E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Başkanı Yellen ne mesaj verecek---

Fed Başkanı Yellen ne mesaj verecek

Fed Başkanı Yellen ne mesaj verecek
02 Aralık 2015 - 16:33 borsagundem.com

Piyasalar, Fed Başkanı Yellen'ın art arda yapacağı konuşmaları bekliyor

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, kur tarafına ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ve Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin etkili olacağını vurguladı.
Aysun Göksu Foreks'e yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Janet Yellen'in Kolejler Arası Fed Şampiyonası'nın Washington'daki Ulusal Finalleri'nde yaptığı açılış konuşmasında para politikalarına dair bir açıklamada bulunmadığını, ancak Yellen’ın bugün TSİ 19:25’de ve yarın ABD Kongresi’nde bir konuşma yapmasının beklendiğini ifade ederek, "Diğer taraftan Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart’ın bugün yaptığı değerlendirmede şahin tonda açıklamalarda bulunduğunu görüyoruz. Ek olarak Lockhart’ın açıklamaları ile eş zamanlı olarak ABD özel sektör tarım dışı istihdam verisi de 190 bin olan beklentilerin üzerinde 217 bin artış kaydetti" diye konuştu.
Göksu, yaşanan bu gelişmeler ile Dolar/TL paritesinin 2.89 seviyesinin üzerine yükseldiğinin görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Fed Başkanı Yellen’ın bugün ve yarın yapacağı açıklamalarda, 15-16 Aralık tarihlerinde yapılacak Fed toplantısında faiz artışı yapılacağı beklentisini canlı tutacak bir değerlendirmede bulunması,
kurda yükselişi destekleyebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda kurda 2.92-2.9350 aralığında fiyatlamalar görebiliriz.
Yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB), toplantısının piyasalar açısından kritik önem taşıdığını biliyoruz. Ancak ECB Başkanı Mario Draghi’nin parasal teşvikin miktarı ve zamanlamasının Aralık ayında yapılacak toplantıda değerlendirileceğini söylemesi ile teşvikin miktarının artırılabileceği beklentisi piyasalarda bir süredir fiyatlanıyor. Yarın yapılacak toplantıda ECB’nin teşvik tutarını artırma yönünde karar alması Türk Lirası varlıklarında pozitif etki yaratabilir. Bu da kurda aşağı yönlü hareketlere sebep olabilir. Ancak piyasada beklentiler daha önce fiyatlandığı için ve en önemlisi kur tarafına daha çok Fed’in faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi takip edildiğinden ECB kararının etkisi kurda sınırlı kalabilir. Yatırımcılar CME Group'un 30 günlük Fed faiz vadeli işlemlerine dayanan analizine göre Fed'in neredeyse yüzde 80 ihtimalle Aralık ayında faizleri artıracağını düşünüyor. Yatırımcıların Aralık artırımına bu derecede inanması Yellen için de zafer anlamına geliyor. Fed başkanı Ekim ayındaki toplantıda ABD'de faizlerin bu yıl içinde artırılabileceği hakkında şüpheler taşıyan yatırımcılarla karşı karşıyaydı."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)