E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHavaalanlarında bombacı alarmı---

Havaalanlarında bombacı alarmı

Havaalanlarında bombacı alarmı
05 Temmuz 2014 - 04:41 borsagundem.com

ABD'ye uçuşların yapıldığı Avrupa ve Ortadoğu havalimanlarında, tarayıcılara yakalanmayan yeni nesil bombalar nedeniyle güvenlik önlemleri artırıldı

Batılı istihbarat kuruluşları, havalimanlarındaki dedektör ve tarayıcılara yakalanmayan patlayıcıları geliştirdiği öne sürülen Suudi Arabistan vatandaşı kimya öğrencisinin peşine düştü. Arap Yarımadası El Kaidesi bünyesinde faaliyet gösteren 32 yaşındaki İbrahim el Asiri’nin metal parça kullanılmadığı için saptanması çok güç yeni nesil patlayıcıları insan vücudunun içine de yerleştirebildiğine inanılıyor.

Ayrıca bu tür bombalar izsiz olduğu için de tehdit artıyor. İbrahim Asiri ve 22 yaşındaki erkek kardeşi Abdullah, 3 Şubat 2009’da Suudi Arabistan makamları tarafından “en çok aranan teröristler” listesine konuldu. 27 Ağustos 2009’da ağabeyinin vücuduna bomba yerleştirdiği kardeşi Abdullah, Suudi Arabistan güvenlik şefi Muhammed bin Nayef’in Cidde kentindeki ofisinde kendisini infilak ettirmişti. Olayda “teslim olan militan” süsü veren Abdullah Asiri olay yerinde ölmüş, Nayef hafif yaralanmıştı.

KOD ADI EBU SALİHİ: Suudi Arabistan’da İngilizce yayın yapan Saudi Gazette gazetesine göre El Kaide’deki kod adı “Ebu Salih” olan İbrahim Asiri’nin adı daha sonra 25 Aralık 2009’da Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan ABD’nin Detroit kentine giden 279 yolculu Amerikan Northwest Hava Yolları uçağına düzenlenen bombalı saldırı teşebbüsünde geçti. Uçakta bulunan 23 yaşındaki Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib iç çamaşırındaki patlayıcıyı infilak ettirmeye çalışırken, yolcuların müdahalesiyle etkisiz hale getirilmişti. Bomba düzeneğinin üretiminde Asiri başlıca şüpheliydi. 29 Ekim 2010’da ABD’nin Chicago ve Newark kentlerine giden iki kargo uçağına yazıcı kartuşlarına yerleştirilmiş bombalarla başarısız saldırı teşebbüslerinde de Asiri’nin adı geçti.

ABD 2011’DE LİSTEYE ALDI:  Washington, İbrahim Asiri’yi 24 Mart 2011’de terör listesine aldı. Asiri’nin 30 Eylül 2011’de El Kaide liderlerinden Enver el Evlaki’yle birlikte Yemen’de hava saldırısı sırasında öldürüldüğü öne sürüldü. En son 20 Nisan 2014’te Yemen’de ordu birlikleriyle Kaide üyeleri arasında çıkan çatışmada ölü ele geçirildiği öne sürüldü. Yemenli yetkililer cesetler üzerinde yaptıkları DNA testlerinde kanıt bulamadı.

Akıllı telefondan patlayıcı şüphesi

Batılı uzmanlar Kaide bağlantılı militanların akıllı telefonları tespit edilmesi güç bombalara dönüştürmesinden endişe ediyor. ABD’li yetkililer Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan Amerika’ya uçuşlarda akıllı telefonların ekstra güvenlik denetimlerine tabi tutulmasını istedi. ABD istihbaratı, Yemen’de üslenmiş El Kaide bomba uzmanlarının akıllı telefonları havalimanlarındaki tarayıcı ve dedektörlere yakalanması çok güç patlayıcılara dönüştürme teknolojisine sahip olduğunu düşünüyor. İngilizler havalimanlarında geçtiğimiz günlerde ilave güvenlik önlemleri almaya başlamıştı. Dün de Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ABD’ye uçuşların olduğu uluslararası havaalanlarında güvenliği arttırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)