E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan‘ı Rasmussen ve Cameron karşıladı---

Erdoğan‘ı Rasmussen ve Cameron karşıladı

Erdoğan‘ı Rasmussen ve Cameron karşıladı
04 Eylül 2014 - 18:59 borsagundem.com

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez NATO Zirvesi'ne katıldı.

Galler'in Newport kentinde düzenlenen NATO 2014 zirvesi başladı. NATO zirvesine katılmak üzere Galler’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı toplantının yapılacağı salona girişte NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve İngiltere Başbakanı David Cameron karşıladı.

Galler’in Newport kentinde düzenlenen devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki zirveye katılmak üzere Galler’e gelen Erdoğan toplantı öncesi salona girişi sırasında Rasmussen ve Cameron tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a NATO zirvesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz eşlik ediyor. Geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen zirvede ana gündem maddeleri arasında Ukrayna krizi ve IŞİD tehdidi bulunuyor.

TARİHİ BİR FIRSATA SAHİPLER

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'da terörizme karşı önemli bir başarı elde edildiğini söyleyerek, "Şimdi Afgan halkı ülkelerini geliştirmek ve geleceklerine karar vermek için tarihi bir fırsata sahipler" dedi.

Galler'in Newport şehrinde yapılan NATO zirvesinin açılış oturumunda konuşan Rasmussen, güvenlik için çok önemli bir zamandan geçilirken zirvenin yapıldığını dile getirerek, bu çerçevede NATO üyesi ülkeler arasındaki bağın korunmasının ve kuvvetlendirilmesinin önemini vurguladı.

Zirvedeki ilk toplantıda Afganistan konusuna odaklanacaklarını belirten Rasmussen, Afganistan'da terörizme karşı önemli bir başarı elde edildiğini ve asker ve polislerin NATO tarafından eğitildiğini kaydetti. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) Afganistan'daki görev süresinin bu yıl sonu itibariyle sona ereceğini anımsatan Rasmussen, "Şimdi Afganlar ülkelerini geliştirmek ve geleceklerine karar vermek için tarihi bir fırsata sahipler" dedi.

Afganistan'ın hala uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu ve NATO'nun bu desteği sürdüreceğini belirten Genel Sekreter, Afgan güçlerini eğitmek konusunda yeni bir misyona başlamak için hazırlıkları tamamladıklarını kaydetti.

Zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı David Cameron da NATO'nun Afganistan'da ulaştıklarından gurur duyması gerektiğini söyledi. Cameron, bu ülkedeki terör tehdidinin büyük ölçüde azaltıldığını belirtti.

Rasmussen ve Cameron'ın konuşmalarının ardından oturum kapalı devam etti. NATO’nun 2015 başında başlatmayı öngördüğü "Kararlı Destek" misyonuyla, Afganistan'da azami 12 bin asker bulundurulması ve en önemli katkının ISAF’ta olduğu gibi ABD’den gelmesi öngörülüyor.

Kararlı Destek misyonunda görev alacak askerler ISAF’takilerin aksine muharebe görevine sahip olmayacak ve meşru müdafaa dışında silah kullanmayacak. Afgan güvenlik birimlerine eğitim, danışma ve destek amaçlı olacak Kararlı Destek’in devreye sokulabilmesi için Afganistan’ın bu misyonla ilgili gerekli yasal çerçeveyi oluşturması bekleniyor. Bu kapsamda da Afganistan’ın ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını, NATO ile de "güçlerin durumu anlaşmasını" (SOFA) imzalaması gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)