E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Faiz lobisi' Merkez'i korkuttu---

'Faiz lobisi' Merkez'i korkuttu

'Faiz lobisi' Merkez'i korkuttu
09 Temmuz 2013 - 08:36 borsagundem.com

Financial Times Gazetesi'nin haberine göre, Merkez Bankası'nın müdahalesinin asıl nedeni Fed'in teşvikten vazgeçecek olması

Financial Times gazetesi Türkiye'nin ekonomik durumu üzerinde yayınladığı bir haberde, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı protestolarından "gizli bir faiz lobisini" sorumlu tuttuğu bir dönemde Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmekten çekindiğini ve bu yüzden liraya destek olabilmek için 2,25 milyar dolar rezerv kullandığını yazıyor. Gazetenin haberi şöyle:
"Türkiye'nin büyük cari açığı daha çok kısa dönemli akımlarla finanse ediliyor. Bu yüzden de lira, ABD'nin parasal teşvikten vazgeçeceği gibi ihtimallerden çok daha fazla etkileniyor.
24 Mayıs'tan beri lira dolar karşısında % 5 oranında değer kaybetti. GlobalSource Partners danışmanlık firmasından Murat Üçer '60 milyar dolarlık bir cari açığın % 6'lık faiz oranlarıyla idare edilip edilemeyeceği sorusuyla karşı karşıyalar. Siyasi gerilimin arttığı ve faiz lobisi savının dolaştığı bir ortamda Merkez Bankası zor bir durumda olmalı' diyor.
Türkiye'yi Haziran'da etkisi altına alan protestolardan çok önce Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmeyeceği ortadaydı. Zira banka sıklıkla para politikasını faiz oranlarını değiştirerek değil, daha düşük oranlara verilen borcu değiştirerek sıkılaştırıyor.
Merkez Bankası bu tür alışılmışın dışında adımların faiz artışıyla gelen sorunlara yol açmayacağına inanıyor. Korkulan sorunlar arasında iç büyümenin yavaşlaması veya çok fazla yabancı sermayenin çekilmesi de bulunuyor.
Ama bazı uzmanlar bu davranışın ne kadar yerinde olup olmadığını sorguluyor. UBS Bankası'ndan Reinhard Cluse 'Yüksek cari açığı olan ülkelerin faiz oranlarını da yüksek tutması gerekiyor. Yoksa açık büyür' diyor.
Her ne kadar Merkez Bankası bağımsız olsa da Erdoğan'ın İslami hükümeti 2001 yılından beri reel faiz oranını sıfır olarak belirledi.
Protestolar sırasında Erdoğan bunlardan bir faiz lobisini sorumlu tutmakla kalmayıp spekülatörlerin 'ümüğünü sıkacağını' söyledi ve halkı özel bankalardan daha çok kamu bankalarını kullanmaya teşvik etti."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cevat09 Temmuz 2013 13:21

    financial times bizimle cok ilgilenir oldu..hergun haber..reklam veren yok galiba gazeteye..yoksa boyle daha mi cok kazaniyorlarr? yildiramazsiniz..imf ye biraz daha borc verelim mi?

  • anonymous09 Temmuz 2013 08:47

    ümük sıkıcı başbakan..fed piyasadaki parayı çeksin bakalım kim kimin ümüğünü sıkıyor.