E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler tarım dışı istihdam verilerine çevrildi---

Gözler tarım dışı istihdam verilerine çevrildi

Gözler tarım dışı istihdam verilerine çevrildi
31 Ağustos 2022 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Fed’in açıklanacak veriler karşılığında vereceği faiz artırım kararı merak konusu olmaya devam ederken bir veri daha geldi ve JOLTS açık iş sayısı açıklandı. 10 milyon 475 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen verinin Temmuz'da 11 milyon 239 bine çıkması beklentilerin üstünde gerçekleşti. Açık iş sayısındaki artışın, iş gücü talebinin yavaşladığına dair hiçbir işaret göstermediği, bunun da Fed’in agresif para politikası sıkılaşmasını sürdürmesine imkan tanıyacağı belirtildi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yayınlanan bir makalede, yeni verilerin enflasyonun "açıkça" yavaşladığını göstermesi durumunda, Federal Rezerv'in 75 baz puanlık faiz artırımlarından 'geri çevirmek' için bir nedeni olabileceğini söyledi. Şimdi gözler Cuma günü Ağustos ayı için tarım dışı istihdam verilerine çevrildi, çünkü işgücü talebindeki herhangi bir soğuma, Fed'in büyük faiz artışlarına bağlı kalması için baskıyı hafifletecek. Fed'in Eylül toplantısında üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artışı olasılığı da %70’lerde devam ediyor.

Asya piyasalarına baktığımızda ise, agresif parasal sıkılaştırma konusundaki endişelerin güçlü ABD istihdam verileriyle daha da alevlenmesiyle gerilediği görüldü.

Açıklanan diğer veri tarafında, Almanya enflasyonu var. RusyaUkrayna savaşı sonucu artan enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle Ağustosta %7,9'a çıkarak neredeyse 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu da Avrupa Merkez Bankası'nın da gelecek ay çok büyük bir faiz artırımına gitme olasılığını güçlendirdi.

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD yakıt stoklarının beklenenden daha fazla düştüğünü göstermesiyle yükseliş gösterdi. WTI ham petrol vadeli işlemleri, resesyon korkuları nedeniyle 5,37$ düştükten sonra 64 sent yükselerek varil başına 92,28$'a yükselirken Brent ham petrol vadeli işlemleri de %0.5 yükselerek varil başına 99.79 dolar seviyesine ulaştı.

Öte yandan, Gazprom yaptığı açıklamayla, Engie'ye sözleşmelerle ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle gaz dağıtımını sıkılaştıracağını duyurdu. Gazprom daha önce 31 Ağustos'tan 2 Eylül'e kadar Almanya'ya giden Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattını bakım için kapatacağını da duyurmuştu. Bununla birlikte, Rusya’nın % 20 kapasite ile çalıştırdığı hattın hiç açılmayacağına dair endişeler artıyor. Bu da Avrupa'da kışın yaşanacak enerji arzına ilişkin endişelerin derinleşmesine sebep oluyor.

Hazine getirilerine baktığımızda, iki yıllık ABD Hazine getirisi, %3.497 ile 15 yılın zirvesine ulaştı. %3,153 ile iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan 10 yıllık Hazine getirisi ise %3,1137 seviyesine geriledi.

Dolar endeksi, haftaya 109.48'de yirmi yılın en yüksek seviyesine işaret ederek başladıktan sonra hafifçe yumuşayarak 108.69'a geriledi. Altın ise 1.723$ seviyesinde. MSCI'nin en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0.7 düştü.

Bugün yurt içinde TÜİK, ikinci çeyrek için GSYH rakamlarını açıklayacak. Yurt dışında ise Almanya iş gücü, Euro Bölgesi enflasyonu, ABD ADP özel sektör istihdamı ve Chicago PMI verileri öne çıkıyor.

Petrol fiyatları sert düşüşün ardından yükselişte

 

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Ağustos ayında da daraldı

 

ABD'de kiralar iki yıl art arda rekor seviyeye çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)