E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Başkanı Powell, piyasaları ikna etmeye çalışacak---

Fed Başkanı Powell, piyasaları ikna etmeye çalışacak

Fed Başkanı Powell, piyasaları ikna etmeye çalışacak
19 Ekim 2023 - 10:43 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı konuşmada, piyasalara faiz oranlarının geleceğiyle ilgili ipuçları vermesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıldan bu yana devam eden rekor faiz artırımlarının ardından Fed, enflasyondaki iyileşmeyi de dikkate alarak iki kez duraklamaya gitti. Yatırımcılar, Fed’in Kasım ayında da faizleri sabit tutmasını bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kasım ayında yapacağı toplantıdan önce bugün konuşacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın söyleyecekleri piyasalar için oldukça önemli olacak.

Piyasaları ikna etmeye çalışacak

Cnbc’den Jeff Cox’un haberine göre, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bugün New York Ekonomi Kulübü'nde önemli bir politika konuşması yapacak ve burada merkez bankasının enflasyonu düşürmeye devam edeceği konusunda piyasaları ikna etmeye çalışacak.

Enflasyon rakamları son zamanlarda iyileşiyor, ancak Hazine getirileri artıyor ve para politikasının nereye gidebileceğine dair çelişkili mesajlar gönderiyor. Piyasalar büyük ölçüde Fed'in faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor ancak yetkililerin hem mevcut koşulları hem de uzun vadeli eğilimleri nasıl gördüklerine ilişkin teyit ve açıklama için Powell’ın söyleyeceklerine dikkat kesilmesi bekleniyor.

Wilmington Trust'ın baş ekonomisti Luke Tilley, “Powell her zaman, anlaşılır nedenlerle, uyanık kalmaları gerektiği yönündeki anlatıyı beslemeye yardımcı olan gerekçelere geri dönüyor. Ben sadece ekonominin gücünden ve tüketicinin üçüncü çeyrekteki şaşırtıcı gücünden enflasyon riski olarak bahsetmeye devam etmesini bekliyorum. Bu, uyanık kalma konusunda konuşmaya devam etmek için yeterli bir cephane gibi gözüküyor” diyor.

Bekle, izle ve gör

Aslında Tilley, Powell'ın mesajının üç bölüme ayrılmasını bekliyor. Tilley bunları, Fed'in faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmesi gerektiği ve bunu yaptığı; mevcut tartışmanın bir parçası olan bir zirve seviyesi bulması gerektiği; ve enflasyonun yüzde 2 hedefine geri dönmesi için oranların daha ne kadar süre bu kadar yüksek kalması gerektiği şeklinde sıralıyor.

Tilley, “Aslında nihai hedefleri finansal koşulları sıkı tutarak enflasyonun düşmesini sağlamak. Powell, bir sonraki Fed faiz kararı olan 1 Kasım’daki toplantıda güvercin olsa bile bu çerçeveyi kullanarak, şahinliğini faizleri ne kadar yüksek tutabileceğine ilişkin üçüncü soruya kaydıracak” diyor.

‘Daha uzun süre daha yüksek’ kalıbı son günlerde resmi olmayan bir slogan haline gelmiş durumda. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da bu hafta başında bu terimin kendisine ne hissettirdiğini dile getirdi. Harker, gelen verilerin etkilerini değerlendirirken faiz artırımlarının en azından yakın gelecekte ertelenmesini savunan, bu ayın başında konuşan başkan Philip Jefferson ve Çarşamba günü konuşan Christopher Waller'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Fed yetkilisinden biriydi.

Waller, Fed'in faiz oranlarıyla ilgili harekete geçmeden önce ‘bekle, izle ve gör’ stratejisini izleyeceğini söyledi. Harker’ın mesajı enflasyonla mücadelede rehavete kapılmama yönündeki uyarılarla dolu olsa da Powell’ın da bugün bu koroya katılması bekleniyor.

Zafer ilanı yok, şahin duruşa devam

LPL Financial baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Powell kendisini yatırımcılara tarafsız bir lider olarak sunmalı ve diğerlerinin daha agresif olmasına izin vermeli. Zafer ilan etmeyecekler ve Powell'ın biraz şahin konuşmaya devam etmesinin bir nedeni de bu” diyor.

New York Fed Başkanı John Williams da dün bu bağlamda bir miktar ilerleme katetti ve Fed'in enflasyonla başa çıkmak için ‘kısıtlayıcı politika duruşunu bir süre daha sürdürmek zorunda kalacağı’ şeklindeki tanıdık sloganı tekrarladı.

Diğer konuşmacılara benzer şekilde Powell da Fed'in gösterge borçlanma faizini 11 kez toplam 5,25 puana yükselttiği çok daha agresif bir yolun ardından veriye dayalı odağını muhtemelen yineleyecek. Fed Eylül ayında faiz artırımı yapmamayı tercih etmişti. Bununla birlikte, 10 yıllık Hazine tahvillerinin 16 yılın en yüksek noktası olan yüzde 5'e yaklaştığı göz önüne alındığında, artan getiriler hakkında ne hissettiği konusunda da kendisinden rehberlik etmesi istenecek.

Evercore küresel politika ve merkez bankası stratejisi başkanı Krishna Guha, “Başkan, verilerin beklenenden daha güçlü geldiği ancak getirilerde de büyük bir hareket olduğu, bunun da finansal koşulları sıkılaştırdığı, dolayısıyla Kasım ayında bir politika tepkisi için aciliyet olmadığı ve Fed'in ‘bekle ve gör’ yaklaşımını benimseyeceği mesajına bağlı kalacak” şeklinde görüş bildiriyor.

Guha, enflasyon ve ekonomik büyümenin zayıflaması nedeniyle Fed'in şu anda beklemede olmasının yalnızca 2024 faiz oranlarındaki ‘ekstra indirimler’ için bir ‘peşinat' olacağını sözlerine ekliyor.

Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi

 

Powell, New York Ekonomi Kulübü'nde konuşacak

 

Barclays: Fed Kasım’da faiz artırımına gidebilir

 

Fed faizleri sabit tutmakta kararlı

 

Enflasyon raporu Fed’in kararını etkileyecek mi?

 

FED faiz artışlarında ‘sabırlı’ davranabilecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )19 Ekim 2023 11:32

    ABD nın 2 gemisi hareket etmiş.. israile yardım akoşuyor, ortalıgı yatıştırıyor... rusya süper sonıkler ile gemıler hedefımde mesajını aynı zamanda verdi... ortadoğuda islam devletlerı suspus.. ortadoğu devletlerı bana dokunursan asarım keserım nağraları atıyor... ee powel çıkıpda abd ekonomisi çoktu, yandı tutuştu, diyerek bu ortamda adım atmaz herhalde.. ılımlı olumlu ortada ve iyi bir tablo ile ortay açıkıp bu alanda bir dil kullanması satın alınabilir... kişisel düşünceler.