E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faiz rotasını değiştirecek mi?---

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

FED faiz rotasını değiştirecek mi?
11 Ağustos 2023 - 14:04 borsagundem.com

Beklentilerin altındaki temmuz ayı Amerikan tüketici fiyat endeksi ABD’de sıkı para politikasının işe yaradığını gösterdi. FED’in üzerindeki baskıların azaldığını belirten uzmanlar eylül toplantısında yeni faiz artışı beklemiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonu 13 aydan sonra ilk deva temmuz ayında yeniden yükselişe geçti. Ancak söz konusu yükseliş ekonomistlerin beklentilerinin altındaydı. Perşembe günü açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla olan mücadelesinin doğru yönde gittiğini kanıtlar nitelikteydi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıllık bazdaki enflasyon %3,2 olarak kayda geçti. Dow Jones anketlerinde ekonomistlerin beklentileri ise yıllık %3,3 seviyesindeydi.

YahooFinance’in haberine göre EY-Parthenon Kıdemli Ekonomisti Lydia Boussour konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Temmuz ayı TÜFE raporu enflasyon baskılarının azaldığına dair daha ikna edici kanıtlar sundu” ifadelerine yer verdi.

Enerji fiyatlarındaki artış manşet enflasyonun temmuz ayında yeniden yükselmesinde etkili oldu. Gıda ve enerji fiyatları gibi değişken fiyat kalemlerinin dışarıda tutulduğu, FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek enflasyona bakıldığında ise enflasyonun Ekim 2021’den bu yana en yavaş hızda yükseldiği görüldü. Çekirdek enflasyon temmuz ayında yıllık bazda %4,7 artarak haziran ayındaki %4,8’lik artışın gerisinde kaldı. Haziran 2022’de ise çekirdek enflasyon %5,9’a kadar yükselmişti.

Aylık bazda çekirdek TÜFE’deki artışın iki aydır %0,2 oranında yükseldiği görüldü. Şubat 2021’den bu yana ilk kez çekirdek enflasyondaki artış iki ay üst üste sadece %0,2 arttı. Enflasyon rakamlarının ardından Amerikan hisse senetleri de yükselişe geçti.

Bank of America’nın ABD Ekonomisti Stephen Juneau raporun ardından yaptığı açıklamada, “Bu rapor cesaret vericiydi. Çekirdek enflasyonda görülen ardışık büyüme daha düşük eğilim göstermeye devam ediyor. İkinci el otomobil fiyatlarındaki düşüşler göz önüne alındığında ağustos ayında yeni bir düşüş görmek de bizleri şaşırtmayacaktır. Aylık enflasyonun inişli çıkışlı bir seyir izlemesi hâlâ muhtemel olsa da mevcut dezenflasyonun ‘sahte’ olmadığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

FED’in uzun yıllardır takip ettiği bir diğer gösterge olan barınma maliyetlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da aylık bazda %0,2 arttı. Boussour’a göre bu oran yılın başındaki %0,4 ila %0,5 arasındaki seviyelerden çok daha düşük.

BofA ekonomisti, “FED yetkilileri bu rapora dezenflasyonist yöne atılan bir adım olarak bakacaktır. Ancak enflasyon hâlâ %2 hedefinden çok uzakta. FOMC (ABD Federal Açık Para Komitesi) şahin görünümünü koruyacak ve eğer veriler haklı gösterirse yeni bir faiz artışı için kapıyı açık tutacaktır” dedi.

Çekirdek enflasyonun hafiflemesi işgücü piyasasının soğuma işaretleri gösterdiğini belirten diğer ekonomik verilerle beraber geldi. Son veriler Amerikan ekonomisinin temmuz ayında 187 bin yeni istihdam eklediğini gösterdi. Bu rakamlar Aralık 2020’den bu yana en yavaş iş piyasasını işaret ediyor. ABD Çalışma Bakanlığı’nın perşembe günü paylaştığı haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise ağustos ayının ilk haftasında bir ay içerisindeki en yüksek seviyesine ulaştı.

Tüm bu veriler bir arada değerlendirildiğinde yatırımcıların FED’in eylül toplantısında faizleri artırmayacağı düşüncesinden neredeyse emin oldukları görülüyor. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in faiz oranlarını eylül ayında sabit tutmasına %90 ihtimal veriyor.

Jefferies ABD Ekonomisti Thomas Simons FED’in bu faiz artırımlarını bitirip bitirmediğinin en büyük merak konusu olmaya devam ettiğini söyledi. Simons, “FED, enflasyonu hedef noktaya geri döndürmek için yapılması gereken daha fazla işi olduğuna dair sinyaller vermek konusunda tutarlı davranmıştır. Bununla birlikte, daha fazla faiz artışı önermek yerine, enflasyonu hedefledikleri bölgeye düşürmek için kısıtlayıcı bölgedeki politikalarda daha fazla zaman geçirmeye ihtiyaç duyduklarını düşünüyor gibi görünüyorlar" ifadelerine yer verdi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic: FED yüzde 2 enflasyon hedefi için çok çalışıyor

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Yumuşak iniş senaryosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)