E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGelecek FED toplantısının şifreleri---

Gelecek FED toplantısının şifreleri

Gelecek FED toplantısının şifreleri
26 Ekim 2023 - 14:25 borsagundem.com

Ekim ayı para politikası toplantısında FED yönetiminin alçağı kararlar piyasalar için belirleyici nitelikte. FED’in yol haritasına ilişkin şifrelerse yine FED yöneticilerinin yaptığı açıklamalarda yatıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son 40 yılın zirvesine tırmanan enflasyon Mart 2022’de ABD Merkez Bankası’nı harekete geçmeye zorlamış ve Jerome Powell liderliğindeki FED yönetimi o tarihten bu yana 11 faiz artışı gerçekleştirmişti. Borsalarda kolay para dönemine son veren faiz artışları ekonomi çevrelerinde resesyonla ilgili endişelerin de artmasına sebep olmuştu.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül ayındaki toplantısından bu yana bazı FED yetkilileri faiz oranlarının yükselmeye devam edebileceğinin sinyalini verdir. Diğer FED yetkilileri ise faiz artışlarının nihai yüksekliğe ulaştığını savundu. Zira FED Başkanı Jerome Powell’ın belirttiği üzere 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %5 sınırını aşmasının sebep olduğu volatilite FED’in işinin bir kısmını yapmış ve dolayısıyla daha fazla sıkılaştırma önlemine olan ihtiyaç azalmış olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre eylül ayı itibariyle ABD enflasyonu %3,7 seviyesinde ve bu oran FED’in %2’lik enflasyon hedefine oldukça uzak. Söz konusu durum yüksek faizlerin daha uzun süre piyasalarda hüküm süreceği ve Amerikan ekonomisini resesyona sürükleyeceği yönündeki yatırımcı endişelerini de destekliyor.

Bloomberg’ün son yatırımcı anketleri gelecek 12 ay için resesyon beklentilerinin %55’e ulaştığını gösterdi. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasa yatırımcıları ise FOMC’nin bir sonraki toplantısında politika faizlerini sabit tutması senaryosuna %97 gibi yüksek bir ihtimal veriyor. Ancak vadeli piyasa yatırımcılarının bir sonraki FOMC toplantısı için faiz artışı öngörüsü ise %29. Dolayısıyla FED yöneticilerinin yaptığı açıklamalar piyasaların gidişatı ile ilgili önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

Insider’ın haberinde FED yöneticilerinin son toplantıdan bu yana para politikasına dair yaptığı açıklamalar derleniyor:

Para politikası hakkındaki görüşler

1. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker (16 Ekim):

“Ekonomik verilerde gördüğüm ve bağlantılarım üzerinden duyduğum keskin bir politika değişikliği yok. Oranları bulunduğu yerde tutabileceğimiz bir noktada olduğumuza inanıyorum.”

2. FED Başkanı Jerome Powell (19 Ekim):

“Ekonomik büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde veya işgücü piyasasındaki sıkılığın artık gevşememekte olduğuna dair ek göstergeler enflasyon konusundaki daha fazla ilerlemeyi riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir.”

3. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic (20 Ekim):

“İnsanları hâlâ %3,7’de olan enflasyonun ne olduğuna odaklamaya çalışıyorum. Bizim hedefimi 2. Politika duruşumuzda herhangi bir gevşeme düşünmeden önce %2’lik enflasyon hedefine çok daha fazla yaklaşmamız gerekiyor.”

Finansal koşullara ilişkin görüşler

4. FED Başkanı Jerome Powell (19 Ekim):

“Finansal koşullar son aylarda önemli ölçüde sıkılaştı ve uzun vadeli tahvil getirileri bu sıkılaştırmada önemli bir itici faktör oldu. Bu gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyoruz zira finansal koşullardaki kalıcı değişikliklerin para politikasının izleyeceği yol üzerinde etkileri olabilir.”

5. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari (10 Ekim):

“Daha yüksek uzun vadeli getirilerin, enflasyonu düşürme açısından bazı görevleri bizim için yapması kesinlikle mümkün. Ancak, bu yüksek uzun vadeli getiriler, ne yapacağımıza dair beklentiler değiştiği için daha yüksekse, o zaman bu getirileri korumak için beklentileri takip etmemiz gerekebilir.”

6. Dallas FED Başkanı Lorie Logan (9 Ekim):

“Uzun vadeli faiz oranları, daha yüksek vadeli primler nedeniyle yüksek kalırsa, federal fon oranını yükseltmeye daha az ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte, ekonomideki gücün uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın arkasında olduğu ölçüde, FOMC'nin daha fazlasını yapması gerekebilir."

Enflasyon beklentileri ve istihdam piyasası

7. FOMC Üyesi Christopher Waller (18 Ekim):

“Enflasyonun düşmeye devam edeceğini beklemek için bazı temeller olsa da yakın geçmişte birçok kez bir dizi iyi enflasyon raporunun buharlaştığını gördüğümüzü daha önce defalarca yaptığım gibi hatırlatmama izin verin. Bu nedenle, enflasyonun yüzde 2 hedefine yönelik doğru bir yörüngede olduğuna dair daha net göstergeler için önümüzdeki birkaç raporu izleyeceğim.”

8. Boston FED Başkanı Susan Collins (12 Ekim):

"Oranların kısıtlayıcı bölgede olmasıyla birlikte, bordro büyümesinin ve daha genel olarak ekonomik faaliyetin önümüzdeki aylarda yavaşlamasını bekliyorum."

Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?

 

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli

 

Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)