E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?---

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?
13 Ocak 2023 - 13:17 borsagundem.com

Küresel yatırımcıların merakla beklediği ABD enflasyonu tahminlerle uyumluluk gösterdi ve aylık bazda düştü. Borsalarda ise yükseliş beklenenden çok daha yavaş kaldı. Stratejistler borsalardaki bu tablonun sebebini araştırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon verileri eskisi kadar belirleyici bir gösterge olmayabilir.

ABD aralık ayı tüketici fiyat endeksi 2020 yılında pandeminin tüm dünyayı kasıp kavurmasından bu yana ilk deva aylık bazda düşüş gösterdi. Enflasyona ilişkin cesaret verici haberlere rağmen ABD borsaları düşüşle başladığı perşembe gününü %1’e dahi ulaşamayan yükselişlerle kapattı.

ABD’de aralık ayı enflasyonu aylık bazda %0,1 azaldı ve yıllık bazdaki yükseliş kasım ayındaki %7,1 seviyesinden %6,5’e geriledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl %9,1 ile son kırk yılın zirvesine ulaşan Amerikan enflasyonu ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayında başlattığı agresif sıkı para politikasının ardından düşüşe geçti.

Enflasyon konusu geçtiğimiz yıl boyunca piyasaların en çok tartıştığı gündem maddelerinden biriydi. MarketWatch’un haberinde tüketici fiyat endeksindeki düşüşün ardından hisse senetlerinde güçlü bir yükseliş beklenebileceğine ancak bu artışın gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor. Haberde TÜFE verilerinin ardından borsa stratejilerinin açıklamalarına yer verildi.

Wall Street’te ‘fısıltı gazetesi’ beklentileri yükseltti

TÜFE verilerinin ardından hisse senetlerinin hayal kırıklığına uğratmasının en önemli sebebi yatırımcıların enflasyonda çok daha agresif bir düşüş görecekleri düşüncesiyle konumlanmaları olabilir. Zira bazı yatırımcılar enflasyondaki düşüşün ardından FED’in daha fazla faiz artırma kararını yeniden gözden geçireceğini umuyordu.

Ekim ve Kasım aylarına ilişkin TÜFE verilerinden önce, ekonomistler fiyat baskılarının yıldan yıla azalacağı dereceyi hafife alıyorlardı. Geçen yılın sonlarına doğru ABD’deki ikinci el araba gibi malların fiyatları düşmesiyle ve petrol ve diğer emtia fiyatlarının geçen yılın sonlarında değer kaybetmesiyle yatırımcılar aralık ayına ilişkin beklentilerin de aynı şekilde fazla tutucu olabileceğini tahmin ettiler.

Yatırım yönetimi firması GW&K’in Küresel Stratejisti Bill Sterling’e göre yatırımcılar arasındaki dedikodular FED’in ana odak noktası olan çekirdek enflasyonun ekonomistlerin beklentilerinden daha hızlı yavaşlayacağı yönündeydi.

Ancak gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan %0,3 yükselişle eşleşti.


Opsiyon yatırımcıları fazla iyimserdi

Japon bankası Nomura’nın Çapraz-Varlık Stratejisi Genel Müdürü Charlie McElligott’a göre opsiyon yatırımcıları TÜFE verilerinin açıklanması yaklaştıkça hisse senetlerinin son haftalarda yükseleceğine yönelik yatırımlarda bulundu. Nomura strateji ekibi opsiyon işlemlerine ilişkin derledikleri verileri de kamuyla paylaştı.

McElligott enflasyon verileri açıklanmadan hemen önce yaptığı konuşmada verilerin beklentilerle “ucu ucuna uyuşması” halinde hisse senetlerini “hayal kırıklığının” beklediğini söyledi.

 

Rapor çok fazla şey değiştirmedi

Bazı piyasa yorumcuları, TÜFE raporunun ardından, FED’in faiz oranlarının nerede zirveye ulaştıracağı veya faiz oranlarını düşürmeye ne kadar hızlı geçeceği konusundaki beklentileri temelden değiştirmediğini belirtti.

Rapordan sonra, FED’in faiz politikasına odaklanan vadeli işlem yatırımcıları mart ayında merkez bankasının faiz artış hızını 25 baz puana düşürme ihtimaline yönelik bahis yaptı. Vadeli işlem piyasaları TÜFE öncesinde bu hareketi son derece büyük bir ihtimal olarak değerlendirirken şimdiyse aynı ihtimali neredeyse kesin görüyor.

Ancak FED’in faiz indirimine ne zaman başlayabileceğine dair beklentiler nispeten değişmedi ve yatırımcılar ilk faiz indirimin sonbaharda gelmesini beklemeye devam etti.

GW&K’den Sterling’e göre bu durumun en önemli sebebi FED’in politikalarını değiştirmeden önce ücret enflasyonunda tatmin edici bir geri çekilme görmek istemesi.

Ücret enflasyonunun yavaşladığına dair işaretler paylaşılan aralık ayı istihdam raporu sonrasında Dow Jones Endeksi 700 puanlık bir ralli yapmıştı. Rapor, bir önceki yıla göre ortalama saatlik ücret artışının hızının kasım ayındaki %4,8'den Aralık ayında %4,6'ya yavaşladığını göstermişti. Ancak şimdiyse stratejistler, piyasaların bunu halihazırda fiyatladığını belirtiyor.

Sterling, borsalar için ücret enflasyonu rakamlarının önemli olduğunu kabul ediyor. Ancak Atlanta FED’in çalışan ücretlerini izleyen göstergesinde ücret artışlarının hâlâ yıllık bazda %6,4 olduğuna da dikkat çekiyor. Baş stratejiste göre FED’in tatmin edilebilmesi için bu oranın önemli ölçüde düşmesi gerekecek.

Sterling, "FED’in, işini tamamladığına ikna olmak için ücret artışlarının yüzde 3'e yaklaştığını görmesi gerekiyor" dedi.

 

Hisse değerlemeleri hâlâ çok yüksek

Enflasyondaki düşüşe rağmen hisse senetlerinin ralli yapmamasının son sebebi ise hisse değerleri. Varlık yönetimi firması Gilman Hill’in Portföy Yöneticisi Greg Stanek Hisse senetlerinin hâlâ yüksek enflasyon öncesi önemlere dayanarak pahalı fiyatlandırıldığını belirtiyor.

Stanek, “Piyasalar enflasyonun düşmesini ever, bu daha yüksek katsayılar anlamına gelir. Ancak enflasyon %6,5’te. Bu oran piyasalarda 17 kat ödemeyi haklı çıkarmak için çok yüksek” ifadelerine yer verdi.

FactSet verilerine göre, S&P 500 için ileriye dönük fiyat-kazanç oranı, çarşamba günkü kapanış itibariyle 17,3’tü. Fiyat kazanç oranları Eylül 2020'de 24 katı aşarak zirveye ulaşmıştı.

Geçtiğimiz yıl boyunca, ABD hisse senetleri TÜFE verilerine güçlü bir tepki sergiledi. Ekim ayı TÜFE rakamı ekonomistlerin ılımlı düşüş beklentilerini aştığında, S&P 500 tek bir günde %5,5 yükseldi. Bu, 2022 yılının en güçlü günlük performansıydı.

S&P500 yeni bir yükselişe mi hazırlanıyor?

 

Enflasyon açıklandı! Borsalar yeşillendi

 

Küresel köy yangın yeri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)