E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHafta sonu Bitcoin neden düştü?---

Hafta sonu Bitcoin neden düştü?

Hafta sonu Bitcoin neden düştü?
19 Nisan 2021 - 17:34 borsagundem.com

Kripto paraların Pazar günü gerçekleştirdiği düşüş tüm dünya piyasaların en önemli gündemiydi. %15’lik düşüş 2018 yılındaki anıları tetikledi. Uzmanlar kripto paraların doğası gereği düşüşün birden fazla sebebi olduğunu belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çılgın fiyat hareketleriyle bilinen kripto paralar geçtiğimiz hafta sonu yeniden dip yaptı. Bitcoin Pazar günü %15’lik bir düşüş gösterirken rakipleri Ethereum ve Ripple da bu düşüşü takip etti.

Bitcoin’deki düşüş Çarşamba günü 64 bin dolarlık rekor seviyesine ulaşılmasının ardından geldi. Çarşamba günü ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase Global’ın halka arzı kripto paralara yönelik yatırımcı coşkusunu arttırmıştı.

Bitcoin şu sıralarda 57 bin 500 dolar civarında tutunurken kripto para birimi geçtiğimiz haftaki zirvesine göre hala %10’un üzerinde bir düşüşle işlem görüyor.

Düşüşün sebebi neydi?

Kripto paralarda kimin satış yaptığı ve kimin alım yaptığı belirsiz olduğundan dolayı bu sorunun tek bir cevabı yok. Bloomberg’in haberine göreyse analistler birkaç sebebin birlikte etkili olabileceğini belirtiyor.

Düzenleme korkuları

Dijital varlıklar hem perakende hem de kurumsal yatırımcılar nezdinde daha fazla ilgi gördükçe dünyanın dört bir yanındaki piyasa düzenleyicileri de bu yeni ödeme araçlarıyla daha yakından ilgilenmeye başladı.

Merkez Bankası’nın kripto paralara ilişkin getirdiği düzenlemeler tüm dünyada kripto para piyasalarında büyük bir yankı uyandırdı. Merkez Bankası Cuma günü kripto paraların kullanımını yasaklayan bir karar almıştı.

Merkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi

Ayrıca hafta sonu ABD Hazine Bakanlığı’nın dijital varlıklar aracılığıyla gerçekleştirilen kara para aklama suçlarını çökertmeye hazırlandığına dair internet üzerinden yayılan spekülasyonlar piyasa düzenlemesi korkularının artmasına yol açtı. ABD Hazine Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bununla birlikte Çin’de olduğu gibi merkez bankası destekli dijital paraların oluşturulması girişimleri ve Moğolistan’da kripto madenciliğinin yasaklanması gibi gündem maddeleri kripto yatırımcıların endişelerini arttırdı.

Varlık yönetimi şirketi ERShares’in Baş Yatırım Stratejisti Eva Ados konuyla ilgili açıklamasında “Daha fazla piyasa düzenlemesinin geldiğini göreceğiz” diyerek yatırımcıları “çok dikkatli olmaları” konusunda uyardı. Ados ileriki süreçte daha fazla volatilitenin oluşmasını bekliyor.

Aşırıya kaçan yatırımcı coşkusu

Piyasalardaki büyük ralliler pazarın ötesine geçilmesine neden olunacak büyük bir yatırımcı coşkusu potansiyelini de beraberinde taşır.

Uzun süredir kripto para pazarında boğa piyasasını savunan Galaxy Digital’ın Kurucusu Michael Novogratz konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında kripto paralardaki düşüşü “sağlıklı bir düzeltme” olarak tanımlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Novogratz Twitter mesajında, “Geçmişe baktığımızda bu kaçınılmazdı. Piyasalar Coinbase’in direkt halka arzından dolayı fazla heyecanlandı. Bitcoin Satoshi Vision, Ripple ve Dogecoin gibilerinin pompalanmasıyla temel varlıklar patlak veriyordu. Tüm bunar da piyasanın bir yöne çok fazla hareket ettiğini gösteriyordu. Kurumların bu alana gelmesiyle birlikte orta vadede bir sorun yaşamayacağız” açıklamasına yer verdi.

Kendine özgü sebepler

Kripto paralardaki düşüşlerde piyasanın kendine özgü karışık nedenleri de yer alıyor. Kripto para piyasası haberlerine yer veren CoinDesk Cumartesi günü paylaştığı raporda Çin’in bazı bölgelerinde yaşanan elektrik kesintilerinin madencilik kapasitesini azaltarak kripto para birimi ağındaki genel işlem gücünü düşürdüğünü açıkladı.

Bununla birlikte kripto para birimleri için zamanlama faktörü de önemli bir rol alıyor. Avustralya Melbourne merkezli analiz firması IG’nin Piyasa Analisti Kyle Rodda, “Bitcoin hafta sonları çıldırıyor çünkü ticarete açık birkaç pazardan biri haline geliyor ve şimdi alım desteğinin bir kısmını kaybetti” açıklamasında bulundu.

Bitcoin düşüşü ne kadar önemli?

Kripto para birimlerindeki spekülatif çılgınlık ana akım finans kanallarınca sık sık uyarıların gelmesine neden oluyor. Zira herhangi bir önemli düşüş 2017 yılındaki çöküşe ilişkin anılarını yeniden hatırlatıyor. Bitcoin 2018 yılı sonunda 19 bin dolardan 4 bin doların altına kadar düşmüştü.

Şu anki geri çekilme dikkat çekici düzeyde de olsa bu ölçekte olmadığı bir gerçek. Bitcoin hala Ocak ayına göre %93 değer kazanmış durumda. Bitcoin için volatilite rutin bir hareket olarak algılanıyor. Ancak Pazar günkü %15’lik düşüş Şubat ayından bu yana en sert gün içi düşüşünü ifade ediyor.

Bitcoin'de kritik seviyeler: Ralli sürer mi?

 

İngiltere, dijital para birimi oluşturmayı değerlendiriyor

 

Dogecoin 52 milyar doları geçti!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eskiyi arayan adam19 Nisan 2021 23:33

    Bunlar hep ekonomik bozukluklarını örtüyor, milletin yönü başka yere çekilerek berbat ekonomiyi gölgeliyorlar, çok yazık akp nerdeyse 20 yıldır bu ülkeyi yönetiyor, bugün ekonominin ayakları yere sağlam basan sistemi oturmuş bir ülke olabilirdik, ama gel görkü eskileri arar olduk