E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs: ABD ekonomisi ‘yumuşak iniş’e doğru ilerliyor---

Goldman Sachs: ABD ekonomisi ‘yumuşak iniş’e doğru ilerliyor

Goldman Sachs: ABD ekonomisi ‘yumuşak iniş’e doğru ilerliyor
21 Temmuz 2023 - 14:54 borsagundem.com

Goldman Sachs, ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’e doğru yol aldığını ve hisse senetlerinin cazip fırsatlar sunduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana beklenen resesyona artık gelmeyecek gözüyle bakılıyor. Ekonomiye dair yeni senaryo ise yine ‘yumuşak iniş’.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, ABD ekonomisinin 'yumuşak iniş'e doğru ilerlediğini ve hisse senetlerinin Çin ve Avrupa'dakilerden daha yüksek kazanç getirebileceğini söylüyor.

Resesyon ihtimali düşüyor

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, çoğu ekonomist, gelecek 12 ay içinde ABD'yi vuracak bir resesyon ve 2023 yılında şirket kazanç büyümesinin durgunlaşmasını bekliyor. Ancak Goldman Sachs çok daha iyimser bir pozisyon alıyor.

Wall Street Journal'ın yaptığı ankete katılan ekonomistler, ABD'nin gelecek 12 ayda bir resesyon görme ihtimalini yüzde 54 olarak tahmin ederken, Goldman Sachs yakın zamanda bunun olma ihtimalini yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürdü.

Firmanın baş ekonomisti Jan Hatzius, bunun nedeni olarak hala güçlü olan iş gücü piyasası ve gerçek harcanabilir kişisel gelir artışındaki toparlanmayı gösteriyor. Bu arada, Perşembe günü Goldman Sachs tarafından düzenlenen bir panelde Hatzius, “Aslında daha sıkı para politikasından daha az etki görüyoruz” diyor.

Hatzius ayrıca ABD enflasyonunun resesyon gerektirmeden düşmeye devam edeceğini belirtiyor. Hatzius, enflasyonun şimdiye kadar bir resesyon olmaksızın önemli ölçüde düştüğünü kaydediyor. Gerçekten de, yıllık tüketici fiyat endeksi artış oranı, bir yıl önce yüzde 9'un üzerindeyken Haziran ayında yüzde 3'e yavaşlamış durumda. Hatzius ayrıca kullanılmış arabalar, kiralama ve hizmet sektörünün emeğe duyarlı bazı kısımları gibi alanlarda yavaşlamanın devam etmesini bekliyor.

Hatzius ayrıca, para politikalarını ABD'den daha fazla ve daha hızlı sıkılaştıran Brezilya, Şili, Polonya ve Macaristan gibi bazı gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin son aylarda enflasyonda önemli bir yavaşlama gördüğünü kaydediyor. Hatzius, “Bunun ABD ve diğer gelişmiş ekonomiler için de oldukça iyiye işaret olduğunu düşünüyorum” diyor.

İkinci çeyrek kazançları

Goldman Sachs'ın yatırım stratejisi grubu başkanı Sharmin Mossavar-Rahmani de Goldman Sachs’ın, ikinci çeyrek kazançlarında yüksek tek haneli yüzdelik düşüş bekleyen piyasa konsensüsünden daha iyimser olduğunu belirtiyor.

İkinci çeyrek sonuçlarını zaten bildirmiş olan ABD şirketlerinin yüzde 10'unun hisse başına kazançlarının ortalama yüzde 10 oranında arttığı görülüyor. Rahmani, “Bu hızın devam edeceğini düşünmüyoruz. Yüzde 1 ila yüzde 2 civarında bir düşüş bekliyoruz” diyor. Mossavar-Rahmani, katıldığı panelde, “Enerji ve ham petrol fiyatlarındaki büyük düşüş göz önüne alındığında, düşüşün enerji sektörü tarafından yönlendirileceğini düşünüyoruz” diyor. 2023 yılı için Goldman Sachs, kazançların yüzde 4 ila yüzde 6 oranında artmasını beklerken, piyasa konsensüsü yaklaşık yüzde 0,5 oranında seyrediyor.

ABD mi, Çin mi?

Mossavar-Rahmani, Çin’le ilgili olarak, ülke ekonomisinin önemli ters rüzgarlarla karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Mossavar-Rahmani, “Bu durum, ihracat bakımından önemli ölçüde Çin'e bağımlı olan ülkeleri etkileyecek” diyor:

Mossavar-Rahmani, Çin ekonomisindeki emlak sektörü, altyapı, yatırım ve ihracat gibi büyümenin temel direklerinin artık geçerli olmadığını söylüyor ve ülkenin büyük bir politika belirsizliği ile karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.

Yine de Mossavar-Rahmani, Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu ters rüzgarların ABD şirketlerinin kazançları üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemediğini belirtiyor ve ekliyor: “S&P 500 şirketlerini veya genel olarak Russell 1000'i düşünürseniz, ABD şirketlerinin gelişmekte olan piyasalardaki gerçek risklerinin toplamda yüzde 10 civarında olduğunu görürsünüz. Bu aslında o kadar da büyük bir oran değil. Yani Çin’de yaşanan ters rüzgarların ABD üzerinde önemli bir etkisi olmayacak ancak bu rüzgarların özellikle Avrupa'da çok daha büyük bir etkiye sahip olacağını söyleyebilirim.”

Bank of America: Fon yöneticileri yumuşak iniş senaryosuna inanmıyor

 

Yumuşak iniş senaryosu çift dipli bir resesyon mu?

 

David Solomon: Yumuşak iniş bile hasar bırakabilir

 

Druckenmiller: Sert iniş hala mümkün

 

S&P'den 'sert iniş' uyarısı

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER21 Temmuz 2023 16:34

    ahuhahau 50 milar dolar geliyo .borsa 3 tavan yapıyo hauhuhahauhauhau .ver mehtere devam ahuhuha sahi bi spiker vardı ver mehtere nerde 

  • ALİ TEL21 Temmuz 2023 16:09

    Ben böyle olumsuz haberlere asla inanmıyorum. Bizlere hisseleri sattırıp kendileri alacaklar.