E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFED kararı sonrası altın neden yükseldi?---

FED kararı sonrası altın neden yükseldi?

FED kararı sonrası altın neden yükseldi?
27 Temmuz 2023 - 15:43 borsagundem.com

FED’in faiz artışı sonrası küresel altın fiyatlarında önemli bir yükseliş görüldü. Uzmanlarsa FED’in son faiz artışının ‘gereksiz’ olduğunu ve altının mevcut seviyesinin ‘istisnai’ görüldüğünü belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günkü faiz kararının ardından altın vadelileri de yükselişe geçti. FED’in 25 baz puanlık faiz artışı beklentiler dahilinde olsa da FED’in yeni faiz artışları için kapıyı açık tutması yatırımcıların gözünden kaçmadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in çeyrek puanlık faiz artışlarıyla politika faizlerini %5,25 ile %5,5 aralığına getireceği yatırımcılar tarafında halihazırda satın alınmıştı. Faiz artışıyla birlikte politika faizleri 22 yılın zirvesine ulaştı. Ancak yatırımcılar daha çok FED yönetiminden gelen açıklamalara odaklandı.

FED toplantısı sonrasında yapılan resmî açıklamada State Street’in Baş Altın Stratejisti George Milling-Staley’e göre FED’in bir sonraki toplantıda faizleri sabit tutacağına dair hiçbir ipucunun verilmemesi dikkat çekti. Milling-Staley’e göre para politikasının değişeceği ve faizlerin düşürüleceği konusunda da hiçbir rehberlik sağlanmaması da önemliydi.

FED’in gelecekteki uygulamalarına yönelik bu ek rehberliğin eksikliğiyle birlikte altın fiyatları da etkilendi. Milling-Staley açıklamanın hemen ardından altın fiyatının ons başına 10 dolardan fazla yükseldiğine işaret etti.

Ağustos ayına yönelik vadeli küresel altın fiyatları elektronik ticarette ons başına 1.976,30 dolardan FED açıklaması sonrası 1.979,90 dolara kadar tırmandı. Dow Jones verilerine göre bu 20 Temmuz tarihinden itibaren en büyük gün içi hareketi işaret ediyor.

Uluslararası altın fiyatları için belirleyici nitelikte olan COMEX’te fiyatlar FED açıklamasının ardından 6,40 dolar yükseldi.

Daha yüksek faiz oranları ABD Doları için destek sağlayabilir ve altını diğer alıcılar için daha pahalı hale getirebilir. Bu nedenle genellikle faiz artışları sonucu yatırımcıların altın yerine getirisi yüksek tahvilleri tutması beklenebilir. Ancak çarşamba günü piyasalarda yaşanan durum böyle değildi.

FED açıklamasından iki saat sonra küresel para birimlerine karşı doların değerin ölçen ICE Dolar Endeksi %0,4 geriledi. Dolardaki bu güç kaybı altın fiyatlarını da destekledi. Salı günü %3,911’de seyreden 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri çarşamba günü %3,857 seviyesine kadar geriledi.

GraniteShares’in Kurucu CEO’su Will Rhind FED’in mayıs ayındaki son faiz artışından bu yana çok bir şeyin değişmediğini ve bu faiz artışının “bir miktar gereksiz” görüldüğünü söyledi. FED haziran ayında politika faizlerini sabit tutmuştu.

Rhind “Bu döngünün son faiz artışını çok net olarak görebileceğimize inanıyoruz” diyor. Amerikan enflasyonu geçen yılki son 22 yılın en yüksek seviyesinden haziran ayında %3’e kadar geriledi. Rhind FED’in aciliyet hissiyatının geçmişteki toplantılara göre çok daha düşük olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

CEO FED’in dikkat çektiği istihdam piyasasının da geçen yıla göre çok daha zayıfladığının altını çiziyor. ABD hükümeti temmuz ayı istihdam rakamlarını 4 Ağustos’ta paylaşacak.

FED veri odaklı politikalarını sürdüreceğini açıklasa da, piyasalar Rhind’e göre “düşük faiz oranlarına gidiş yolu ve kontrol altına alınmış enflasyon beklentileri için temkinli bir iyimserlik” gösteriyor.

FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısında merkez bankasının bir sonraki adımı enflasyon, istihdam ve ekonomik büyüme için yeni verileri değerlendireceğini söyledi ve tüm seçeneklerin açık olduğunu tekrar tekrar söyledi.

Powell, ekonomik verilere bağlı olarak, FED’in Eylül ayında yeni bir faiz artırımı yapılmasının veya faizlerin sabit kalmasının "kesinlikle mümkün" olduğunu söyledi.

Gold Newsletter Editörü Brien Lundin’e göre genel olarak FED yatırımcıları yeni bir faiz artışı konusunda merak içerisinde bıraktı. Lundin, “Bu cevap ne olursa olsun, piyasalar ve özellikle altın, bu faiz artırım döngüsünün esasen zirveye ulaştığını kabul etmiş görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Lundin, “Döngünün olumsuz tarafının kaçınılmaz olduğu ve sadece zamanlamanın söz konusu olduğu göz önüne alındığında, altının mevcut seviyeleri, istisnai bir değeri temsil ediyor gibi görünüyor” dedi. Lundin altının bu ayın başlarında dip yaptığını ve faizlerdeki düşüşle birlikte yeni diplerin değerlendirilebileceğini söyledi.

 

Güçlü ABD büyümesi euroyu zayıflattı

 

FED’in faiz artışından kazananlar ve kaybedenler

 

Ons altında 'zayıf dolar' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)