E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporEuroleague'e Türk devleri can verdi---

Euroleague'e Türk devleri can verdi

Euroleague'e Türk devleri can verdi
17 Mayıs 2016 - 10:09 borsagundem.com

Basketbolun en büyük organizasyonlarından Euroleague Başkanı Jordi Bertomeu, Digiturk THY ve Doğuş gibi Türk şirketlerinin Avrupa basketboluna katkısının büyük olduğunu söyledi.

Euroleague Yönetim Kurulu Başkanı Jordi Bertomeu, "Basketbol gelirleri futbolun çok gerisinde. Ancak biz bunu arttırmak için çalışıyoruz. THY gibi çok önemli global markalar destek veriyor. Fenerbahçe bu yıl 1.5 milyon Euro kazandı. Şampiyon olsa 1 milyon Euro daha alacaktı" dedi.

Euroleague Finali Fenerbahçe ile CSKA Moskova arasında önceki gece oynandı. Fenerbahçe final karşılaşmasında 20 sayılık farkı kapatıp müthiş bir geri dönüşe imza atsa da kupayı son anda 5 basket ile elinden kaçırdı. Kaçırdığı her basketin bedeli 200 bin euro oldu.

Fenerbahçe'nin son anda elinden kaçırdığı Euroleague basketbol endüstrisi için hayati önem taşıyor. Türk Hava Yolları, Doğuş Grubu ve Digiturk gibi Türk şirketler, Avrupa basketboluna deyim yerindeyse can suyu veriyor. Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal'ın davetlisi olarak gittiğimiz Final Four mücadelesinde Euroleague Yönetim Kurulu Başkanı Jordi Bertomeu ile sohbetimizin ana başlığını da 'Türkler' oluşturdu.

Jordi Bertomeu, "Basketbol gelirleri futbolun çok gerisinde. Ancak biz bunu arttırmak için çalışıyoruz" dedi ve ekledi: "THY gibi küresel Türk markalarının desteği büyük katkı sağlıyor."

ABD'yi saymazsak; futbolla kıyaslandığında basketbol endüstrisi hala emekleme aşamasında. Kulüpler de Eurolig gibi etkinlikler de sponsor desteğiyle ayakta kalabiliyor. "70'ten fazla ülkede yayınlanan Euroleague'in odağında küresel markalar var" diyen Bertomeu, etkinliğin sponsorlar açısından da önemli bir platform olduğunu anlattı.
'Euroleague ekonomisi'yle ilgili çarpıcı detaylar da paylaşan Jordi Bertomeu şunları aktardı: "Biz hem büyüyor, hem de destek veren şirketleri büyütüyoruz. 20152016 sezonu gelirlerimiz 32 milyon euro oldu. Bu gelirlerin yüzde 40'ını sponsorlardan elde ediyoruz. Elde ettiğimiz gelirin yüzde 75'ini ise kulüplere dağıtıyoruz. Kulüplere verdiğimiz ödül sistemi futbola benziyor. Maç sonucu ülkelerin Euroleague yaptığı katkıya göre ödüllendirme sistemimiz var."

Bertomeu'nun paylaştığı bilgilere göre; bu ödül sistemine göre şampiyonayı ikincilikle bitiren Fenerbahçe 1.5 milyon euroya kasasına koymuş oldu. Kupayı kaldıran Rus ekip CSKA Moskova ise 1.7 milyon euro kazandı. Türkiye'nin ülke olarak Euroleague'e katkısı yüksek olduğu için eğer kupayı kaldıran ekip Fenerbahçe olsaydı, sarı-lacivertlilerin kasasına 1 milyon euro daha girecek, toplam para 2.5 milyon Euro olacaktı.

AB krizine rağmen %12 büyüdü

Euroleague bütçesiyle ilgili rakamları da aktaran Bertomeu şunları söyledi: "Bu sezon bütçemiz 32 milyon euroydu. Ancak seneye bu rakam yüzde 50 artacak. Bir kaç yıl içerisinde 100 milyon euroyu geçecek. Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen son 7 yılda yüzde 8 ile yüzde 12 arasında büyüme gösterdik."

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Avrupa Basketbol Birliği (ULEB) arasında yaşananlar hakkında da bilgi veren Jordi Bertomeu, "Basketbolun gelişmesinde federasyonlar önemli bir rol oynuyor. Ancak burada asıl riski alan kulüpler. Yaptıkları yatırımın geri dönüşü olmayabilir. İşte bu yüzden geliri bu kulüpler paylaşmalı. Bu işin ekonomisini kulüpler yönetmeli. Bu konuda uzlaşmacı tavrımız var" dedi.

Her hafta bir maçı sanal gerçeklikle izleyeceğiz

Digiturk, VR teknolojisiyle maç yayını için test çalışmalarına başladı. Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, Fenerbahçe ile Laboral Kutxa arasındaki Eurolig Final Four mücadelesinin 360 VR kameralarıyla yapılan çekimlerini, Euroleague Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi CEO Jordi Bertomeu'ya da test ettirdi. Digiturk'ün Türk futboluna 16 yılda 4 milyar dolar kaynak aktardığı bilgisini veren Önal, platformun televizyon yayıncılığı alanında da pek çok ilke imza attığını vurguladı. Önal, "Yeniliklerimize VR teknolojisiyle maç seyrini de eklemeye hazırlanıyoruz. Gelecek sezon her hafta bir maçı VR teknolojisiyle izleyiciye sunacağız" diye konuştu.

Artık 16 takımlı lig usulüyle oynanacak

Basketbolda Avrupa'nın en önemli organizasyonu olan Turkish Airlines Euroleague'de yeni sezondan itibaren farklı bir formata geçileceğini hatırlatan Jordi Bertomeu, şöyle devam etti: "2016-2017 sezonundan itibaren Euroleague, 16 takımlı lig usulüyle oynanacak. Her takımın birbiriyle ikişer kez karşılaşacağı ligde normal sezonda 30 maç oynanacak. Buraya Avrupa'nın en iyi takımları gelecek. Bu takımlar bir sezon boyunca birbirleriyle mücadele edecek. Sistem değişikliğiyle ilgili olarak eleştiriler de var. Ancak gelecek vizyonu olan her kulübe kapımız açık."

Önümüzdeki yıl en güçlü aday Türkiye

Önümüzdeki sezon Euroleauge Final Four maçlarının hangi ülkede düzenleneceği ile ilgili de bilgi veren Jordi Bertomeu, "Bu konu ile ilgili 5 ülke üzerinde duruyoruz. Sırbistan, Moskova, Litvanya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye gündemimizde. Burada bizim için önemli olan bir kaç kriter var. Organizasyona ev sahipliği yapacak ülkenin tesisi olması çok önemli. Bunun yanı sıra ulaşım, otel ve uçak bağlantıları da karar verme sürecimizde etkili oluyor. Bu konuda çok fazla acele etmiyoruz. Ancak Türkiye'de final ev sahipliği yapacak ülkelerin başında geliyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)