E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriExxon hisseleri küllerinden doğuyor---

Exxon hisseleri küllerinden doğuyor

Exxon hisseleri küllerinden doğuyor
09 Haziran 2022 - 15:43 borsagundem.com

İklim kriziyle ilgili korkular ve iş stratejisine yönelik eleştiriler nedeniyle yıllardır yatırımcıları kendinden uzaklaştıran petrol devi Exxon, küllerinden doğuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

On yıla yakın süredir güven tazelemekle meşgul olan Exxon hisseleri 2014 yılından bu yana ilk kez 100 doların üzerini gördü. S&P 500 endeksinin yüzde 13 değer kaybettiği bir dönemde, yüksek petrol fiyatlarının da desteğiyle şirketin hisseleri yüzde 70’e yakın artış gösterdi.

Petrol fiyatlarındaki artış Exxon’a yarıyor

Yatırım danışmanlığı şirketi Bernstein analizti Oswald Clint, petrolün ralli yaptığı bir piyasada, en büyük, en güvenli ve kredi kullanmakta sorun yaşamayan şirketlerden biri olan Exxon hisselerini satın almak için büyük bir iştah olmasını normal karşıladığını söyledi. CNN’den Julia Horowitz’in haberine göre, JP Morgan stratejistleri de bu ayın başında müşterileriyle paylaştıkları bir notta Exxon ve diğer büyük küresel şirketlerin son derece sağlam arz ve talep temellerine sahip olduklarını belirtiyor.

Kazanç ivmesinin yüksek olması bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki artışın Exxon yararında daha da yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Goldman Sachs de bu hafta yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının varil başına 125 dolardan 140 dolara ulaşmasını beklediğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Exxon hisselerindeki artışta, şirketin borçlarını ödemeye yönelik kararlı tutumunun da etkisi bulunuyor. Bu nedenle uzmanlara göre, Exxon hisselerindeki kazanç ivmesinin oldukça yüksek olması bekleniyor. Özellikle kısa ve orta vadede bu yükselişin devam etmesi öngörülürken, Exxon gibi fosil yakıt üreten firmaların, ülkelerin emisyon hedeflerine ulaşma çabaları karşısında uzun vadede bir baskı altında olacakları da kabul ediliyor.

İklim uyumlu stratejiler

Bu yıl gerçekleştirilen toplantıda, Exxon hissedarlarının daha agresif bir strateji yerine şirketin iklim geçiş planına öncelik vermesi yönünde görüş belirtmeleri, Dünya Bankası ve OECD’nin küresel büyümede yavaşlama beklentileri, yüksek enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, bu yıl beklenen küresel büyüme hedefi üzerinde büyük bir ağırlık ve baskı oluşturması ise şirket hisselerindeki toparlanmanın negatif yanını oluşturuyor. Dünya Bankası, 2022 yılının başında küresel ekonomi için öngördüğü yüzde 4,1’lik büyüme tahminini yüzde 2,9’a çekerek bunu ispatladı. Bu tahmin, küresel ekonominin 2021 yılında gerçekleştirdiği yüzde 5,7’lik büyüme oranında keskin bir düşüş anlamına geliyor.

Son çeyrekte 5,5 milyar dolar kar

Hatırlanacağı üzere Exxon, 2013 yılında dünyanın en değerli şirketiyken, şirketin kötü yönetim stratejisi pahalıya mal olmuştu. Pandemi sonrası toparlanmanın küresel petrol arzını zorlamasıyla enerji fiyatlarının yükselmesi, özellikle 2022 yılında Exxon hisselerinde belirgin bir yükseliş yaşanmasını sağladı. Batılı ülkelerin Rus petrolünden kaçınması ise piyasanın sıkışmasını sağladı. Exxon’un karı ise bu süreçte ikiye katlanarak 5,5 milyar doları buldu.

Petrol fiyatlarında rekor artış uyarısı

 

Artan petrol fiyatlarının suçlusu Amerikan Doları mı?

 

Petrol fiyatlarında güçlü seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)