E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed piyasayı ters ayakta yakalatabilir---

Fed piyasayı ters ayakta yakalatabilir

Fed piyasayı ters ayakta yakalatabilir
27 Aralık 2015 - 12:41 borsagundem.com

Deutsche Bank analisti Konstam, Fed'in Mart ayında faiz artırımına giderek tahvil piyasasını ters ayakta yakalatabileceğini kaydetti

Tahvil traderları tatil sakinliğinin tadını çıkarmalı. Eğer Deutshe Bank AG'deki analistler haklı çıkarsa, piyasanın önünde çok fazla volatilite var.

Fed'nin 16 Aralık'ta 2006'dan bu yana ilk kez sıkılaştırmaya giderek, sıfır seviyesi yakınındaki gösterge faizi hafif de olsa artırabilmesinin ardından, ABD Hazine tahvillerinin faizleri fazla hareket etmedi. Şimdi, traderlar, düşük enflasyon ve yavaş küresel büyümenin politika yapıcıları 2016'da faizi yavaş bir şekilde artırmaya yöneltmesini bekliyor.

New York'ta Deutsche Bank'ın faiz araştırma küresel başkanı Dominic Konstam'a göre, sakinlik fazla sürmeyecek. Konstam, Fed'in faizi Mart ayında artırarak tahvil traderlarını ters ayakta yakalatacağını düşünüyor. Bu da, Konstam'a göre, 2013 yılında Fed'in tahvil alımlarına son vereceğini işaret etmesinin Hazine tahvillerinde sert satış getirdiği dönemde görülen piyasa "öfkesinin" (tantrum) küçük ölçekli bir versiyonunu tetikleyebilir.

Konstam, "Biz bunu 'yavru öfke' olarak adlandırıyoruz," dedi ve "Fikir, Fed'in faiz artırımının bir miktar yumuşak görüneceği şeklinde ve ardından faizin yüzde 1'e yükselmekte olduğunu göreceksiniz. Bu piyasalar için çok fazla bir baskı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Goldman Sachs Group Inc.'nin ardından ABD'de faiz işlemlerinde ikinci en büyük paya sahip Deutsche Bank'ın bu uyarısı, Hazine tahvilleri piyasası volatilitesinin azalmakta olduğu yolundaki beklentiler ile birlikte geldi. Opsion fiyatları yoluyla ima edilen volatiliteyi gösteren Bank of America Merrill Lynch'in MOVE endeksi geçen hafta 66.02 ile Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Noktasal Grafik
Fed'den gelen ilk sinyaller, politika yapıcıların faizi traderların beklediğinden daha hızlı artırabileceğini işaret ediyor. Fed yetkililerinin faizin gelecekte nerede olacağına ilişkin tahminlerinin medyanını gösteren noktasal grafik, gösterge faizin gelecek yılın sonunda yüzde 1.375 seviyesinde olacağını gösteriyor. Bu, dört adet 25 baz puanlık faiz artırımını işaret ediyor. Pazartesi günü, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart da Fed'in 2016 yılında dört faiz artırımı yapacağını işaret etti.

Vadeli işlemlerde fiyatlar, Fed'in bu zaman çizelgesini satın almıyor. Bloomberg'in derlediği verilere göre, piyasa 2016'da iki faiz artırımı olmasını bekliyor. Traderlar, Fed'in Nisan toplantısında ya da daha önce faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 56 olarak görüyor. Bu diyatlama, bir sonraki artırımın ardından fed fonları faizinin FED'in hedef aralığının orta noktasında işlem göreceği varsayımına dayanıyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geçen hafta dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı artarak yüzde 2.24'e çıktı. Kasım 2025'te vadesi dolacak yüzde 2.25 faizli tahvilin fiyatı 10/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.13 dolar düşerek 100 2/32'ye indi.

Hasar
Fed'in en son Hazine tahvil piyasası öfkesini tetiklediğinde, Bank of America endekslerine göre, tahvil piyasalarında küresel anlamda yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık bir erimeye sebep oldu. Konstam bu kez aynı büyüklükte bir hasar beklemiyor ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin gelecek yılın ortalarına doğru yüzde 2.75 civarında zirve yapacağını öngörüyor.

Bunun ardından, Konstam, Fed'in finasan koşulların çok fazla sıkılaştırılıp sıkılaştırılmadığını anlayabilmek için, faiz artırımlarını durduracağını tahmin ediyor. Knstam, b durumun, Hazine yahvilleri üzerindeki baskının azalmasına ve faizlerin yıl sonuna kadar mevcut seviyelere düşmesine neden olacağını ifade etti.

Mitsubishi UFJ Securities USA Inc. kıdemli Hazine traderı Thomas Roth, ABD Hazine tahvillerinde yukarı yönlü tutum alma konusunda fazla istekli olmadığını söyledi. Roth, tahvil piyasasının çok kayıtsız olduğunu ve faiz duyarlılığının bir göstergesi olan düşük kuponlar ve uzun vadeden oluşan riskli kokteyli fazla kaale almadığını sözlerine ekledi.

Roth, "İnsanlar rahat hissediyorlar, zira faizin son durağının düşük olacağını düşünüyor, yani bu Fed'in faizi daha önceki sıkılaştırma çevrimlerindeki kadar yükseltmeyeceği anlamına geliyor," dedi ve "Bu olabilir, ancak benim almak istediğim bir pozisyon değil" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)