E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeleneksel 60/40 portföyleri geri mi dönüyor?---

Geleneksel 60/40 portföyleri geri mi dönüyor?

Geleneksel 60/40 portföyleri geri mi dönüyor?
18 Kasım 2022 - 13:43 borsagundem.com

Uzun vadeli yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği 60/40 yatırım modeli 2022 yılında yatırımcıları üzdü. Ancak uzmanlar stratejiden vazgeçmek için erken olduğunu belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geleneksel portföy dağılımında hisse senetlerine yüzde 60’lık pay verilirken kalan yüzde 40’lık kısımsa tahvillere ayrılır. Ancak söz konusu uzun vadeli yatırım prensibi bu yıl yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Zira normalde birbirine zıt hareket etmesi gereken iki varlık sınıfı da aynı anda değer kaybetti.

Ancak Barron’s’un haberine göre 60/40 model portföylerinin nesli henüz tükenmemiş olabilir. Haberde yılın geri kalanı için bazı yukarı yönlü beklentilere dikkat çekildi.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması RegentAtlantic’in Baş Yatırım Sorumlusu Andy Kapyrin, “60/40 modeli için beklentiler, özellikle 60/40'ın tahvil tarafında, uzun zamandır hiç bu kadar iyi olmamıştı” ifadelerine yer verdi. Kapyrin yatırım sınıfı kurumsal tahvillerin %5 ila %6 oranında getiri sağladığını örnek olarak gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre uzun vadeli yatırımcıların tercih ettiği 60/40 portföylerinde tahviller ve hisse senetlerinin negatif korelasyonunun portföy güvenliği sağlaması beklenir. Hisse senetleri yükseldiğinde yüksek ağırlığa sahip hisselerin portföyü yukarıya taşıması, hisse senetlerinin düşüş gösterdiği zamanlarda ise tahvillerin yükseleceği öngörülür.

Ancak 2022 yılında bu öngörüler gerçek olmadı. 60/40 portföylerinin temsili bir performansı olarak S&P 500 Endeksi ve Bloomberg ABD Toplam Tahvil Endeksi'nin kombinasyonu yılın başlangıcından 15 Kasım tarihine kadar temettü ve faiz ödemeleri de dahil olmak üzere %15 civarında düşüş gösterdi.

60/40 portföyleri beklenenin tam tersini yaptı

Varlık yönetimi şirketi Research Affiliates’in CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Chris Brightman konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyonda ve faiz oranlarında volatilite yüksek olduğu zamanlarda aynı zamanda hisse senetleri için de volatilite vardır ve genellikle düşük hisse senedi getirisiyle ilişkilendirilir” ifadelerine yer verdi.

Yıl boyunca tahviller ve hisse senetleri güçlü bir pozitif korelasyon gösterdi. Bu durum yatırımcı beklentilerinin tam tersiydi. JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Baş Stratejisti David Kelly konuyla ilgili açıklamasında, “Bu yıl çok sayıda insan tahvillerden dolayı hayal kırıklığına uğradı. Zira tahviller düşen borsalar sırasında hisse senetlerine karşı portföyleri korumadı. Ancak elbette enflasyon da yükseliyordu” dedi.

ABD Merkez Bankası (FED) yıl boyunca aşırı yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yükseltti. FED en son 2 Kasım’da faizleri 75 baz puan yükselttiğinde kısa vadeli faiz oranları da sert bir şekilde yükseldi. Yükselen faiz getirileri ise tahvil fiyatlarını baskıladı.

Bazı yatırımcılar 60/40 portföylerinin eskide kaldığını ve artık mantıklı bir yöntem olmadığını düşünüyor. Start-up şirketleri için kredi sağlayan bir şirket olan Applied Real Intelligences’ın Yönetici Ortağı Zack Ellison, “Hisse senetleri de tahviller de kötü performans gösterecek. Bununla birlikte 60/40 perspektifi için daha da kötüsü hisse senetleri ve tahvillerin yüksek oranda korale olmasıdır” açıklamasında bulundu.

60/40 portföyleri hâlâ yaşıyor

Ancak her ne kadar zor durumda olsa da 60/40 portföyleri şu an için hiçbir yere gitmiyor. Özellikle FED’in gelecek yılın ilk yarısında faiz artırımlarını düşürmesi ve faizlerin istikrara kavuşması veya hatta mütevazı bir şekilde bile olsa sıkı para politikasından geri dönmeye başlaması durumunda sabit gelir yatırımcılarının da umutlanması mümkün.

JPMorgan Kıdemli Analisti ve Genel Müdürü Jan Loeys bu yılın başlarında yaptığı bir analizde 60/40 modelinin uzun süreli bir tarihinin olduğunu ve “dolar dünyasında stratejik konumlanmanın başlangıç noktası” niteliği taşıdığını söyledi.

Borsalarda bir yatırımcı için normal bir hisse senedi dağılımının 100 eksi yatırımcının yaşı kadar olması gerektiğini söyleyen eski bir kural vardır. Buna göre Loeys, 40 yaşında kariyerinin ortasındaki bir insanın varlıklarını %60 oranında hisse senetlerinde değerlendirerek “ortalama bir yatırımcı için oldukça normal” bir yatırım gerçekleştirmiş olacağını belirtiyor.

60/40 modeli bu yılki performans dışarıda tutulduğunda oldukça başarılı bir model olduğu görülüyor.

Varlık yöneticisi Vanguard’a göre %60 ABD hisse senedi ve %40 ABD tahvilinden oluşan bir portföy 1 Ocak 1926’dan geçen yılın 31 Aralık tarihine kadar yıllık ortalama %8,8’lik bir getiri sağladı.

Enflasyon düşerse tahviller kazandıracak

Vanguard'ın Baş Ekonomisti Amerika Kıtası ve Portföy İnşası Başkanı Roger Aliaga-Diaz, 60/40 modelini “ılımlı büyümeyi sürdürmek için tasarlanmış bir yatırım stratejisi için sağlam bir gösterge” olarak nitelendiriyor ve ekliyor:

“60/40’ın ölümüyle ilgili konuşmak, nihayetinde uzun vadede başarılı bir şekilde yatırım yapan işletmeler için dikkat dağıtıcıdır.” Aliaga-Diaz yatırımcıların rotalarını korumasının önemine de dikkat çekti ve “60/40 portföylerden çekilmek için doğru zaman olmayabilir, zira beklentilerin daha iyi hale geldiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

JPMorgan Varlık Yönetimi’nin 60/40 modeli ile ilgili son beklentisi önümüzdeki 10 ila 15 yıl için ortalama %7,2’lik getiri sağlayacağı yönünde. Söz konusu öngörüler geçtiğimiz yıl hisse senetleri ve tahviller aynı anda düştüğünde %4,3’te kalıyordu.

Enflasyonun nihayet düşüşe geçtiğini düşünen Kelly, “Tahviller geri dönüyor, 60/40 geri dönüyor ve sabit gelirli varlıkların tamamında artık iyi bir getiri ve iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Eğer enflasyon sabit hale geldiyse veya düşüyorsa tahviller portföyler için geleneksel çeşitlendirme rollerine devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

 

Şahin tondaki açıklamalar risk iştahını baskılıyor

 

Küresel piyasalar artan resesyon endişeleriyle karışık seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)