E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGerginlikler global piyasaları nasıl etkiledi---

Gerginlikler global piyasaları nasıl etkiledi

Gerginlikler global piyasaları nasıl etkiledi
02 Ekim 2017 - 08:49 borsagundem.com

Borsa, döviz, altın, petrol ne durumda? Katalonya Euro’yu nasıl etkiledi? Asya borsalarındaki gelişmeler...

Euro, İspanya'nın Katalonya bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunun ardından değer yitirirken, yatırımcılar referandum sonrası gelişmeleri temkinli şekilde izliyorlar. Asya borsaları ve emtia fiyatları ise Çin ve Japonya'dan gelen güçlü ekonomik verilerden destek buldu. Euro şiddet olaylarının yaşandığı oylamanın ardından likiditenin sınırlı olduğu Asya piyasalarında yüzde 0.3 düşüşle 1.1773 dolara geriledi. Çin ve Güney Kore piyasaları resmi tatil dolayısıyla kapalı bulunuyor. Katalan yetkililerin verdiği bilgiye göre, İspanyol polisi bağımsızlık referandumunu engellemek için cop ve plastik mermi kullanarak yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açtı.
Gelişmeler Madrid'in bölgedeki gerilimi yatıştırmakta zorluk yaşayacağına işaret ediyor. Katalonya bölgesel hükümetinin başkanı dün geceki açıklamalarıyla bölgenin İspanya'dan ayrılmaya çalışacağına işaret ederken, gelişmelerin bundan sonra ne olabileceği belirsizliğini koruyor. İşlemciler yatırımcıların henüz bağımsızlık ile ilgili kesin bir pozisyon almadıklarını, euronun büyük hacimli satışlarla karşılaşmadığını ve güvenli liman varlıklara para girişi olmadığını belirtiyorlar. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları Çin'de açıklanan resmi imalat PMI verisinin Eylül'de 51.7'den 52.4'e yükselerek imalat sektöründe 2012 yılından bu yana en güçlü büyümeye işaret etmesinin ardından yüzde 0.3 yükseldi.
Çin imalat PMI verisinin tahminlerin üzerinde gelebileceğine işaret ederken, Çin Merkez Bankası'nın küçük ölçekli şirketlere daha fazla kredi verilmesine imkan vermek için bazı bankalara uyguladığı zorunlu karşılıkları düşürdü. Japonya'da imalat sanayinin ekonomiye güvenini ölçen Tankan endeksi 10 yılın en yüksek değerini alırken, Güney Kore'nin ihracatı Eylül'de yüzde 35 yükseldi. Veriler emtia fiyatlarını destekledi.

Dolar, yüksek seyir izleyen ABD Hazine tahvil getirilerinin desteğiyle Ekim ayına güçlü başlangıç başlarken, euro Katalan referandumunun ardından değer yitirdi, yatırımcılar ise bölgedeki gelişmeleri yakından izliyorlar. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks DXY yüzde 0.3 artışla 93.323'e yükseldi. Euro ise yüzde 0.3 kayıpla 1.1776 dolardan işlem görüyor. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri Cuma günü yüzde 2.326 seviyesinde kapandıktan sonra bugün yüzde 2.360'a yükseldi.
Asya piyasalarında likidite Çin, Güney Kore, Hong Kong ve Hindistan piyasaları tatil dolayısıyla kapalı olduğu için sınırlıydı. Dolar, yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 112.84'e yükseldi. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed yönetim kurulu eski üyelerinden Kevin Warsh'ı Fed başkanı olarak seçebileceğine ilişkin spekülasyondan destek buldu.
Warsh, Fed Başkanı Janet Yellen'e kıyasla para polikasında daha sıkılaştırma yanlısı bir kişi olarak görülüyor. Uzmanlar Warsh'ın göreve gelmesinin faiz oranlarında daha hızlı artışa sebep olabileceğini belirtiyorlar. ABD'nin iki yıllık Hazine tahvil getirileri bu beklentiyle yüzde 1.503'e kadar yükselerek 2008 sonlarından bu yana görmediği seviyelere çıktı

Petrol fiyatları üçüncü çeyreği yüzde 20 yükselişle tamamladıktan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimini Eylül ayında hafif artırdığına işaret eden Reuters haberinin ardından geriledi. ABD hafif ham petrolü Cuma günü 2016'nın ikinci çeyreğinden bu yana en güçlü çeyrek dönem kazanımını ve Ocak'tan bu yana en uzun haftalık kazanım dizisini kaydettikten sonra bugün yüzde 0.3 düşüşle varil başına 51.54 dolarda bulunuyor.
Brent ham petrolünün Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.4 düşüşle varil başına 56.57 dolarda bulunuyor. Brent ham petrolünün Kasım vadeli fiyatı Cuma günü varil başına 57.54 dolarda bulunuyordu ve üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 20 ile beş çeyrek dönemdir en büyük kazanımını kaydetmişti. Reuters tarafından yapılan bir araştırma OPEC'in petrol üretiminin geçen ay günlük 50,000 varile kadar yükseldiğini gösterdi. Brent petrolü (değişim; son işlem): -0.46% 56.53 ABD hafif petrolü değişim, son işlem): -0.33% 51.5
Altın Fed'in Aralık ayında faiz artırımı yapacağına ilişkin beklentilerin artmasının yanı sıra doların ve hisse senetlerinin yükselmesiyle yaklaşık yedi haftanın dip seviyesine geriledi. Spot altının ons fiyatı 1,273.55 dolar ile Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 düşüşle 1,274.90 dolarda bulunuyor. ABD altının Aralık vadeli fiyatıyüzde 0.5 düşüşle 1,277.80 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)