E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell konuştu Wall Street düştü---

Powell konuştu Wall Street düştü

Powell konuştu Wall Street düştü
25 Mart 2021 - 16:34 borsagundem.com

ABD borsaları Perşembe gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar FED Başkanı’nın acil durum desteklerini geri çekebileceğini açıklamasını değerlendiriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları düşüşle açıldı. Yatırımcılar ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu verilere rağmen toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleşmesinden ve ABD Merkez Bankası desteklerinin erken kesilmesinden endişe ediyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,44 düşüşle 32.278 puanda, S&P 500 Endeksi %0,47 gerileyerek 3.871 puanda, Nasdaq Endeksi %0,92 azalışla 12.842 puanda güne başladı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,0175 düşüşle %1,600 oranında değerleniyor.

Wall Street yatırımcıları ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını değerlendiriyor. borsagundem.com'un dış kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Powell katıldığı bir radyo programında ekonomik teşviklerin ve aşılanma hızının ABD ekonomisini beklenenden daha hızlı toparladığını ve bu noktada merkez bankasının acil durum desteklerini geri çekebileceğini açıkladı.

ABD borsalarında geçtiğimiz gün S&P 500 endeksi %5,5 oranında geri çekilmiş Nasdaq Endeksi ise %2 oranında gerilemişti. Teknoloji hisseleri 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüşe rağmen rotasyon ticareti nedeniyle düşüş göstermeye devam etti. Nasdaq Endeksi en son rekor seviyesine Şubat ayında ulaşmıştı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ise en son rekor seviyesine geçtiğimiz hafta ulaştı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre ülkede geçtiğimiz hafta 684 bin kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulundu. 735 bin seviyesinde olan beklentilerden daha düşük gelen rakamlar bir yıl önce Kovid pandemisinin başlamasından bu yana ilk kez 700 binin altına düştü.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık 2020 dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminleri açıkladı. Dördüncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla üzerindeki üçüncü ve nihai tahminler, önceki tahminlere göre %4,3’lük bir büyümeyi gösteriyor. Wall Street çevreleriyse dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının %4,1'lik bir seviyede olmasını bekliyor.

AstraZeneca, ABD sağlık yetkililerinin bu hafta başında ön verilerin doğruluğunu sorgulamasının ardından ABD ve Latin Amerika'daki geç aşama deneylerinin güncellenmiş Kovid aşı rakamlarını yayınladı. İngiltere merkezli ilaç devi Kovid aşısının semptomatik virüs vakalarından korunmada oranlarını %76 olarak güncelledi. Pazartesi günü yayınlanan açıklamada virüsün etkinliğinin %79 olduğu bildirilmişti. AstraZeneca, iki dozluk kullanımının katılımcılarda bir sağlık sorununa yol açmadığını ve herhangi bir güvenlik endişesi tespit edilmeyeceğini yineledi.

Beyaz Saray’dan Perşembe günü yapılan açıklamada, düşük gelirli, azınlık ve kırsal topluluklarda aşılama oranlarını artırmaya çalışmak için 10 milyar dolar daha ayırdığını duyuruldu. Tüm nüfusun %25'inden fazlasının en az bir doz aşılandığı ABD’de, nüfusun %14'ü ise tamamen aşılanmış durumda. Pfizer ve Moderna'dan gelen aşılar iki doz gerektirirken, Johnson & Johnson'ın aşısı ise sadece bir doz gerektiriyor.

Birçok eyalette artan Kovid vakaları ve toplam 30 milyondan fazla vaka sayısı karşısında, ABD Başkanı Joe Biden ilk başkanlık basın toplantısını düzenlemeye hazırlanıyor. Biden’ın aşılanma oranlarındaki artışa, ekonomideki verilere ve Amerikalıların en son kapsamlı teşvik paketinden elde edeceği faydaları işaret etmesi bekleniyor. Biden ayrıca Colorado ve Georgia'daki toplu saldırılar sonrasında ABD-Meksika sınır güvenliğinden silah kontrolüne kadar çok çeşitli sorularla karşı karşıya kalacak.

ABD ekonomisi yüzde 4.3 büyüdü

 

ABD işsizlik maaşı başvuruları azaldı

 

Rusya, ABD'nin yaptırımlarının ekonomiyi etkilemesini beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)