E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFay yasası geliyor! İşte detayları---

Fay yasası geliyor! İşte detayları

Fay yasası geliyor! İşte detayları
25 Şubat 2023 - 11:42 borsagundem.com

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı. Yaşanan asrın felaketinin ardından fay yasası gündeme geldi. Peki fay yasası nedir? İşte tüm detaylar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde inşa edilecek olan yapılarla ilgili fay yasasının ön planda olduğunu belirtti ve ayrıntıları açıkladı. Deprem bölgesinde yeniden inşa edilecek binalarla ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, binaların fay hattına 500-600 metre uzaklıkta yapılacağını açıkladı. 

FAY YASASI NEDİR?

Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen kentlerde, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen 'Fay Yasası' ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

BAKAN KURUM'DAN FAY YASASI AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yapılacak yeni konutların fay hattına mesafesine yönelik bir soruya şu şekilde yanıt verdi;

"Şu an 'fay yasası' ile ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız"

YAPILAŞMAYA FAY AYARI

Yasa taslağında, fayların yaşı ve deprem üretme aralığına bağlı olarak yerleşim alanlarının seçilmesi ve yapılaşmaya kapatılacak bölgelerin belirlenmesi, yapılaşmanın fayların geçtiği yerlerden 500 metre ötede başlatılması gibi düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.

FAYLAR İMAR PLANINDA

Taslağa göre, fay haritaları imar planlarına işlenecek. Deprem riski yüksek bölgelerde inşaatlar için standartlar getirilecek. Deprem riski yüksek yerleşimlerde kat sınırlaması uygulanacak. Zemine göre kat sayısı uygulamasına geçilecek. Fay hatları üzerinden bina tespiti de yapılarak kentsel dönüşümde öncelikli alanlar belirlenebilecek.(Yeni Şafak)

Bakan Soylu: Fay Yasası çıkması konusunda çalışma ekibi oluşturduk

En net diri fay haritası: İşte 3 derecede deprem riski taşıyan yerler!

AFAD'dan açıklama: O fayda enerji kalmadı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )26 Şubat 2023 11:42

    belediyeler kendilerinin binalarını test etmemiş, bırak milletin evleri nasıld eprem tesi yapabilecek ? heryerimiz laçka denetimsizlikden göbekler büyümüş... sülaleler derebey gibi yönetimlere üşüşmüş. Bu yaşananların bir sebebi var, devlet kurumsal yapısı kemirilmiş, bu günler her şehirde karşımıza çıkabilecek, her şehirde malesefki böyle demek. vatandaşa önlem al dmek kadar saçma bir açıklama olamaz. Bizler düzenli şehir kuramadığımız için ne kaldırım taşıi ne asfaltı, ne doğalgaz su fiber kablo hattı, ne küöprüsü, ne dere ıslahı yapılan herşey defalarca yapılıp boşu boşuna milli kaynaklarda çöp israf oluyor. lafa gelınce 1 dilim ekmek israf diyenlerin, miltarlık şehir düzenlemelerini görmeyecek kadar kör olmasıda bir garip.

  • Bik26 Şubat 2023 10:25

    Seçimlerden önce deprem olmasaydı yeni imar affı geliyordu!

  • doncu25 Şubat 2023 20:37

    22 yıldır bilinmiyordu bu faylar? niye liyakatli şehir planlamacılar atayıp da düzgün yapılaşmaya gidilmedi? Allah hesabını soracak

  • Fatih25 Şubat 2023 22:33

    Sanada soracak

  • mali25 Şubat 2023 19:19

    Elbette fay hattı üzerine ev yapılmasın. Tek başına, fay hattı üzerine ev yapmamak yapının güvende olduğunu göstermez. Bu konu yeterince olgunlaşmış ve açık değil sorunları da beraber getirir. 

  • IDAM25 Şubat 2023 18:49

    SOSYAL DEVLET TABIIKI GOREVINI YAPACAK SORUMLULUGUNU ALACAK,AMMMAVELAKIN DEVLETINIDE HUKUMETINIDE SECEN O MEMLEKETIN INSANIDIR .KISACASI ISANLARIN/TOPLUMUN BILINCLENMESI/EGITILMESI/BILINCLENDIRILMESI GEREK VE DIGER ONEMLI KONU TOPLUMUN NEMILAZIM ZIHNIYETINDEN CIKIP ALAAKA GOSTERIP ILGI DUYMASI GEREK,BU KONULAR SADECE DEPREMLE ILGILI DEYIL TURKIYEDE CEVRE KONUSU AV KONUSU AKLINA NE GELIRSE, INSANLAR DISIPLINI VE PRENSIBI GELDIMI PENCEREN CIKIP KACIYOR....KURAL UYMA DIYE BIRSEY YOK....EEE HAL BU OLUNCA?????????

  • N.D 25 Şubat 2023 17:03

    Anladık fay yasası geliyor.Az önce gazetenin birinde İstanbul’da kırk katlı ve içinde 960 daire bulunan bir binadan söz ediyor.Resmini de koymuş.Şimdi düşünüyorum da ileride şiddetli bir deprem de bu bina yıkılabilir ya da ağır hasar alabilir.Ne olacak şimdi?Adına kader mi diyeceğiz.İnsanlara siz kaderinize mi küsün diyeceğiz.Eğer bu bina yıkılırsa yenisini devlet pardon millet yaptırıp müteahhite yada daire sahiplerine alın size yenisi mi diyecek? Neyse ben cevabını bulamadım,belki siz bulursunuz.

  • AHMET ÖZBİLEN25 Şubat 2023 15:00

    Bence buralar acilen devletleştirilmeli yoksa büyük rantlar olur halk yine ölür.

  • Naim26 Şubat 2023 00:17

    Bizimkiler hükümetleştirip yandaşa yediriyor.

  • Mucise Reis : )25 Şubat 2023 12:43

    Yasa olsada, uzman , alanında bilinen universite insanlarının arazi analizlerine göre yapılaşma olsun..... bizim ülkede olmaz.. bir birim kurulsa, tepesıne biri atanır :D ..bir birlik arasında anlaşıp araziyi seçse, başka biri çıkar Ankaradan arazinin yerini değiştirir... Ya hava alanı yapıyorsun çed raporu yok, bataklığa gidip... sonra depremde Anakra beledyesi hava alanını işler duruma geriyiro 5 - 7 gün geçiyor... Yani yasa çıksa ne olacak ? kim uyacak yasaya ? koca hava alanı yaptın bataklığa onca bilim insanı bağırırken, fay yasası çıkacakda ne değişecek ? kanun nisam m olacak _? :D