E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB’den Ukrayna’da kalan 20 milyon ton buğday için eylem planı---

AB’den Ukrayna’da kalan 20 milyon ton buğday için eylem planı

AB’den Ukrayna’da kalan 20 milyon ton buğday için eylem planı
13 Mayıs 2022 - 17:34 borsagundem.com

Ukrayna'nın limanlarında bulunan 20 milyon ton buğdayı ihraç edemediğini açıklamasından sonra AB, tarım ürünlerinin ihracı konusunda Ukrayna'ya destek verilmesini içeren bir dizi eylem planı açıkladı.


Ukrayna’nın geçen haftalarda yaptığı limanların Rusya işgali altında olması sebebiyle ihraç edilemeyen 20 milyon ton buğday bulunduğunu açıklamasından sonra Avrupa Birliği Komisyonu, dün tarım ürünlerinin ihracı konusunda Ukrayna’ya destek vereceklerini duyurarak bir dizi eylem planı açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu açıklamasında, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve Ukrayna limanlarını ablukasının ardından, Ukrayna tahılı ve diğer tarım ürünleri artık hedeflerine ulaşmıyor. Durum, küresel gıda güvenliğini tehdit ediyor ve ilgili tüm ulaşım seçenekleri kullanarak alternatif lojistik rotalar oluşturmaya acil bir ihtiyaç var” denildi.

AB komisyonu, Ukrayna’nın tahıl ihraç etmesini ve aynı zamanda insani yardımdan hayvan yemi ve gübreye kadar ihtiyaç duyduğu malları ithal etmesini sağlamak için bir dizi eylem planı oluşturduğunu belirtti.

20 milyon tonluk buğdayın 3 ay içinde ihraç edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada buğdayın, kara ve demiryollarıyla ülkeden çıkartılması söz konusu olacak. Ancak Ukrayna demiryolları ile AB ülkeleri demiryolları arasında farklı ray ölçü genişlikleri problemi bulunuyor.

Bu durumun, ürünlerin taşınmasını süre ve işlem olarak uzatan bir problem olduğu belirtildi. Diğer problemler arasında sınır geçişlerinde bürokratik süreçler uzadığı için bekleme sürelerinin 30 güne kadar çıkması gösterildi.

EYLEM PLANIN İÇERİĞİ

AB Komisyonu, eylem planları çerçevesinde üye ülkelerin piyasa oyuncularına çağrıda bulunarak ek yük vagonu, araçlar ve kamyonlar sağlanmasını istedi. Üye ülkelerin, ‘Ukrayna tarımsal ihracat sevkiyatlarına öncelik verilmesi’ ve ‘demiryollarının bu sevkiyatlara kapasite ayırması’ komisyon tarafından yapılan çağrılar arasında yer aldı.

Komisyon ayrıca, aktarmayı hızlandırmak için mobil tahıl yükleyicilerin ilgili sınır terminallerine acilen gitmesini istedi. Sınır geçişlerinde bürokrasinin ciddi bir şekilde azaltılarak azami esneklik uygulanması ve yeterli personel temin edilmesi, eylem planında yer aldı. Komisyon ayrıca AB ülkelerinde daha fazla depolama sağlamak için kapasite değerlendirmesi yapacak.

UKRAYNA BUĞDAYI NEDEN ÖNEMLİ?

Normal şartlar altında, Ukrayna’nın tahıl üretiminin yüzde 75’i ihraç ediliyor ve bu da ülkenin yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Savaştan önce, tahıl ve yağlı tohum ihracatının yüzde 90’ı Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından sağlanıyordu. Her ihracatın yaklaşık üçte biri sırasıyla Avrupa, Çin ve Afrika’ya gidiyordu.

Buğday fiyatları yükselişe geçti

 

ABD istihbaratına göre Rusya ve Ukrayna savaşı çok daha uzun sürecek

 

Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz akışını durdurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)