E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEricom'da anlaşılmayan işler---

Ericom'da anlaşılmayan işler

Ericom'da anlaşılmayan işler
25 Şubat 2014 - 15:11 borsagundem.com

Ericom'da, Tümer Tarım Hayvancılık İç ve Dış Ticaret A.Ş.'ne hisse devredilmesiyle ilgili Hisse Devri Sözleşmesi imzalandı

BORSAGUNDEM.COM
 
Halka açık şirketlerin halka açık olmayan şirketleri satın alma ve bedelenin de tahsisli sermaye artırımı yoluyla ödenmesi işlemlerinin bir örneği daha Ericom’da yaşanıyor. Son bir yıl içinde sürekli olarak hisse devri sözleşmeleri açıklayan Ericom son olarak hem yeni şirket satın alıyor, hem de yine satış açıklıyor. Bu haberler arasında da ortaklar hisselerini borsada satmaya devam ediyor. Yaklaşık 6 ay önce bir kez daha satışı açıklanan Ericom’da satış fiyatı, hisse oranları ve yönetim kurulu üyeleri sürekli değişiyor. Satışı organize eden aktörler ise yine tanıdık. Danışman Ayhan Öztürk. 15 Mayıs 2013’te 100 bin TL sermaye ile kurulan Tümer Tarım, kuruluşunun hemen ardından Ericom’u satın almak istemiş fakat işlem gerçekleşmemişti. Kısa bir süre önce Ar Tarım’ı satın alan Tümer Tarım, bu kez Ericom hisselerini 3,50 TL’den satın alıyor. Üstelik bu fiyat, hisse fiyatının neredeyse yüzde 50 fazlası bir fiyata denk geliyor. Tümer Tarım, Ar Tarım hisselerini alır almaz, aldığı hisselerin neredeyse tamamını MKK’ya kaydettirmişti.
 
25/02/2014 tarihinde son gelen 3,50 TL’den satış haberiyle yüzde 19 yükselen hissede bugün yine satış yaşanıyor. Hisseler bugün yüzde 6 düştü.
 
Ericom’da alınan sermaye artırımı, hisse satışları, satın alma, sermaye artışı iptal kararları tam bir karmaşa yumağı. Biz bile işin içinden çıkamadık. Yardımı olur amacıyla Ericom’un son dönemde aldığı kararları ve yaptığı duyuruları alt alta sıraladık:
 
ORTADA PARA YOK
 
04/10/2014 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında yüzde 300 bedelli olarak 16,5 milyon TL nakit karşılığı sermaye artırımına karar verdi.
 
Sermaye artırımı kararından 10 gün sonra ise 14/10/2014 tarihinde 19.550.000 TL sermayeli Avcılar Enerji Elektrik Üretim A.Ş. paylarının tamamının 80.810.614 TL bedelle satın alınması kararı verildi. Bu satın almanın karşılığında bedelli sermaye artırımında ihraç edilecek Şirket paylarının verileceği belirtildi. Bu satın almanın şirketin aktif toplamına oranı yüzde 953 olarak, yani Ericom’un aktif toplamının tam 9,5 katı olarak açıklandı. Satan kişiler ise Ericom’un yüzde 22 hissesine sahip olan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veli Zabun ve Orhan Zabun, Mustafa Zabun, Burhan Zabun, Halil Tatar, Mehmet Sabancı ve Edeteks Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. Her iki şirketin ortakları da aynı. Yani halka açık şirket yine halka açık olmayan şirketi tahsisli sermaye artırımı yoluyla almaya çalışıyor. Ortada yine para yok. Senaryo ise çok tanıdık…
 
SERMAYE ARTIRIMI GELİRİ İŞTİRAKİN BORÇLARINA…
 

27/11/2014 tarihinde sermaye artışına ilişkin yeni bir yönetim kurulu kararı açıklandı:
 
Buna göre tahsisli sermaye artışına ilave ve eş zamanlı olarak %300 oranında nakit bedelli sermaye artırımına gidilecek ve nakit bedelli sermaye artırımından gelen kaynağın 15.450.000 TL’lik kısmı %100 iştirak oranı ile bağlı ortaklık haline gelecek Avcılar Enerji'nin kısa vadeli borçlanma giderlerinin bir kısmının ödenebilmesi amacıyla kullanılacak. Yani söz konusu şirkete sermaye avansı olarak ödenecek. Sermaye artırımına ilişkin maliyetlerden sonra kalan kısmının ise Şirket'in işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Şirket bünyesinde tutulmasına karar verildi. Bir taraftan işletme sermayesi ihtiyacı olan Şirket, bir taraftan satın aldığı şirketin kısa vadeli borçlarını bedelli sermaye artırımından gelecek parayla kapatma isteğinde. İşte yatırımcının kafasını karıştıran bir detay daha…
 
BORSADA DİKKAT ÇEKEN SATIŞLAR
 

28/11/2014 tarihinde ise Ericom’un, Avcılar Enerji ortaklarına tahsisli olarak yapılacak sermaye artırımına ve eş anlı olarak yüzde 300 oranında nakit bedelli sermaye artırımına ilişkin başvurusu, Sermaye Piyasası Kurulu'na 28.11.2013 tarihi itibariyle iletildi. “Sermaye Piyasası Kurulu inceleme ve onayı sonrasında, beher hisse fiyatı ve tahsisli sermaye artış tutarı ilan edilecektir” denildi.
 
Aradan 15 gün geçtikten sonra ise Avcılar Enerji’yi satın alan Ericom’un hissedarı ve yönetim kurulu üyesi Veli Zabun, hisselerinin bir kısmını borsada satmaya başladı. Veli Zabun 12/12/2013 ile 27/12/2013 tarihleri arasında 1,60-2,78 TL fiyat aralığında yüzde 6,21 oranında hissesini borsada satarak ortaklık payını yüze 16,57 oranına düşürdü.
 
Satışların ardından ise 03/01/2014 tarihinde bedelli sermaye artırımı başvurusunu geri çektiğini açıkladı. Gerekçesi ise değişen piyasa koşulları olarak açıklandı.
  
HİSSELER TÜMER TARIM’A DEVREDİLİYOR

 
23/02/2014 tarihine gelindiğinde ise, hisselerin Tümer Tarım’a devretmek için 21/02/2014 tarihinde sözleşme imzalandığı duyuruldu.
 
Açıklama şöyle: ‘’Şirketimiz paylarının devir ve satışına ilişkin olarak, Şirket Yönetim Kurulu Başkanımız Halil Tatar, Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Veli Zabun ve Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Sabancı'nın Tümer Tarım Hayvancılık İç ve Dış Ticaret A.Ş ile Hisse Devir Sözleşmesi imzaladığı,  Şirket yönetimimize 21.02.2014 tarihinde bildirilmiştir.

Şirketimizin 5.500.000,-TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinde; toplam 1.137.044,-TL nominal değerli (Şirket sermayesinin %20,67'si) payların Tümer Tarım Hayvancılık İç ve Dış Ticaret A.Ş.'ne devredilmesiyle ilgili Hisse Devri Sözleşmesi yapılmıştır.”

Yapılan hisse devir sözleşmesine göre payların beher satış fiyatları her bir pay için 3,50 TL olarak belirlendi. Pay bedellerinin sözleşme tarihini takip eden 45 gün içerisinde ödenmesi ile eş anlı olarak pay devirleri gerçekleştirileceği belirtildi. Ericom’daki hisselerini Tümer Tarım’a devreden ortaklar, halka açık olmayan Avcılar Elektrik paylarını da Ericom’a satarak ortaklıktan çıkma kararı vermiş oldu.
 
ERİCOM YÖNETİMİNDE YENİ İSİMLER

 
Aynı tarihte Ericom’un Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tatar, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veli Zabun, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Sabancı ve Merve Zabun ile bağımsız Yönetim Kurulu üyeleri Murat Yanık, Ahmet Özdemir ve Abdulkadir Kahveci’nin Yönetim Kurulu’ndaki görevlerinden 21.02.2014 tarihi itibarıyla istifa ettikleri açıklandı. İstifalar kabul edildi ve yapılacak ilk Genel Kurul toplantısında onaya sunulmak üzere Ali Kemal Tümer, Mert Eren, Sami Duman ve İlknur Şahpaz’ın yönetim kurulu üyeliklerine; Tarık Tekin ve İbrahim Bayus’un ise bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine atanmalarına karar verildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur 29 Nisan 2014 03:00

    Kervansaray, artog, ericom, clkholding, Hepsindeki alim satimlari artirimlari, yk uye degisikliklerini, Amerikan polisiye filimlerindeki gibi bi panoya asip oyle degerlendirmek lazim Baska turlu isin icinden cikmak zor, Malum adamlar bi orda carpiyor bi burda carpiyor

  • BROKER26 Şubat 2014 09:18

    2014 şubatındayız tarihler hatalı

  • Borlar26 Şubat 2014 00:39

    Bu hisseler borsa yatırımcılar derneği yöneticilerinin şimdi bu oldumu sayın boryad yöneticileri buna tuz koktu derler size yakıştıramadım

  • as25 Şubat 2014 22:00

    bu tip hareketler ve bu tiplere takılanlar kazanır borsada,aracı kurumlar,uzman-analistler satmak istediklerine al tavsiye ederler,kucağına bırakıp kaçarlar.

  • ayhan mı..25 Şubat 2014 18:23

    ayhanı yatırımcılar savcılığa şikayet etmiş. spk raporunda yargılanan selda öztürk ün kukla hesap olduğu, arkasında a. öztürk çetesi olduğu şekilde. ayhanı tutuklamaları lazom