E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGıda milliyetçiliği yapan ülke sayısı artıyor---

Gıda milliyetçiliği yapan ülke sayısı artıyor

Gıda milliyetçiliği yapan ülke sayısı artıyor
18 Mayıs 2022 - 13:04 borsagundem.com

Tüm dünyayı saran gıda milliyetçiliği önüne geçilemez bir hale gelirken, gıda ihracatına yönelik kısıtlama ya da durdurma kararı alan ülke sayısı Avrupa Birliği (AB) üyeleri dahil 50'yi aştı.

Kovid-19 salgını süreci ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen gıda fiyatlarında küresel kriz endişesi giderek yaygınlaşırken, iç piyasalarını korumak için gıda ürünlerinin ihracatını durdurma ya da kısıtlama yoluna giden ülkelere yenileri eklenmeye devam ediyor.

Bu durum gıda fiyatlarında rekor düzeylerde artışa da yol açıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, martta şubat ayına kıyasla yüzde 12,6 artış göstererek ortalama 159,3 puan oldu. Artış oranı geçen yılın mart ayına göre yüzde 33,6 olurken, endeks değeri de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia fiyatlarında da oynaklığın yüksek seyretmesine neden olan bu gelişmeler, özellikle buğday gibi tarım emtialarında rekor seviyeleri beraberinde getirdi. Rusya-Ukrayna savaşının başlaması sonrasında 13,6350 dolarla tarihi zirveyi gören buğday fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 60'ın üzerinde arttı.

Önlemler Kovid-19 ile alınmaya başladı

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, Kovid-19 sürecinde, AB, Arjantin, Anguilla, Bolivya, Brezilya, Kamboçya, Kolombiya, Mısır, El Salvador, Polonya, Romanya, Gambiya, Endonezya, Moğolistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, İsviçre ve Özbekistan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, stratejik olarak gördükleri bazı gıda ürünleri için önlemler aldı.

Bu önlemler arasında geçici ihracat kısıtlamaları, ithalat tarifelerinin geçici olarak kaldırılması, ithalat vergilerinden muafiyet yer aldı.

Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) de Kovid-19 önlemleri kapsamında 2020'de çok sayıda tarım ürününün ihracatını 30 Haziran'a kadar yasakladı.

Küresel gıda savaşı

Rusya, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası gıda ürünlerinin tedarikinde de küresel bir kargaşaya neden oldu.

Ülke, mart ayında üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, AEB'ye de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı.

Rusya ayrıca iç piyasada istikrarı korumak gerekçesiyle ayçiçeği yağı ihracatına da geçici olarak kota getirirken, kota miktarını 1,5 milyon ton olarak belirledi.

Kazakistan ise 15 Haziran'a kadar buğday ve un ihracatına kısıtlama getirme kararı aldı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin de korumacı politikalarda ön planda yer aldı. Daha önce fosfatlı gübre ihracatını yasaklayan ülke, tahıllar başta olmak üzere gıda stoklarını artırmaya başladı.

Arjantin ve Ukrayna'nın ihracat kararı

Savaşın başlamasıyla birlikte Arjantin ise kendi un sanayisi için buğday tedarikini garanti altına almak ve makarna fiyatlarının artışını frenlemek için bir sistem oluşturma kararı aldı. Arjantin ayrıca, soya yağı ve küspesi ihracatını da durdurdu.

Ukrayna ise buğday, mısır, ayçiçeği yağı, gübre ihracatına yasak getirdi. Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Ukrayna hükümetinin, gıda rezervi oluşturmayı hedeflediğini belirterek, bunun için ülkenin yıllık tüketimine eşit tahılı geri alacağını açıkladı.

Macaristan da tahıl ihracatı yasağına katılan ülkeler arasında yer aldı.

Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Endonezya ise önce şirketlerin palm yağı ihracatında yüzde 20 düzeyinde olan yurt içine ayırma zorunluluğunu yüzde 30'a çıkardı. Ülke 28 Nisan itibarıyla da ham palm yağı ve diğer rafine ürünleri de içeren geniş kapsamlı bir ihracat yasağı getirdi.

Orta Doğu ve Afrika da gıda korumacılığı yapan ülkeler arasında

Orta Doğu ve Afrika ülkeleri de gıda korumacılığı yapan ülkeler arasında bulunurken, Cezayir'de yağ, şeker ve buğday ürünlerine ihracat yasağı getirildi. Yaklaşık 1,3 milyon ton buğday üretimine sahip Cezayir, yıllık 9-12 milyon ton buğday tüketiyor.

Mısır, Nisan 2020'de baklagil, yer fıstığı, bezelye, fasulye ihracatına geçici yasak uyguladı. Ülke ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının ardından da bazı gıda ürünlerinde meydana gelen fiyat artışının önüne geçmek için aralarında buğday, mercimek ve fasulyenin de bulunduğu 5 gıda ürününün ihracatını geçici olarak durdurdu.

Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki fırınların un temininde sıkıntı yaşaması nedeniyle üretime ara vermesi ekmek krizine neden oldu. Kamerun da yerel piyasadaki fiyat artışları ve tedarik sorununu gerekçe göstererek pirinç, mısır, darı ve sorgum ürünlerine ihracat yasağı getirdi.

Buğday fiyatları yüzde 6 yükseldi

Hindistan'ın bu hafta gıda güvenliği açısından tehdit olarak gördüğü buğday ihracatını yasaklaması, tarım emtiası fiyatlarında sert dalgalanmaları yeniden gündeme getirdi. Karar sonrasında buğday fiyatları yüzde 6 ile iki ayın en yüksek artışını kaydederek 12,5 dolara kadar yükseldi.

Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da erken gelen sıcak hava dalgası da tarımı olumsuz etkiledi. Ülkede, 1901'den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü.

Dünya ticareti olumsuz etkileniyor

Korumacı politikalar özellikle Afrika ve Orta Doğu'da gıdaya erişimde krize yol açmaya başlarken, önde gelen kuruşlar da dünya ticaretine yönelik olumsuz öngörülerde bulunuyor.

Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) Başkanı Akinwumi Adesina, geçen ay Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Afrika'daki buğday fiyatlarının yüzde 60 artış gösterdiğini bildirdi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2022'de küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 4,7'den yüzde 3'e indirdi.

G7 ülkeleri bu ay Ukrayna-Rusya savaşının yoksul ülkeleri tehdit eden küresel gıda ve enerji krizini tetiklediğine dikkati çekerek, Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acil çözüm üretilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Hindistan'ın ihracat yasağı Avrupa'da buğday fiyatını yükseltti

 

Hindistan'dan buğday ihracatına yasak

 

AB’den Ukrayna’da kalan 20 milyon ton buğday için eylem planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 21:41

    Neymiş önlem almışmış Türkiye :d çifçi traktörü haciz, gübre alamıyorlar,i Çay için gübre alıp dökemiyorlar, hayvan yemi usd artışta, hayvanlar kesiliyor, süt desen üretim düştü süt tozlu ürünlerin hepsi neymiş önlem alındı. :D  hahaha nerede önlem ? fide alamıyorlar, tarla ekemıyorlar mazot 25 tl traktor su gibi içiyor sulama için elektrık fiyatları uçmuş , su motoru deli gibi mazot yutuyor, önlem alındı diye ortaya çıkmış sahibinin havhavliğünı yapıyor :D ya bir insan nasıl yüssüz olabilir ? suratına çiftçiler tükuruyor, yarabbi şükür diyip savunuyor sahibinin evinin önündeki klübesünde sevimli hav hav taklitleri ederek :D Ahh Baran ahh, nasıl adam olacan sen bilmem. :D Git kötün birine 1 bardak çay iç, dert dinle bakalım neler anlayacaklar ..sıfır önlem gidiyoruz bakalım, allaha emanet ekonomi amin

  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 15:10

    Paramız var alırız... çok para verene satarız... bu ekonomik model ile bakalım kimler terörist olacak stokçu olacak.. Göstere göstere kıtlığa doğru ilerliyor dünya... önlem alan var mı ? yok... alacak kapasitede biri var mı ? o zaten hiç olmadı...

  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 21:16

    Baran Bey etiketin yerlerde, Ee madem önlem alındı neden simit 4 tel ekmek 12 tl lerde ? bu mu senin önlemin :D Allahdan önlem almışsın.Millet evine ekmek alamıyor. Ramazanda millet pide alamadı, nerede önlem ? :D Hayatın yalan dolan yazdıkların içi boş teneke. Bilgisizliğinide küfürler ederek,i konuyu kişisele çekerek kamufle etmeye çalışıyorusn . :D Baran Bey etiketiniz üzerinize yapıştı,  Ağzınıı temizlemenin tek yolu sifonu çekmek :D ağzın aynı klozet gibi pis : ))) Aile terbiyesi, aile sevgisi ve toplum içinde kendine yer bulamamış , dikkat çekmek için bilgisizlikten anca küfür edersin :D utanma da yoki yüzsüz olmuş ha bire küfür ediyorsun :D EEe nerede ucuz et ? nerede ucuz patates, ucuz domates ? önlem miş :D  ver 5 euro getireyim sana 1 kg buğday :D paran varsa alırız buluruz ee fakirleştirdiğin insanlar ne yiyecek?  30 tl ye 1 kg dmates satmak önlem mi ahhaa sazan balığı :) içi boş tost 10 tl, içi boş baklava kg 40 tl ee nerede önlem ? açıkla buyur ?  

  • baran18 Mayıs 2022 17:14

    Önlem alınmadığını kim söyledi sana gerzek?  Çok bilmişlik yapma!  Hem takip etmiyorsun hem de ortaya sallıyorsun pisliğini!  O yalanlarının senin kafana kafana vuracağım!  

  • çok mizahi18 Mayıs 2022 14:34

    Batık çiftçi için şarkı yapmak hangi  ıQ seviyesi düşüğün aklına geldi acaba. komik geldi bana.  şarkı türkü ile gönül almak. komik.

  • Bik18 Mayıs 2022 13:44

    Rusya'nın bağımsız başka bir ülkenin topraklarına girip, saldırganlığını savunma amaçlı diye açıklaması Ukrayna'nın depolarında duran buğdayların ihracatını engelledi. Gıda krizi yoksul ülkeleri vurur açlık sorunu bile olur, zengin ülkeler çok az etkilenir.

  • fatih18 Mayıs 2022 13:25

    tüm dünya kısıtlamaya gidiyor önlemler alıyor türkiye de ise yalan bol maşallah.