E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri yılı daha yukarıda kapatabilecek mi?---

Hisse senetleri yılı daha yukarıda kapatabilecek mi?

Hisse senetleri yılı daha yukarıda kapatabilecek mi?
19 Haziran 2023 - 17:12 borsagundem.com

Yatırımcılar, ABD hisse senedi piyasasının yıl boyunca nasıl seyredeceğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, yılbaşından bu yana dirençli yapısını sürdürüyor. Yapay zeka güdümlü rallinin ne kadar süreceği ya da bir geri çekilme yaşanıp yaşanmayacağı ise yatırımcıların merak ettiği soruların başında geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senetlerinin Aralık ayında daha yüksek olma olasılığı yüzde 67,7. Peki bu hangi analize dayanıyor?

Yükseliş ihtimali yüzde 67,7

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, piyasa değerinden bağımsız olarak, herhangi bir yılda Dow Jones Endeksi için olumlu bir ikinci yarı getirisi olası gözüküyor. ABD hisse senedi piyasasının 2023'ün ikinci yarısında yükselme olasılığı ise yüzde 67,7.

Dow Jones Endüstri Ortalaması 1896’da oluşturulduğundan bu yana, bir önceki yıl performansıyla yapılan karşılaştırma sonucu, endeksin yılı yüzde 67,7 ihtimalle daha yüksek kapatacağını gösteriyor. Analiz, değerleme göstergelerinin piyasanın bugün olduğu kadar aşırı değerli olduğu yıllara odaklanıyor.

Analiz ayrıca şu kriterleri de karşılıyor: “Piyasanın yılın ilk yarısında yükseldiği, ABD başkanlık döneminin üçüncü yılına denk geldiği, enflasyonun 12 aylık değişim oranının bir önceki yıldan daha düşük olduğu ve 10 yıllık Hazine getirisinin bir önceki yıla kıyasla daha yüksek olması.”

Analiz, bu değişkenlerin hiçbirinin, piyasanın 2023'ün ikinci yarısındaki yükselme ihtimalinde önemli bir fark yaratmadığını gösteriyor ve bu, her koşulda, borsanın yüzde 67,7 ihtimalle yükseleceği istatistiksel verisinde de bir fark yaratmıyor.

Bu kriterlere, bir yıl önce borsanın yılbaşından bu yana büyük bir kayıp yaşadığı, enflasyonun daha yüksek, faiz oranlarının daha düşük olduğu ve başkanlık döneminin ikinci yılına denk geldiği değişkenleri de eklendiğinde, ihtimallerin yine aynı olduğu görülüyor. Bu değişkenlere göre, Dow Jones, takip eden altı ayda yüzde 7,7 oranında yükseliyor.

Fiyat, beklentilere göre şekillenir

Hiç değişmeyen olasılıklar sıkıcı gibi gözükse de piyasaya dair olumlu sonuçlar sunuyor. Barclays Global Investors eski ABD CEO’su Lawrence Tint, piyasa verimliliğinin ayırt edici özelliklerinden birinin, ‘piyasaların seviyelerini beklenen getirilere dayandırması ve hesaplamaya geçmişi dahil etmemesi’ olduğunu söylüyor. Tint, bir döneme ait getiriler bir önceki dönemdeki getirilerle ilişkilendirilirse piyasaların ‘gereksiz ve sağlıksız bir kargaşaya maruz kalacağını’ sözlerine ekliyor.

Bu verimliliğin pratikte nasıl çalıştığını anlamak için, yılın ilk yarısındaki piyasa kazancının yılın ikinci yarısında da yükselme olasılığını önemli ölçüde artırdığı bir dünya hayal etmek gerekiyor. Böyle bir durumda yatırımcılar, silahlarını hazırlayacak ve piyasanın Haziran ayını yılın başındaki seviyesinden daha yüksek kapatacağı netleştiğinde hisse senetlerinde alıma geçeceklerdir. Bu da alımları, ikinci yarıda artış ihtimali ortalamanın altına düşene kadar borsayı yükseltecektir.

Denge ise, yatırımcıları düşüş riskine maruz kalma ihtimaline ikna etmeye yetecek kadar yüksek bir piyasa olasılığı anlamına gelen herhangi bir fiyat düzeyinde yeniden sağlanacaktır. Borsa tarihi bize herhangi bir altı aylık dönem için bu denge oranlarının üçte ikiye yakın olduğunu söylüyor. Bu nedenle, bu yılın sonunda piyasanın bugün olduğundan daha yüksek olma ihtimalini kesinlikle dikkate almak gerekiyor. Elbette bu bilgi kazançlardan faydalanacağınızı garanti etmiyor ancak yine de doğru bir strateji geliştirmek için faydalı olmaya aday bir veri olarak öne çıkıyor.

Tom Lee’nin yıl sonu tahmini de gerçekleşecek mi?

 

Yapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?

 

JPMorgan: ABD hisse senetlerindeki ralli baskı altında kalabilir

 

ABD hisselerinde ralli sonrası çöküş tahmini

 

Faizde duraklama ralli habercisi mi?

 

Stifel: Resesyon değil yaz rallisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)