E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGül'e Meclis'teki kavgayı sordular---

Gül'e Meclis'teki kavgayı sordular

Gül'e Meclis'teki kavgayı sordular
19 Şubat 2014 - 05:34 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Gül, Budapeşte ziyareti sırasında gazetecilerle yaptığı sohbette Meclis'teki kavgalarla ilgili sorulardan mahçup olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğü konusunda şikâyetlerin arttığını vurgulayarak “Basına baskı olmamalı” dedi. Hürriyet'te Deniz Zeyrek imzasıyla yer alan haberde Gül, Budapeşte temaslarını tamamladıktan sonra beraberindeki gazetecilerle sohbetinde özetle şunları söyledi:

MAHCUP OLDUĞUMUZ DURUMLAR

Özel sohbette sizin görev sürenizi de konuştunuz mu?
Yok onu sormadılar. Daha çok Meclis’te son yaşananlar soruldu. Doğrusu biraz mahcup olduğumuz durumlar çıktı. Bir milletvekilinin burnu kırılmış. Kanlar falan... Bunlar h  oş şeyler değil. Dışarıya yansımış, adamlar gayet nezaketle soruyorlar. Üzücü, açık söyleyeyim.  

Basın özgürlüğünün geldiği nokta sizi rahatsız ediyor mu?
Basın özgürlüğü, gelişmiş demokrasilerde ülkelerin daima onurudur ve daima güç verir. İstismar, yanlışlar söz konusu olursa bunlarla serbestlik anlamına gelemez, sivil hayatta yanlış yapan, basın hayatında yanlış yaparsa bu ayrı ama evrensel anlamda basın özgürlüğü bir ülkenin gurur duyacağı bir şeydir. Bir anlamda şikâyetler çoğalıyor. Çok hızlı telafi etmemiz lazım. Algı ile gerçek arasında daima fark var. Algı çok daha tehlikeli oluyor. Gerçeğe giderseniz de algı devam ediyor bir süre. Bunlara yol açan şeyler varsa düzeltmemiz ve fırsat vermememiz lazım. Kesinlikle...

Bazı kayıtlardan dolayı ortaya çıktı. Hükümetin medyaya baskısı olduğuna dair bir eleştiri var. Sizce böyle bir ortam var mı? Varsa nasıl düzelecek?
Herkes kendi işine sahip çıkacak, doğru olduğuna inanıyorsa arkasında duracak. Kim ne derse desin. Kimse kolayına da kaçmayacak. Yaşanan şeyler olabilir. Bir yayın kuruluşu doğru bildiğini yapmalıdır. Niye çekinecek ki.

KENDİ OTOKONTROLÜNÜ YAPACAK

Yaptırım endişesinden olabilir mi?
Niye cezalandırma olsun ki? Bir alışveriş ilişkisi varsa o zaten yanlıştır.

Müdahale edene hiç mi uyarınız olmayacak?
Söylüyorum. Bu tür müdahalelerin olmaması lazım. Olamaz böyle bir şey. Ancak siyasetin doğasında şu var ki herkes benimle ilgili iyi yazsın ister. Ama aynı zamanda yayıncılık bir kamu görevidir. Siz milyonlarca insana hitap ediyorsunuz. Orada da bir sorumluluk vardır. Yeri geldiğinde kendi otokontrolünü yapacaktır, kendisi çeşitli ahlaki şeylere uyacaktır. Yeri geldiğinde doğru gördüğü şeyde ısrar edecektir. Doğru gördüğüne karşı bir şey görüyorsa da orada isyan edecektir. Başka bir alışveriş ilişkisi içinde değilse açıkçası.

ANAYASA PROBLEMİ OLAN 15 NOKTA VAR

İnternet yasasında bir yönetmelik değişikliği sizi tatmin edecek mi?
İnternet yasası yönetmelikle halledilecek bir konu değil.

Başka bir torba kanuna başka bir madde eklenerek itiraz ettiğiniz konu sonradan   düzeltilebilir mi? 
Hem problemli noktaları düzeltmek gerekir, hem algıyı. Türkiye’nin dış görüntüsü açısından da önemli. Bunun birkaç yöntemi var. Herkes beni bir siyasi pozisyona zorluyorlar ama benim amacım neticedir. Neticede işlerin düzgün ortaya çıkmasıdır. Metodum budur. HSYK ile ilgili de bu yasa Meclis’e geldiğinde ilk taslağı aldım. 15’e yakın mahsurlu nokta vardı. İyi olup kötü olması ayrı bir konu. Size göre iyi, ötekine göre kötü yasa olabilir. Ama benim anayasa problemi olarak gördüğüm 10’dan fazla nokta vardı. Bunları Adalet Bakanı ile paylaştım, düzeltilmesini önerdim. Komisyonda olabilir, Genel Kurul’da olabilir, nihaisini görmedim. Gidince söylediğim onun üzerinde problemli noktalara bakacağım. Benim işaret etmediğim noktalar olabilir. Onlarla ilgili Anayasa noktası var mı yok mu ben karar veremem. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)