E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa İhracat liderlerinin getirisi yüksek---

İhracat liderlerinin getirisi yüksek

   İhracat liderlerinin getirisi yüksek
09 Mayıs 2016 - 15:29 borsagundem.com

İhracat şampiyonu imalat sanayi şirketlerine ait hisseler, 2016 yılının ilk çeyreğinde yüksek performanslarıyla dikkat çekti.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, "Hisse analizlerimizi yaparken ihracat potansiyeli ve piyasa değeri yük­sek şirketleri detaylı şekilde inceliyoruz" diyor. Profesyonellerin bu tür hisselere yönelmesinin ana nedeni şüphesiz Türkiye'nin en yüksek satışını gerçekleştiren lokomotif fir­malar olmasıyla yakından alakalı. Borsada işlem gören 174 imalat sektörü şirketi arasında ihracat atılımı gerçekleştire-bilen firmalar, yılın ilk çeyreğinde oldukça yüksek perfor­mans sergiledi. Bunlar arasında otomotiv başı çekerken onu dayanıklı tüketim ve petrol şirketleri takip etti. Şüphesiz ih­racatta yaşanan artışta döviz kurunun yükselmesinin etkisi göz ardı edilmemeli. Dolar kurunun geçtiğimiz yıl yüzde 25 değer kazanması ihracatta kârlılığı olumlu yönde etkiledi. Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, önümüzdeki aylarda da kurda dalgalanma yaşanabileceğine dikkat çeker­ken piyasalarda sakinliğini koruyabilenlerin yatırım fırsatı yakalayabileceğini hatırlatıyor. İşte imalatta 2015 yılının ihracat şampiyonları, borsa performansları ve beklentiler:

OTOMOTİVİN DEVLERİ ATILIMDA

Ford Otosan, güçlü finansal yapısı, ihracat atağı, sürekli devam eden yatırımları ve yüksek temettü verimliliği ile yatırımcıların çok yakından takip ettiği bir şirket. Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, mart sonunda yaptığı açıklama­da, geçtiğimiz yıl 3,9 milyar dolarlık ihracat geliriyle Türkiye ihracatının lideri olduklarına vurgu yaptı. Öte yandan geliştirdikleri çekici ve kamyon modeli için toplam 60 ülkeye satış yapma ve distribütör atama hakkına sahip olduklarını dile getirdi. Şirket, 2020 yılına kadar 50 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanmasını tamamlama­yı hedefliyor. Ford Otosan, geçtiğimiz yıl yaklaşık 17,5 milyar TL brüt satış gerçekleştirirken bunun 10,7 milyar TL'si ihracattan geldi. Şirkete ait hisseler yıl­başından bu yana 12 Nisan itibariyle yüzde 25,66 değer kazandı. Sektörde yer alan Tofaş Oto, Türk Traktör, Otokar yüksek ihracatları ile öne çıkan diğer otomotiv şirketleri. Bu hisselerin de aynı süre zarfında yüzde 20'nin üzerinde getiri sağla­dıkları gözleniyor.

TÜPRAŞ VE PETROL ŞİRKETLERİ

Türkiye'nin en büyük petrol şirketi Tüpraş, sektördeki diğer iki firma Petkim ve Aygaz ile en yüksek ihracatı gerçekleştiren şirketler ara­sında yer aldı. Tüpraş 2015 yılında 37,1 milyarlık brüt satış geliri elde ederken bu­nun 7,8 milyar TL’lik kısmı ihracattan geldi. Petkim'in ihracat geliri 1,3 milyar TL olurken, Aygaz 458 milyon TL ihracat geliri elde etti. 8 Nisan'da Erste, Tüpraş için tavsiyesini "azalt"tan "al"a yükseltti. Fiyat hedefi olarak da 88,4 TL'yi öngör­dü. Ak Yatırım analistleri de Tüpraş için "endeksin üzerinde getiri" tavsiyesinde bulunuyor. Kurumun ön­gördüğü hedef fiyat seviyesi 88,50 TL. Tüpraş'ın 2015 yılı net kâr büyümesi yüzde 74,79 olurken esas faaliyet kâr büyümesi yüzde 521 oldu.

Listede yer alan Petkim için İş Yatırım 8 Nisan tarihinde yaptığı değer­lendirmede "al" önerisinde bulundu. Araştırma Müdür Yardımcısı Başak Dinçkoç, "Petkim için hedef fiyatı­mız 5,09 TL'ye yükseldi. Hedef fiyatımızın içerisinde yüzde 8 temettü verimi de bulunuyor. Hedef fiyata ulaşırken Petkim'in yüzde 70 hissesi için 330 milyon dolar katkı öngördük STAR rafinerisinin 2018 yılının ikinci yarısından itibaren Petkim'e yıllık 110 milyon dolar VAFÖK sağlayacağını tahmin ettik" dedi.

DAYANIKLI TÜKETİM ŞİRKETLERİ

Arçelik, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya en yüksek ihracatı gerçekleştiren dayanıklı tüketim sektörü içerisinde yer alan şirketler. Hisseler arasında Arçelik yüksek performansıyla dik­kat çekiyor. Hisse yılbaşın­dan bu yana yatırımcısına yüzde 39 kazandırdı. Arçe­lik, 9,7 milyar TL ile Ford Otosan'dan sonra en yüksek ihracat gerçekleştiren şirket konumunda bulunuyor. Faaliyet raporunda Türkiye dışındakilerle birlikte top­lam 15 üretim tesisi ve 10 markasıyla 130’un üzerinde ülkede ürün ve hizmet sundukları belirtiliyor. Aynı raporda Türkiye'de liderliği korudukları, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer aldıkları belirtiliyor. Vestel Elektro­nik ile Vestel Beyaz Eşya, satışlarını artıran diğer iki firma. Ancak Vestel Elekt­ronik kârlılık noktasında arzu edilen performansı göstermede zayıf kalıyor. Vestel Beyaz Eşya ise kârını düzenli olarak artırabiliyor. Buna rağmen yılbaşından bu yana Vestel Elektronik'in performansı daha yüksek. 12 Nisan itibariyle Vestel Beyaz Eşya yüzde 6,26 oranında getiri sağlarken Vestel Elektronik'in getirişi yüzde 32 oranında gerçek­leşti.

GIDADA ÜLKER VE ANADOLU GRUBU

Gıda ve içecek sektöründe Ülker ve Anadolu Grubu şirketleri öne çıkıyor. Coca Cola İçecek'in ihracat geli­ri 3,3 milyar TL seviyesin­de gerçekleşirken Anadolu Efes'in ihracat geliri 1,9 milyar TL oldu. Ülker ise geçtiğimiz yıl 445 milyon TL ihracat geliri sağladı. Her üç şirkete ait his­se, yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 8'in üzerinde getiri sağladı. Ülker, Türkiye genelinde 180 binden fazla satış noktasına ulaşmış durum­da. Pazar payı yüzde 50 olan şirketin büyümesini sürdürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Euromonitor’ın beklentilerine göre, bisküvi piyasası 2015-2020 ara­sında ortalama yüzde 4 büyüyerek 2,7 milyar TL hacme erişecek. Pazarın büyümesi beraberinde şir­ketin atılımlarını da güçlü kılacaktır.

DEMİR ÇELİK VE METAL İŞLEME

Demir çelik ve metal işleme şirketleri listede yer alan diğer firmalardan. Erdemir için Goldman Sachs, tavsi­yesini 8 Nisan'da "nötr"den "al"a fiyat hedefini ise 5,5 TL'ye yükseltti. 2006 yılın­da OYAK bünyesine giren Erdemir, toplam varlıkları açısından Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor, İzmir Demir Çelik de yüksek ihracat gerçekleştirebilen bir diğer demir çelik firması. Şirket geçtiğimiz yıl 607 milyon TL ihracat geliri elde etti. Metal işleme sektöründe ise Sarkuysan ve Borusan dikkat çeken borsa şirketleri arasında yer alıyor.

DİKKAT ÇEKEN ALTI ŞİRKET

Çimento, gübre, otomotiv yan sanayii, tekstil kimya­salları ve tekstil ürünleri ihracatta öne çıkan diğer sektörler arasında. Gübre sektöründe Gübre Fab­rikaları dikkat çekerken otomotiv yan sanayinde Good-Year, tekstil kimyasalları alanında Aksa ve Sasa, teks­til ürünlerinde Menderes Tekstil göze çarpıyor. Ancak Menderes Tekstil yüksek ihracat gelirine rağmen geçtiğimiz yıl zarar etti. Bu da hisse üzerinde baskıya neden oluyor. Ak Yatırım analistleri Gübretaş için "endekse paralel getiri" ve hedef fiyat olarak 7,67 TL'yi öngörüyor. Tera Yatırım ise hedef fiyat olarak 8,8 TL'yi tavsiye ediyor. İhracatı ile öne çıkan Good-Year, mart sonunda yaptığı açıklamada yüzde 2.165,54 oranında bedelsiz sermaye artırımına gidileceğini bildirdi. Sonra­sında hissede hızlı yükseliş yaşanırken yılbaşından bu yana getiri yüzde 80'i aştı.

(ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALP09 Mayıs 2016 16:09

    SALLAMAYIN KARDEŞİM MİLLETİN ANASINI AĞLATTINIZ...MASA BAŞINDA KLAVYE ELİNİZDE...ZART ZURT...ÇIKIN BİR PİYASAYI DOLAŞIN...THY DURUMU NEDİR BANA ONU YAZIN..

  • global09 Mayıs 2016 15:58

    onu bunu bilmem borsanın en ucuz şirketi global yatırım holdigtir. patron olmasa fiyatı 10 lira olurdu