Eylül 2014 - 02:53 borsagundem.com

ABD'de rekor halka arza hazırlanan Alibaba'nın fikir babası Jack Ma, ilk işine ayda 12 dolarla başlamış, bugün ise serveti 22 milyar dolar

Çinli e-ticaret sitesi Alibaba ABD'de tarihin en değerli halka arzına hazırlanıyor. 24 milyar dolarlık halka arzla rekor kırması beklenen Alibaba'nın değerinin 160-200 milyar dolar arasına çıkacağı ifade ediliyor. Alibaba'nın fikir 'baba'sı ise üniversite İngilizce öğretmenliği yapan Jack Ma. Jack Ma ilk işine ayda 12 dolar maaşla girmişti. Şimdi ise serveti 22 milyar dolar. İşte Alibaba ve kurucusu Jack Ma'nın ilham veren hikayesi.

1999'da dünyada internet sektörünün ilk patlamasının yaşandığı yıllarda Çin'de sessizce hayata geçen Alibaba.com bugün dünya rekoru kırması beklenen halka arza hazırlanıyor.
Halka arzın 24 milyar dolara kadar ulaşarak Facebook, Visa gibi dev halka arzları geçerek rekor kırması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda Çinli Alibaba.com en az 160 milyar doğar değere ulaşabilecek.

Peki Alibaba.com bu başarıyı nasıl sağladı? Alibaba.com'un dünya devi olmasında kurucusu Jack Ma'nın liderliği büyük rol oynadı.

Alibaba'nın 50 yaşındaki kurucusu Jack Ma Çin'in Hangzhou Öğretmenlik Enstitüsü'nde İngilizce alanında eğitim görmüş biri. Ma'nın mezun olduktan sonraki ilk maaşı ise sadece ayda 12 dolar ediyordu. Ma Enstitü'den mezun olduktan sonra İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı.

Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Ma Çinli şirketlere internet siteleri tasarlamaya başladı. Daha sonra da China Yellowpages adında Çin'in ilk e-ticaret sitesini kurdu.
1998'de Alibaba'yı kurmadan önce ABD'ye gitmişti. Burada dünya e-ticaret sektöründe tedarikçi portalı alanında büyük eksiklik bulunduğunu fark eden Ma, Alibaba ismini de ABD'de buldu. Bir gün San Fransisco'da bir kafede yeni e-ticaret sitesinin ismini Alibaba olarak düşünen Jack Ma etrafındakilere "Alibaba nedir biliyor musunuz" diye sordu.

ABD'lisi, Almanı ve Japonundan hep "Evet Alibaba ve Kırk Haramiler" yanıtını alınca da bunun küresel çapta bilinen bir isim olduğunu fark ederek siteye bu ismi verdi.
Jack Ma, Alibaba'yı 80 kişiden bulduğu 60 bin dolar borçla kurdu. Fikir basitti. İşletmelerin tedarik zincirlerini online platforma taşıyacak B2B e-ticaret sitesi...

Kısa sürede bu fikir tutunca ilk yıllarında şirket Amerikan finans devlerinden de yatırım aldı. Yatırım yapanlar arasında Goldman Sachs da vardı. Seneler geçtikçe giderek dünyanın ilk tercih edilen e-ticaret tedarikçi zinciri olmaya başladı.

Sitenin başarısında arama motorunun etkinliği ve dünya çapında işletmelere tedarik sağlayan muazzam firma ağı anahtar rol oynadı.

Ma'nın başarısının ardından Yahoo ve Softbank gibi dünya devleri Alibaba'ya ortak oldu.

2013'te ise Jack Ma CEO'luk görevini bıraktı ama yönetim kurulunda yer almaya devam etti.

2014'te ise Alibaba grubu Mart ayında ABD'de halka açılacağını açıkladı. 2014 yılında agresif bir büyüme stratejisi izleyen Alibaba irili ufaklı birçok şirketi bünyesine kattı.

Bu ay gerçekleşecek halka arz için şirketin belirlediği fiyat aralığı 60-66 dolar arası oldu. Uluslararası yatırımcılardan gelen taleple bu fiyatın değişmesi bekleniyor. Ancak bu fiyat aralığında Alibaba'nın değerinin 160 milyar doları aşması bekleniyor. Halka arzdan şirketin kazasına ise 20-25 milyar dolar gelir girecek.

Bu başarı hikayesi sonucunda ise Jack Ma muazzam bir servetin sahibi oldu. İş hayatına 12 dolarlık aylık maaşla başlayan Ma bugün Forbes'a göre 22 milyar dolarlık dev bir servete sahip. Ma aynı zamanda Alibaba'da yüzde 8,9 hisse ile en büyük bireysel yatırımcı durumunda. Bu durumda eğer Facebook, Twitter halka arzlarında olduğu gibi Alibaba da kısa sürede borsada fiyat artışı yaşarsa Jack Ma servetini katlayacak.

Jack Ma ülkesinde de sevilen ve popüler bir isim. Çin'de onun hikayesini anlatan biyografiler yok satarken filmler de kapalı gişe oynuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)