E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch Rating'den not değerlendirmesi---

Fitch Rating'den not değerlendirmesi

Fitch Rating'den not değerlendirmesi
07 Ocak 2014 - 12:50 borsagundem.com

'Türkiye'deki politik kriz ısrarcı, kalıcı zorlukları ön plana çıkarıyor'

Fitch Ratings, Türkiye'deki politik krizi piyasa reaksiyonunun yurtiçi şokların yatırımcıların ülkenin kredibilitesine yönelik algılamalarına zarar verme kapasitesini ön plana çıkardığını bildirdi.
Fitch, yaşanan krizin Türk finansal varlıklarını elde tutmak için yatırımcı primini yükselttiğini, Türkiye'nin büyük cari işlemler açığına yeniden odaklanılmasına yol açtığını ve Türk lirasını ABD doları karşısında rekor düşük seviyelere ittiğini  vurguladı.
Bu gelişmelerin Türkiye'nin BBB- olan kredi notunu etkilemediğini belirten Fitch, net sermaye girişine bağımlılığı ve yatırımcı güveninde kırılganlığın ana kredi notu zayıflıkları olmaya devam ettiğini ifade etti. Fitch, Ekim ayı8nda kredi notlarını teyit ederken kamunun düşün borç oranını, güçlü bankacılık sistemini ve göreceli olarak derin yurtiçi sermaye piyasalarını, dinamik  özel sektörü dikkate aldıklarını hatırlattı.  
Cari krizin çok değişken olmaya devam ettiğini ve makroekonomik görünüm üzerinde henüz kayda değer bir etki yaratmadığını belirten  Fitch, Mart ayında yapılacak yerel seçimler ve Haziran ayında yapılacak  Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde daha fazla politik ve sosyal  gerilimin muhtemel olduğuna da vurgu yaptı. Fitch, yolsuzluk  skandalının uzaması halinde, bunun hükümetin ekonomik istikrarı sürdürmek için politika tedbirlerini zamanında alma kabiliyetini baltalayacağını belirtti.
Piyasanın politik risk algılamalarının azalma işaretleri göstermediğini belirten Fitch, bunun TCMB üzerinde faiz artırımı  baskısının devam etmesine yol açacağını vurguladı. Fitch, bu güne kadar makroihtiyati tedbirlerin cari işlemler açığı ve enflasyonun sınırlanmasında yeterli olmadığını da hatırlattı.
Faizde bir artırımının net sermaye girişinde ciddi bir açığın oluşmasının önüne geçeceğini, beklentilerden daha sert bir cari işlemler açığı düzeltmesinin ekonomik büyümeyi çökertmesi riskini  azaltacağını vurgulayan Fitch, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 4 civarında, 2014 yılında yüzde 3,2 büyümesini beklediklerini de  hatırlattı.
TCMB'nin döviz piyasasına müdahalesinin sonsuza kadar devam edemeyeceğini ve zayıf kurun döviz riski olan Türk şirketleri için  bir tehdit yarattığını ifade eden Fitch, Ekim ayında ifade ettikleri  gibi Türk otoritelerin daha yıkıcı yoklardan kaçınmak için politika  ayarlamasına gideceklerini düşündüklerini vurguladı.
Hükümet ve yargı arasındaki gerginliklerin kurumsal bütünlük üzerinde gerilim yaşattığını belirten Fitch, bu olayların BBB- notu  ile uyumlu olmadığını, bu gelişmelerin Türkiye'nin kredibilitesini zayıflatma kapasiteleri olduğunu da ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İYİ DÜŞÜNÜN DERİM.08 Ocak 2014 02:25

    TABİKİ KÖTÜ NOT VERMİYECEK OKADAR aptallarmıki YOKSA BORSALAR AŞŞAĞI GELDİĞİNDE ADAMLARI BİR KURUŞ MAL BİLE SATAMAZLAR BÖYLE KONUŞARAK YAVAŞ YAVAŞ MALLARIDA İTELİYORLAR.BENDEN SÖYLEMESİ.

  • ky07 Ocak 2014 18:16

    şu anda develüasyon yok sanki kur nerelere gitmiş...illa ki merkez bankası başkanın çıkıp develüasyon oldu demesine gerek yok... türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke bu ülkede petrol de yok iki yakamız bir araya gelmez...

  • turgut07 Ocak 2014 17:40

    birileri türkiyenin kalkınmasını hazmedemedi ,çünkü çok yönlü saldırı var !!ve 2000 yılları yaş itibari ile hatırlayanlar vardır belki aramızda her fırsatta develüasyon sürekli borçlanma bi hafızamızı geri getirin bakalım.!!!