E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrolde büyük kayıp---

Ham petrolde büyük kayıp

Ham petrolde büyük kayıp
17 Mart 2023 - 10:08 borsagundem.com

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin derin bir resesyonu tetikleyebileceği endişesiyle ham petrol hafta başından beri %10’un üzerinde değer kaybetti.

ABD’de 2 bankanın yaşadığı sıkıntıların yayılarak küresel resesyonu tetikleyebileceği endişesi ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Son zamanlardaki olumlu beklentilerin temelini oluşturan, Çin’in geri açılmasıyla petrol talebinin canlanacağı görüşü, Çin’de ekonomik aktivitenin toparlandığını göstermesine ve OPEC, Çin kaynaklı petrol talebinin 2023’te artmasını beklediğini açıklamasına rağmen ham petroldeki geri çekilmeye engel olamadı. Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin derin bir resesyonu tetikleyebileceği endişesiyle ham petrol hafta başından beri %10’un üzerinde değer kaybetti.

ABD ham petrol stoklarında geçen hafta, 1,2 milyon varil yükseliş beklentisinin üzerinde 1,6 milyon varil artış gerçekleşmesi de piyasadaki satıcılı havaya katkıda bulunmuş gözüküyor.

OPEC+ yetkililerinin, Ekim ayında kararlaştırılan üretim kesintilerine uyacaklarını açıklaması ve Çin talebine dair olumlu açıklamaları ile ham petrol fiyatları Perşembe günü destek bulmayı deniyor. 16 Mart saat 19:00 itibariyle %1 yükselişle 68,80$’dan işlem görmekteydi.

Teknik açıdan, son aylarda birçok kez denemesine rağmen 200 günlük ortalaması üzerinde kalıcı olamayan Mayıs vade ham petrol sözleşmesinde 74,00$ desteğinin kırılımıyla satışlar hızlandı. Kısa vadeli ortalama ile yatay trendin kesiştiği 71,20$ önemli bir direnç bölgesi. 71,20$ direnci yakınlarından alınacak kısa pozisyonlarda, 72,50$ üzerinde zarar kes çalıştırmak kaydıyla 64,00$ hedeflenebilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 715$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 7150$’dır. 17 Mart Saat 20:00’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 68$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 70$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 715$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 70$'a yükselirse, yatırımcı bugün 68$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 715$ elde edilen kazanç 200$ (%27 kar ) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 66$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 66$’dan satarsa 200$ zarar ((66 – 68) *100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altında yükseliş emareleri

Ham petrolde yatay seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Mert17 Mart 2023 19:52

    Dünyada petrol fiyatları düşüyor ama Türkiyete fiyatlar hiç düşmüyor.Geçen yıla göre o/o150 zamlı.İktidarın amacı aracı olanları soymak.Fakat propağandada Jozef Goebbels'in  izinden gidiyor.