E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGüçlü dolar dünya için ne anlama geliyor?---

Güçlü dolar dünya için ne anlama geliyor?

Güçlü dolar dünya için ne anlama geliyor?
25 Mart 2021 - 17:32 borsagundem.com

Biden yönetimiyle birlikte dolara ilişkin düşüş beklentileri de tersine döndü. Doların yükselişi küresel ekonomiye ilişkin birçok beklentiyi de tersine çevirebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle birlikte ABD’de daha güçlü hale gelen pandemi ve ekonomi politikaları ABD Doları’nın da güçlenmesine neden oluyor. Cambridge Üniversitesi’nden Megan Greene Financial Times’taki yazısında güçlü doların küresel ekonomiye etkilerine ilişkin öngörülerde bulundu. İşte Greene’nin o yazısı:

Yılın başında, ABD’deki zayıf büyüme ve Kovid-19 salgınının zayıf yönetimi, ABD Doları’nın 2021'de önemli ölçüde zayıflayacağı konusunda bir fikir birliğine yol açtı. Bunun yerine, ABD ve dünyanın geri kalanı için önemli etkileri olan bir eğilim olan güçleniyor.

1980'lerin ikiz açık argümanı, dolardaki değer kaybına ilişkin bazı tahminlerin temelini atmaktaydı. Bütçe açığı 2020 yılında ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ine ulaştı ve bu bir sonraki yıl için bir balon piyasasını hazırladı. ABD’de cari açık 2020'nin dördüncü çeyreğinde yükseldi ve yüzde 3,5 oldu. Yatırımcıların teşvik paketlerindeki 2,8 trilyon doları finanse etme konusundaki isteksizliği, ABD Hazinesi üzerindeki getirileri artırabilir ve FED parasal genişleme politikalarını artırarak yatırımcıları geri getirmeye zorlayabilir. Dolar da bu süreci takip edecektir.

Uzun vadede, bütçenin ikiz açık verilmesinin dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturması gerekir, ancak yükselmeye neden olan konular şimdilik bu yapısal sorunları bastıracaktır. Doların gidişatı, Biden yönetiminin 1,9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Planı'nın tamamlamaya zorlamasıyla başladı. Biden aynı zamanda, aşıların hızını günde yaklaşık 900 binden neredeyse 3 milyona kadar önemli ölçüde arttı.

ABD ekonomisi şimdilerde daha iyi performans gösteriyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) göre, kurtarma paketinin tek başına ABD 2021 GSYİH'sına yüzde 3 ila 4 puan eklemesi gerekiyor. Bu, Amerikan şirketleri için daha yüksek satış ve kâr anlamına gelecek ve dolara ihtiyaç duyacak yabancıların yatırımlarını davet edecek.

ABD hükümeti tarafından finanse edilen bu büyümenin olağan dezavantajı enflasyondur. Yatırımcılar ABD'nin mali disiplini kaybettiğine inanırlarsa, enflasyon beklentileri kontrolsüz hale gelebilir; hisse senetleri, tahviller ve dolar için kötü bir sonuç oluşabilir. FED yöneticileri yakın zamanda frene basmayacaklarını söylüyorlar. FED’in noktasal grafikleri faiz oranlarının 2024 yılına kadar sıfıra yakın olacağını gösteriyor. Diğer merkez bankalarının da faiz oranlarını negatif tuttuğu bir dünyada, bu faiz farkı, ne kadar küçük olsa da Amerikan para birimi için iyi olacaktır.

Yeni ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, para biriminin değerinin "piyasa odaklı" olacağı konusunda ısrar ederek, uzun süredir devam eden ABD'nin "güçlü dolar" politikasından vazgeçti. Aynı zamanda, piyasanın kararlarına müdahale etmeyeceğine de söz verdi. Bu da yönetimin ihracatı artırmaya yardımcı olmak için doları zayıflatmak konusunda çalışabileceği riskini hafifletiyor ve bu da imalat sektörünü canlandırmaya çalışmada yardımcı olacak.

Daha güçlü büyüme ve daha güçlü bir para birimi ABD ithalatını artırarak dünyanın geri kalanına talep oluşturacaktır. OECD, ABD kurtarma paketinin Euro Bölgesi ve Çin GSYİH'sına dörtte bir ila bir buçuk puan, Kanada ve Meksika'ya ise daha fazlasını eklemesini bekliyor. Bu aynı zamanda ABD'nin dezenflasyon baskısı ithal ettiği için enflasyon üzerinde yararlı bir emniyet supabı görevi görecektir.

ABD için daha yüksek bir cari açık, özellikle mali teşvik tedbirlerinin nispeten küçük olduğu Avrupa'da diğer ülkeler için daha yüksek bir cari fazla anlamına gelmelidir. Ancak Trump yönetiminin ikili ticaret dengelerine olan çılgınca bakış açısı geçmişte kaldı ve bu yıl kur manipülasyonu endişelerinin ön plana çıkma riski çok az. (borsagundem.com: Donald Trump yönetimindeki ABD’de, küresel ticaretteki “Önce Amerika” anlayışı müttefikleri AB ile de ticari çıkarların çatışmasına ve gerginliğe yol açmıştı.)

Daha güçlü bir dolar herkes için fayda sağlamaz. Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin daha hızlı büyümesinin gelişmekte olan piyasaların büyümesine destek sağlayacağını, ancak bunun güçlenen bir dolar tarafından önemli ölçüde sınırlandıracağını söylüyor. Dolar emtia fiyatlarını aşağı çekerek daha düşük reel gelir ve gelişmekte olan ülkelerin emtia ihracatçılarına yönelik iç talebin düşük olmasına neden oluyor. Güçlü Dolar ayrıca gelişmekte olan piyasalara dolar cinsinden borcun ulaşmasını zorlaştıracaktır.

Gelişmekte olan ülkelerin devlet borcu krizi küresel büyümeyi düşürebilir ve ABD için olumsuz bir geri tepmeye neden olabilir. ABD'li yetkililer bu ihtimali akılda tuttuğu müddetçe, Biden yönetimi doların olağanüstü ayrıcalığının tadını çıkarmaya devam edecek gibi görünüyor.

Powell konuştu Wall Street düştü

 

Dolar kurunda 3 aylık öngörü

 

ABD ekonomisi yüzde 4.3 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)