E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEt fiyatlarına kalite ayarı---

Et fiyatlarına kalite ayarı

Et fiyatlarına kalite ayarı
08 Nisan 2016 - 05:11 borsagundem.com

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırmızı ette kalite derecelendirmesi ve kalitesine göre fiyatlandırma konusu üzerinde çalışacak

Ette fiyatlandırma konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından farklı bir uygulama konusunda çalışmalar başlatılacak. Buna göre ette kalite derecelendirmesi ve kaliteye göre fiyat uygulaması öngörülüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette kalite derecelendirmesinin ilgili sivil örgütlerle bir araya gelerek hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılacağını belirterek, “Kalitesine göre fiyat değişikliği olacak. Marketlerde de etiketlere bunlar yalnız fiyat olarak değil, tanım olarak da yansıyacak. Neyi aldığını vatandaş bilecek” dedi.

Fark olacak

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, kırmızı ette kalite derecelendirmesinin yapılması gerektiğini, her üründe olduğu gibi et için de kalite kurallarının geçerli olduğunu vurguladı. Çelik, bakanlıktaki ilgili personelin, bu konuya ilişkin olarak teknik düzeyde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Çelik, bunun için ilgili sivil örgütleriyle de bir araya geleceklerini ve gerçekleştirilmesi gereken bu uygulamayı başlatacaklarını ifade ederek, “Kalitesine göre fiyat değişikliği olacak. Genç bir hayvanın etiyle yaşlı bir hayvanın eti arasında mutlaka farklılıklar olacak. Teknik düzeydeki bu çalışma gerçekleştirilecek, marketlerde de etiketlere bunlar yalnız fiyat olarak değil, tanım olarak da yansıyacak” diye konuştu.

Kalıcı çözümler

Çelik, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) yönetim kurulu ve 25 ilden gelen üyelerini kabulünde yaptığı değerlendirmede de, hayvancılığın geleceği açısından alınacak kararların günübirlik değil kalıcı olması gerektiğine işaret etti. Çelik, şöyle devam etti:
“Süt varlığımızı koruyamazsak, hayvan varlığımızı koruyamayız. Sütteki kaliteyi artıramazsak, dünya piyasalarında yer alamayız. bugün geldiğimiz noktada, süt üretimimizin iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları olarak, süt arzı fazla demeyip bunun talebe dönüşmesi ve tüketilmesi için elimizden geleni yapmalıyız.”

Tarım ve hayvancılığa yeni model arayışı...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretici birlikleriyle ilgili yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydederken, özellikle illerde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşündüklerini söyledi. Üretici, sanayici ve birliklerin, bir zincirin halkaları olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “Sektörün geleceği ve menfaatleri bu kadar birbirini ilgilendirirken, bu zincirin halkalarının birbirine çalım atması kadar yanlış bir şey olamaz” ifadesini kullandı. Üretici birliklerinin daha derli toplu hale gelmesi ve düzensizliğin ortadan kalkması için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildiren Bakan Çelik “Bir merkez birliği olacak. İllerde ise hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşünüyoruz. Tüm birliklerin temsil edildiği, şube olarak hepsinin içinde yer aldığı bir yapıyı kurmanın, sektörümüz ve üreticiler açısından daha faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)