E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeleceğin bankaları bugünün borsasına yenildi---

Geleceğin bankaları bugünün borsasına yenildi

Geleceğin bankaları bugünün borsasına yenildi
04 Ocak 2023 - 15:25 borsagundem.com

Fintek hisseleri geçen yıl hem finans hem de teknoloji hisselerinden daha zayıf performans gösterdi. Silikon Vadisi’ni yöntemleriyle bankacılık yapmayı vadeden şirketler pandemi dönemindeki zirve günlerini mumla arıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans alanını kökünden değiştireceğine inanılan geleceğin bankaları bugünün piyasalarına ayak uyduramadı. Silikon Vadisi yönteminde kredi verme, yatırım ve ödeme işlemleri getirme vizyonlarına sahip finansal teknoloji (fintek) şirketleri uzun zamandır finans sektörünü heyecanlandırıyor. Ancak fintekler 2022’de hem finans hisse senetlerinden hem de teknoloji hisselerinden çok daha düşük performans gösterdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre yükselen faiz oranlarına karşı kırılgan bir yapıya sahip olan fintek firmaları pandemi döneminde piyasada oluşan desteğin de ortadan kalkmasıyla zor bir dönem geçirdi. Her ne pahasına olursa olsun büyümeye odaklanan fintek şirketleri gözden düştü.

Fintek şirketlerinin performansını izleyen Global X Fintek ETF’si 2022 yılını %52’lik düşüşle kapattı. Buna karşın S&P 500 Endeksi’ndeki finans sektörü hisselerini izleyen SPDR Finans Sektörü Fonu %12, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %33 düştü.

Diğer fintek odaklı fonlar ve endekslerse daha kötü performanslar gösterdi. Ünlü fon yöneticisi Cathie Wood’un Shopify, Block ve Coinbase Golabal gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapan ARK Fintek İnovasyon ETF’si 2022’de %65 düştü. Finans sektöründe ‘yıkıcı etkiye’ sahip olması beklenen fintek şirketlerinin performansını izlemeyi amaçlayan F-Prime Fintek Endeksi aralık ayının sonuna kadar %71 düştü. Endeksteki 60 fintek şirketinin 6’sının (Affirm, Dave, Doma, Opendoor, Root ve Upstart) hisse değeri 2022 yılında %90’un üzerinde düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın 2022 yılında 40 yılın zirvesine yaklaşan enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesi büyümeye odaklanan tüm şirketlerin hisselerinde satış dalgasına yol açtı. Yüksek faiz oranları yatırımcılara istikrarlı getiriler için paralarını koyabilecekleri daha risksiz seçenekler sundu.

Ancak WSJ haberine göre yüksek faizler bilançoları nedeniyle fintek firmaları için ek bir zorluk oluşturdu. Affirm ve Upstart gibi kredi kuruluşları müşterilerine verdikleri kredileri finanse edebilmek için bankalara ve para yöneticilerine güveniyorlar. Geleneksel yöntemleri kullanmayan tüketici kredisi kuruluşları faiz artışlarıyla birlikte krediler için daha fazla para öder hale geldi. Bu da finteklerin marjlarını sıkıştırdı ve hatta bazı küçük oyuncuları sektörden çıkmaya zorladı.

Birçok fintek şirketi pandemi sırasında ortaya çıkan geçici piyasa desteklerini kalıcı olarak algıladı. Bu yanlış anlama nedeniyle Paypal ve Shopify gibi firmalar 2020 ve 2021’de internetten yapılan yüksek alışveriş hacminin ilelebet devam edeceğini düşündü. Geçtiğimiz yıl rüzgarın tersine dönmesiyle şirketler harcamalarını kısmak zorunda kaldı. 2021 yılında ticaret hacimlerinin yüksek kalacağı beklentisiyle binden fazla çalışanı işe alan Robinhood Markets yatırımcı ilgisinin azalmasıyla birlikte yeni çalışanların çoğunu işten çıkardı.

Bir zamanların yüksekten uçan fintek girişimleri yatırımcılara sürekli olarak para kaybettiriyor.

Fintek firmalarını izleyen bağımsız araştırma firması MoffettNathanson’ın Analisti Eugene Simuni aralık ayında paylaştığı bir notta, "Yatırımcılar yüksek büyüme gösteren ancak kârsız iş modellerine karşı giderek daha temkinli davranıyorlar. Son birkaç çeyrekte kapsama alanımızdaki yüksek büyüme gösteren firmalar, eylemlerinde ve yorumlarında kârlılık artışına giderek daha fazla öncelik veriyorlar" açıklamasına yer verdi.

 

Teknoloji hisselerinde geri dönüş için henüz erken

 

Borsalar büyük yükselişe hazır mı?

 

Risk iştahında toparlanma devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ04 Ocak 2023 16:18

    BANKALAR UZUN VADELİ YATIRIM AMACI OLMAYIP VURKAÇ YATIRIM ARACIDIR.MEHMET AKDERE NİN YAPTIĞI GİBİ.