E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİlk Kıbrıs zirvesinden sonuç çıkmadı---

İlk Kıbrıs zirvesinden sonuç çıkmadı

İlk Kıbrıs zirvesinden sonuç çıkmadı
12 Kasım 2016 - 10:10 borsagundem.com

Kıbrıslı liderler Akıncı ile Anastasiadis'in BM gözetiminde İsviçre'de beş gün devam eden buluşmasına bir haftalık ara verildi. İlk kamp dönemi sonuçsuz kalan zirvede, Rumlar Türklerin açılımları karşısında süre istedi

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında buluşan taraflar, beş günlük kampta sonuca ulaşamadı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, sabah Le Mirador Otel'de toprak kriterleri üzerindeki görüşmeleri tamamladı.

Müzakerelerin en önemli dönemeci olarak gösterilen temaslar ise akşam gerçekleştirildi. Taraflar beşli zirve tarihinin belirlenmesiyle eş zamanlı olarak harita konusunu ele almak için toplandı. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de katıldığı randevu sonunda, Rum lider Anastasiadis Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rum lider ayrıca Kıbrıs'a dönüp görüşmeler yapmak istediğini belirtirken, Türk heyeti bu talebi olumlu karşıladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu, Anastasiadis'in Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıs Rum siyasi parti liderleriyle görüşmek için müzakerelere bir haftalık erteleme talebinde bulunduğunu belirterek, Türk heyetinin de bu ricayı kırmadığını bildirdi.

Taraflar müzakerelere bir hafta ara verdi ve 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden bir araya gelecek.

ALTI BAŞLIK VAR

KKTC lideri Akıncı, Anastasiadis ve Eide'nin de katıldığı önceki gün verilen akşam yemeğinde "Toprak kriterlerinde son durum yarın belli olacak. Olumlu bir sonuç alırsak 5'li konferans da kendiliğinden gelir. Bir gün daha sabır" ifadesini kullanmıştı.

Rum lider ise, "Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olup olmayacağını görebilmek ve müzakereleri sonuçlandırmak ya da Kıbrıs'ta müzakereleri devam ettirebilmek için yarın bugün çok önemli bir gün" demişti.

Müzakereler Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Türk tarafının büyük önem verdiği beşli konferans tarihinin kesinleşmemesi durumunda, Kıbrıs'ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakat bozulabilir.

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri, 7 Kasım Pazartesi günü BM Genel  Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla başlamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır12 Kasım 2016 16:57

    Kıbrıs da petrol bulundu israil uluslararası suda bulunduğu petrole çokmek için her türlü dalavere mevcut uluslararası arenada 3 dünya savaşı çok yakın tahminimce meselenin derininde yatan ana unsur Türkleri oyalamak