E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFon yöneticileri bu yıl yatırımcılarına kazandırdı---

Fon yöneticileri bu yıl yatırımcılarına kazandırdı

Fon yöneticileri bu yıl yatırımcılarına kazandırdı
19 Eylül 2023 - 15:57 borsagundem.com

Morningstar’ın yayınladığı son rapora göre aktif fonlar bu yıl pasif fonlara göre daha iyi performans verdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırım uzmanları tarafından aktif olarak yönetilen borsa yatırım fonları ve ETF’ler haziran ayı sonu itibariyle son 12 ayda pasif fonlara göre daha başarılı bir performans gösterdi.

Financial Times’ın haberine göre Morningstar’ın araştırması aktif fonların yüzde 57’sinin pasif fonlara göre daha yüksek getiri sağladığını ortaya koydu. Aralık 2022’de sona eren takvim yılında ise bu oran yalnızca yüzde 43 seviyesindeydi.

Chicago merkezli araştırma firması aktif fonları yatırım yapılabilir pasif fonların net getiri performansını yansıtan bir pasif fon endeksine göre değerlendirerek ölçüm yapıyor. Analizler ayrıca bir aktif fona yapılan ortalama bir dolar yatırımı ile bir pasif fona yapılan ortalama yatırımı ölçerek aktif fonunun başarısını fon işletim ücreti üzerinden de karşılaştırabiliyor.

Morningstar raporu ayrıca başarılı aktif fonların sağladığı olağanüstü getirilerle pasif fon rakiplerinin sağladığı ortalama getirileri de karşılaştırdı. Raporda yatırımcılara başarılı bir fon yöneticisi tercihinin yüksek getiri veya zarar etme bağlamında ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğine dikkat çekildi

Araştırma şirketi tarafından izlenen neredeyse tüm kategorilerde aktif fonlar pasif rakiplerine göre daha iyi performans gösterdi. Kurumsal tahvil fonlarında ise sabit bir seyir görüldü.

Morningstar raporuna göre pasif yatırım fonlarının sadece yüzde 40’ı haziran ayının sonuna kadar olan 12 ay boyunca aktif fonlara göre daha iyi performans verebildi.

Analiz sürecinde toplamda 17 trilyon dolarlık varlığı yöneten 8.212 fon ve ETF incelendi. Söz konusu rakam 30 Haziran itibariyle ABD fon piyasasının %55,9’unu oluşturuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre aktif fonlar borsa yatırım fonlarında gerçek fon yöneticileri tarafından yönetilen fonlar anlamını taşıyor. Bu fonların daha iyi performans gösterebilmesi için gerçek fon yöneticileri tarafından yönetilmesi fon işletim ücretlerini de daha masraflı hale getiriyor.

Pasif fonlar ise belirli bir endeksi veya sektörü izleyen fonlar anlamını taşıyor. Bu tür fonların yılın belli aralıklarında nadiren düzenlenmesi ve hedeflenen endeksin veya sektörün performansını takip etmesi fon işletim ücretlerini de daha ucuz hale getiriyor. Ancak piyasaların genelinde bir düşüş olması halinde pasif fonlar da takip ettikleri kriterlerle birlikte yatırımcısına para kaybettirebiliyor.

Citi: Nasdaq 100'de daha fazla kayıp yaşanacak

 

Korku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?

 

Cramer’ı takip eden fon kepenkleri indiriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)